Marathontraining voor dummies

Team Robert 1

Vorige week kreeg ik mijn eerste trainingsschema voor de New York Marathon. Ik keek er natuurlijk ontzettend naar uit en was ook wel een beetje zenuwachtig over de intensiteit ervan. Het viel me echter alles mee! Ben je benieuwd hoe ik precies ga trainen en waarom het me meeviel? Dat kun je in deze post lezen! 

Natuurlijk heb ik niet zomaar het eerste schema genomen wat ik op internet tegen ben gekomen. Mijn schema is in elkaar gezet door Rob Veer, marathontrainer die al verschillende mensen heeft klaargestoomd voor een race. Dat is erg fijn en geeft een hoop vertrouwen!
Tijdens de kick off, waar ik in een eerdere blogpost al over schreef, hadden wij allemaal een intakegesprek met Rob en teamcaptain Robert. Dit zorgde voor meer duidelijkheid over wat je al kon, wat je uiteindelijke doelen waren en hoe je zou willen trainen.  Vervolgens kregen we nog een email van Rob, waarin hij nog meer vragen stelde om het schema specifieker af te stemmen. ‘Hoeveel dagen wil je het liefst trainen? Welke dagen? Doe je nog andere sporten?’ waren voorbeelden.
Dit is echt hartstikke fijn! Zo is het schema helemaal aangepast op hoe jij het het liefst wil trainen en jouw leefsituatie. Zo is het realistischer en gemakkelijker vol te houden!

Na heel vaak stuiterend mijn email te hebben gecheckt vond ik mijn nieuwe schema in mijn inbox. Ik kon echt niet wachten eraan te beginnen! Trainen voor een concreet doel met een schema, zorgt voor mij voor het gevoel dat ik echt goed bezig ben en progressie maak.
Mijn huidige schema is voor de komende acht weken. Het schema verbaasde mij, want ik hoefde helemaal nog niet zo ver te lopen. ‘Hoe zou ik dan ooit een marathon lopen?’ , was mijn eerste gedachte. Ik raakte er meteen zenuwachtig van en was bang dat ik wat van de conditie die ik nu had kwijt zou raken. Gelukkig zat mijn marathontrainer klaar om mijn vraag te beantwoorden. Volgens hem zit ik nu nog in  een opbouwende fase, om je pezen en spieren aan het lopen te laten wennen. Want ondanks dat ik al een halve marathon heb gelopen, een hele marathon is natuurlijk wel andere koek. Uiteindelijk zou ik meer dan klaar zijn om de marathon te lopen! Ik vertrouw Rob volledig, met zijn schema ga ik er zeker komen!

Volgens dit schema loop ik drie keer in de week, op maandag, woensdag en zaterdag. Dit zijn de loopdagen die ik hiervoor ook al aanhield dus in dat opzicht verandert er niet veel. Op maandag loop ik een korte duurloop, ook niet echt anders dan ik gewend ben. Op woensdag een intervaltraining en op zaterdag een langere duurloop. Als het allemaal makkelijk gaat zou ik nog een extra loopje van 30/40 minuten kunnen toevoegen. Op de rest van de dagen probeer ik vaak nog 4x krachttraining te doen, maar daar zal ik in deze post niet verder op in gaan.
De interval trainingen zijn bij mij altijd een puntje. Omdat ik het zo moeilijk vind mijzelf te pushen tijdens de versnellingen, ga ik niet gemakkelijk vooruit. Daarom heeft Rob mij aangeraden eerst op de loopband te gaan trainen, om goed te versnellen en die hartslag omhoog te gooien. Ik ben benieuwd wat dat gaat doen!

19441770_10211988605703457_3434335124551316535_o

Over die hartslag gesproken…. Dat gaat nog een puntje worden! Ik moet namelijk tijdens mijn trainingen in verschillende hartslagzones gaan lopen. Dat deed ik voorheen nooit, dus dat wordt even wennen! Op dit moment gebruik ik hiervoor mijn oude, vertrouwde Fitbit, maar ik weet nog niet zeker of ik deze wil blijven gebruiken. Tips over goede sporthorloges (met hartslagzones) zijn dan ook van harte welkom!

Voila, de eerste acht weken van mijn schema in een notendop. Ik heb erg veel zin om te gaan trainen, maar vind het ook nog spannend. Maar ik weet dat er een goeie coach en een fijn team achter mij staat en dat geeft vertrouwen!

Heb je nog tips voor intervaltrainingen? Of weet je een heel goed sporthorloge dat je mij zeker aanraad? Laat het me dan maar even weten!

4 gedachtes over “Marathontraining voor dummies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s