Als een vis in het water?

IMG_4796

Ik mag dan misschien wel in mijn marathon training zitten, maar ik ben er ook zeker niet vies van een andere sport te proberen. Surfen staat al heel erg lang op mijn bucketlist en gisteren kreeg ik de kans om dit (samen met powerkiten en suppen) te proberen! Hoe dit mij afging lees je hier! 

Een gemiddeld stranddagje bestaat meestal uit luieren en bakken in het zonnetje. Je af en toe van je buik op je rug draaien als grootste bewegingsfactor. Dit was gisteren niet het geval! Onze dag was gevuld met een aantal sportieve, maar uitdagende activiteiten. Ik wist niet zo goed wat ik van deze activiteiten moest verwachten, hoe zwaar het fysiek zou zijn en of ik het zou kunnen. Wat ik wel wist, was dat ik er enorm veel zin in had het allemaal te proberen!

Powerkiten

img_4763.jpg

Onze sportieve stranddag begon met powerkiten. Ik kom regelmatig op het strand en had  andere mensen dit weleens zien doen. Bij powerkiten bestuur je een grote vlieger en probeer je deze onder controle te houden in de lucht. Wat ik niet had verwacht, was dat de vlieger zo ontzettend zwaar was! Je moest (letterlijk) sterk in je schoenen, of slippers, staan om niet omver getrokken te worden. Gelukkig werden we hierbij goed geholpen, zodat ik niet meteen met mn gezicht in het zand belande.
In de lucht kon je verschillende figuren, zoals een achtje, draaien. Sturen deed je op dezelfde manier als op een fiets. Als je heel goed was kon je proberen een heel rondje te maken. (wel oppassen dat je draden niet helemaal in de war draaiden) Maar ging je teveel opzij viel je vlieger op de grond, wat uiteraard regelmatig gebeurde.
Omdat we maar kort de tijd hadden, hebben we alleen een eerste indruk van het powerkiten opgedaan. Het was zeker een uitdaging, dat zal ik onthouden als ik weer iemand op het strand met zo’n vlieger zie stoeien!

Surfen

IMG_4910

Na het powerkiten kwamen we bij de activiteit waar ik het meest naar uitkeek; surfen! Windsurfen had ik, tijdens een vakantie in Spanje, al eens geprobeerd. Maar golfsurfen voelt toch wat ‘echter’. Game was on!
We begonnen met een instructie op de plank in het zand. De nose, tail en vin kwamen allemaal aan bod en we kregen tips over het uitkiezen van de juiste golf. Na het theoretische deel gingen we echt het water in, spannend!
We zouden nog niet gaan staan, de golven waren niet hoog genoeg en we zaten in te ondiep water. Je mocht jezelf wel opduwen. Als er een mooie golf aankwam, moest je ASAP op je plank gaan liggen, met je voeten net over de achterkant. Vervolgens moest je zo snel als je armen aankonden gaan peddelen en precies op het juiste moment je bovenlichaam opduwen. En wat gebeurde er? Bij de eerste poging ging ik head first het water in, om vervolgens weer onder water geduwd te worden door mijn eigen surfplank… Faal!
Gelukkig waren er nog genoeg nieuwe pogingen en ging het steeds een stukje beter. En het belangrijkste: Het was écht superleuk om te proberen! Normaal ben ik een zeiksnor als het gaat om zeewater. Zout in je ogen, misschien zitten er wel kwallen en je haar wordt er zo vies van. Nu was ik zo intensief bezig met het surfen dat ik er niet een keer aan gedacht heb. Ik ga dit zeker nog eens proberen en raad jou aan het ook eens te doen!

FullSizeRender 6

Wil je het nou ook eens gaan proberen? Hier dan wat tips!

  • Kijk goed of je een goede golf ziet aankomen die jou mooi op je plank kan meenemen.
  • Blijf goed door peddelen tot de golf helemaal onder je is. Duw jezelf dan pas op. Anders glijd de golf zo onder je door en dat is natuurlijk zonde.
  • Zorg dat je niet te ver naar voren op je plank ligt, want dan ga je dus head first het water in! Je voeten moeten over de achterkant van je plank liggen.
  • Ben je met meer mensen? Ga dan niet te dicht bij elkaar liggen. De planken kunnen nogal onstuimig alle kanten op vliegen!

Suppen

2017-07-08-PHOTO-00000207

Suppen had ik nog nooit gedaan, maar het leek me niet zo heel erg moeilijk. Nou, in het begin was het dat ook niet! De plank was wat breder dan een surfplank en we begonnen op onze knieën. Dat ging prima, dus al snel wilde ik de volgende stap proberen: Staan. En dàt bleek een uitdaging! Binnen een paar tellen lag ik in het water! Maar daar liet ik het natuurlijk niet bij zitten, ik moest en zou kunnen staan en een stukje peddelen!
Tips en tricks die ik hiervoor kreeg:

  • Wil je gaan staan? Zet je voeten op heupbreedte, zodat je zo stevig mogelijk staat.
  • Sta zo snel mogelijk op en ga meteen peddelen, dan zorg je voor meer balans.
  • Probeer eens wat yoga posities op je plank, kun je lachen! 🙂

Ik heb echt een ontzettend leuke dag gehad en ga dit zeker nog een keer proberen! Ik wil natuurlijk nog wel eens op een surfplank leren staan. Ik zou het ook zeker aanraden om deze activiteiten eens te proberen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Of heb je zelf nog leuke ervaringen opgedaan? Let me know!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s