Van rupsje naar vlinder

IMG_5018

Als je mijn social media een beetje gevolgd hebt, zie je dat Instagram vol staat met hardloopfoto’s, afgewisseld met een foto in de sportschool. Dat is nog weleens anders geweest. Ik was altijd namelijk een intense sporthater die regelmatig bezoekjes bracht aan de voorraadkast. Hoe ontpopte ik mijzelf dan in een marathoner-in-spe? 

Heb je het programma Secret Eaters weleens gezien? De naam zegt het misschien al, stiekeme eters. Zo eentje was ik er. Niet snappen waarom ik eigenlijk niet afviel, terwijl ik op weg was naar de voorraadkast op jacht naar voedsel. Waar overigens een slot op zat, zodat ik niet alles leeg zou eten. Ja, zo erg was het. Als ik erop terugkijk schaam ik me ontzettend, maar het was nou eenmaal zo.
Samen met vriendinnen iedere pauze naar de Albert Heijn om frikadelbroodjes en Redbull te halen. Chocolade en donuts eten in een tussenuur. Een gezonde leefstijl kon je het niet noemen.

Natuurlijk was ik helemaal niet gelukkig met hoe ik eruitzag en met mijn leefstijl. Ik hield niet van sporten (was er niet goed in, deed het ook niet), maar toch wilde ik er wel graag van houden. Ik keek altijd een beetje met jaloezie naar mensen die wel aan sport deden en een figuur hadden wat ik ook zou willen. Had het idee dat ik daar buiten stond terwijl ik er zo graag bij wilde horen. Was altijd de ‘dikke’ in de groep. Zo werd het nooit gezegd, maar zo voelde ik het zelf. Ik wilde veranderen, maar kon de kracht niet in mijzelf vinden om dit daadwerkelijk te doen. Dus gebeurde er niets. Ja ik ging op Sonja Bakker dieet, maar dit kwam er net zo hard weer aan  (met nog de nodige extra kilo’s). Eigenlijk was ik een heel onzeker en ongelukkig meisje.

Terwijl ik het zo voor mijzelf opschrijf en af en toe even teruglees, moet ik wel even slikken. Ik zie nu in hoe ik mezelf tekort deed en mijn lichaam eigenlijk verwaarloosde. Hoe slecht ik voor mezelf zorgde.

CIMG3532

Het veranderde deels toen ik twee jaar geleden Personal Body Plan ging doen. Ik kreeg meer inzicht in voeding, ging krachttraining doen (hardlopen deed ik ondertussen al een beetje) en viel gestaag af. Ik was er alleen nog niet, de balans miste. Ik kon wekenlang mega streng voor mezelf zijn en daarna zo hard terugvallen dat al het harde werk voor niks was. Eigenlijk zat ik vaak te wachten tot het moment dat het fout zou gaan en je raad het al, dan gaat het fout. En nog steeds die onzekerheid.

Na een periode van veel stress vorig jaar was ik weer helemaal in mijn oude patroon teruggevallen en super ongelukkig met veel in mijn leven. Ik besloot dat ik zo over vijf jaar niet terug wilde kijken en stappen te gaan nemen om mezelf te veranderen. Ook op mentaal gebied, want daar begint het bij. In november 2016 ging de knop om. Ik ging keihard trainen voor de halve marathon in Berlijn, lette weer op mijn voeding, maar begon bovenal te werken aan mijn eigen onzekerheid.

IMG_3397

De afgelopen maanden heb ik voor mezelf gevochten, keuzes gemaakt die voor mij het beste waren (stoppen met mijn baan in het onderwijs bijvoorbeeld). Het was moeilijk en af en toe zwaar, maar het zo waard! Ik heb zoveel geleerd over mezelf en ben mentaal en fysiek zo veranderd. Kan oprecht zeggen dat ik gelukkig ben met de persoon die ik nu in de spiegel zie. Als ik mezelf nu tussen de hardlopers bevind, voelt het alsof ik daar ook bij hoor. Alsof ik in een wereld ben beland waar ik altijd al bij wilde horen. Begrijp me goed, het draait niet allemaal om hoe je er fysiek uitziet. Maar of jij wel of niet goed in je vel zit, kan daar wel mee te maken hebben. Dat was in mijn geval in ieder geval wel zo. Uiteindelijk gaat het erom dat je tevreden bent met wie je bent, zowel innerlijk als uiterlijk.

Op dit moment voel ik me goed! Veel energieker en blijer dan vroeger. Ik ben er nog niet en wil nog wel wat dingen veranderen, maar dat komt wel op z’n tijd. In ieder geval heb ik nog genoeg doelen staan die ik wil behalen, te beginnen met New York!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s