Marathontraining: Wat train je weinig!

dsc00009-e1501154908292.jpg

Ik krijg regelmatig de vraag hoevaak ik eigenlijk loop en hoe zwaar ik moet trainen voor mijn marathonavontuur. Het antwoord dat ik vervolgens geef verbaast de meeste mensen. Afgelopen week vroeg iemand zelfs of ik wel het goede schema had gekregen? Ik trainde toch voor een marathon? Moest ik het toch niet even controleren? Lees verder voor het antwoord! 

Waarom krijg ik zoveel verbaasde reacties over mijn marathonschema? Omdat mijn trainingen (nog) niet zo zwaar zijn. Omdat ik (nog) niet zoveel kilometers loop. En omdat ik veel minder train dan mensen verwachten van een marathonroutine.
Geloof me, ik maakte me er eerst ook druk over, zoals ik al eerder aangaf in een blog. Ik had ook meer kilometers verwacht, een hogere intensiteit. Zeker toen ik hoorde dat teamgenoten een stuk meer moesten trainen dan ik, maakte mij dat nerveus.  En natuurlijk heb ik dit ook nagevraagd bij mijn trainer. Gelukkig kon hij mij goed uitleggen waarom de trainingsintensiteit nog zo laag was.

Rob, mijn trainer, gaf in zijn eerste email al aan dat zijn trainingsschema’s als ‘goed te doen’ worden beschouwd. Soms zelfs als vrij rustig. Daar heeft hij goede redenen voor. Ik was echter zo ingenomen met het schema en zo onzeker over de rustige opbouw dat ik deze redenen niet direct las en hem meteen belaagde met vragen.

Mijn eerste vraag was of ik niet te weinig kilometers maakte voor een marathontraining? Rob vertelde dat je spieren geen benul hebben van het aantal kilometers dat je maakt, maar alleen van de tijd dat ze zich moeten inspannen.
Een andere reden dat mijn schema vrij rustig begint is het wennen van je lichaam aan het schema. Dat vond ik eerst nogal raar klinken, ik had toch al wat afstanden gelopen? Maar eigenlijk is het heel logisch. Je conditie gaat snel vooruit, waardoor je meer zal kunnen lopen. Dit in tegenstelling tot je banden en pezen. Deze hebben langer de tijd nodig om aan het hardlopen te wennen. Ga je toch te snel opbouwen? Dan is de kans op blessures groot. Veel blessures ontstaan door overbelasting en daar zit je niet op te wachten als je net lekker in je marathonschema zit. Dus spaar je knieën, enkels en achillespezen en houd je aan de gegeven trainingsduur!

IMG_1277Als je dus iets te hard van stapel loopt met je schema. (oude foto)

Wat je ook moet proberen te voorkomen is dat je uitgeput aan de start van de marathon verschijnt. Veel lopers starten te vroeg en te intensief met trainen, waardoor ze veel energie kwijtraken aan het begin van hun trainingsschema. Dit komt je uiteindelijke doel met betrekking tot de marathon niet ten goede. Je zal halverwege je schema al uitgeput raken en dit zal het hardlopen ook een stuk minder leuk maken. Als je rustig opbouwt en het tweede deel pas echt met het bouwen begint, heb je nog genoeg energie over.

Rob vertelde mij dat de afstand in de loop van het schema lang genoeg zou worden om de marathon met succes uit te kunnen lopen. Want dat is mijn doel.
Wat betreft de andere deelnemers. Ik moet mij goed realiseren dat zij op een ander niveau gestart zijn en andere randvoorwaarden en doelen hebben gesteld. Sommigen hebben al meerdere marathons gelopen of willen gewoon een veel betere tijd neerzetten. Wat natuurlijk heel erg goed is! Daar kijk ik vol bewondering tegenop.
Iedereen doet het echter op zijn/haar eigen niveau, naar eigen kunnen. Dat doe ik dus ook!

Ik vertrouw Rob (hij heeft er immers verstand van) en zijn trainingsschema! Ik ben uiteraard benieuwd (en een tikkeltje nerveus) over het volgende deel van mijn schema. Maar voor nu ga ik rustig verder met deze loopjes!
Heb je nog vragen over mijn schema? Stel ze gerust!

 

 

Een gedachte over “Marathontraining: Wat train je weinig!

  1. Mooi voorbeeld dat hardlopen in dit opzicht een individuele sport is, waarin je je eigen doelen en grenzen bepaalt. Succes met de trainingen en ga vooral lekker door op de manier die voor jou prettig voelt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s