Leer lopen als atleet!

 

c

Heb je altijd al willen lopen als een olympisch atleet? Als je de jaloersmakend mooie tred van Robert Lathouwers hebt gezien, dan is je antwoord daarna ongetwijfeld volmondig ja! Benieuwd hoe je dat kan leren? Lees het hier!

Vorige week deed ik mee aan een hardloopclinic van oud olympisch atleet Robert Lathouwers, toevallig ook mijn teamcaptain richting New York. Het doel van deze clinic was om te leren lopen als een atleet en er is geen betere om dat van te leren! Je valt stijl achterover als je zijn loopje ziet. Het lijkt hem namelijk geen enkele moeite te kosten.
Zo’n mooie, vloeiende pas leer je natuurlijk niet in twee uur tijd, daar is wel wat meer voor nodig. We hebben echter wel wat handige tools geleerd om dit uiteindelijk te bereiken!

20155958_1412609935453877_2013255671564468960_n

We begonnen met een warming up waarin elk deel van ons lichaam, van boven tot onder, losgemaakt werd. Daar zaten erg oncomfortabele oefeningen bij. Of misschien ben ik gewoon niet lenig genoeg, dat kan natuurlijk ook!
Daarna was het tijd voor de loopscholing, waarin we dieper op techniek ingingen. Ik had geen idee dat er zoveel techniek zat achter hardlopen! Ik begon altijd gewoon te lopen zonder ergens aan te denken. Maar het blijkt nog een kunst te zijn, zoveel om te onthouden: Voeten, core, armen…. En ga zo maar door.

Volgens Robert is het belangrijkste van een goede loopstijl de voorvoetslanding.  Daar had ik dus nog nooit van gehoord. Je komt toch altijd eerst met je hak op de grond om vervolgens af te rollen naar je voorvoet? Niet dus!
Als je altijd op je hak landt, rem je jezelf namelijk af en maak je nog een extra ‘bounce’ om je lichaam naar voren te gooien. Dit kost eigenlijk alleen maar meer energie. Probeer het maar eens in slowmotion, dan zul je zien dat je lichaam inzakt op het moment dat je landt en weer omhoog gegooid moet worden. Als je dat alle stappen van een marathon moet doen, zal het inderdaad veel energie kosten.
Robert heeft ons hiervoor een scala aan oefeningen aangeboden waarmee we de voorvoetslanding konden oefenen. Als je het niet gewend bent, voelt het ontzettend raar. Het voelt alsof je verkeerd loopt, heel onnatuurlijk. En het is moeilijk! Maar alles is uiteindelijk te leren natuurlijk. Een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen!

20139903_1412609958787208_3375642718117182596_n

Een paar oefeningen die we gedaan hebben om te oefenen zijn: Sprinten met een elastiek, skippings, huppel twist en de paardenloop. (Paardenloop? Ja, paardenloop. Het voelt ook echt zo!) Je kan ook eens kijken bij de video’s van Robert waar hij een aantal voorbeelden geeft. Wat ook belangrijk is tijdens het lopen is het aanspannen van je core en het meebewegen van je armen.

Vervolgens was het tijd voor intervallen, het deel waar ik altijd zo tegenop zie. Zeker in zo’n groepje. Straks loop ik achteraan?! Gelukkig hoefde ik me daar geen zorgen om te maken, omringd door zulke fijne hardlooptoppers.
We deden een intensieve interval, dus met korte versnellingen. We begonnen met 5x 1 minuut op 70% van je kunnen, afgewisseld met 1 minuut wandelen. Daarna deden we nog 5 rondes van 30 seconden op je maximale snelheid. Waarom moet je dan wandelen tussendoor? Is rustig joggen niet genoeg? Maar op deze vraag kregen we ook een duidelijk antwoord: Door te wandelen kun je even goed herstellen, het gaat namelijk bij intervallen om de kwaliteit. Nou, dat heb ik geweten, het is behoorlijk slopend!

20245599_1412610392120498_8199779436151330850_n

En dan denk je dat je klaar bent, maar Robert had nog een verrassing voor ons in petto: Core stability! Tijdens het lopen is een sterke core ontzettend belangrijk. Ik heb dat altijd ontzettend onderschat, maar je moet je bovenlichaam tijdens het lopen zo stil mogelijk houden. Dit is de taak van een goed ontwikkelde core. En dan niet alleen de rechte buikspieren, maar vergeet de zijkanten niet.
Het laatste wat we gingen doen was hordelopen. En dan niet zoals de echte profs die over de hordes heen vliegen. Wij stapten, of ‘hupsten’ er rustig overheen, om de voorvoetslanding te oefenen. Ook daar was ik net niet flexibel genoeg voor! Ik weet wat me te doen staat…

Uiteindelijk was de clinic ontzettend leerzaam. De techniek heb ik natuurlijk nog niet meteen onder de knie, maar ik ga er zeker mee aan de slag! Het lijkt mij handig om gemakkelijker en beter te gaan lopen. (Dat het er mooier uitziet is ook een plus!) Ik zou dan ook zeker aanraden om er eens filmpjes over te kijken, mee te gaan oefenen, of volg ook eens een clinic!
Lopen jullie op je voorvoet? En heb je ook ervaring met dit soort clinics?

IMG_5206.JPG

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s