Eetdagboek: Marathontraining #1

IMG_5684

De wereld van voeding kan nog weleens overweldigend zijn.  Zeker als je in training bent voor een marathon! Loop de supermarkt in en je wordt overspoeld door aanbiedingen, de mooiste verpakkingen en suikervrije/vetarme producten. Best moeilijk om daar je weg in te vinden. Dat heeft bij mij enige tijd nodig gehad en ook nu doe ik het nog niet helemaal zelf. Ben je benieuwd wat ik zo allemaal op een dag eet? Lees het dan hieronder!

Ik heb altijd moeite gehad met mijn voeding. De afgelopen maanden was mijn doel afvallen. Hiervoor is een negatieve energiebalans nodig. Kortom, meer energie verbruiken dan je binnen krijgt. Maar nu er een marathon op het programma staat is dat natuurlijk lastig. Je hebt meer energie (dus voeding) nodig om je trainingen goed te kunnen volbrengen. Nou kun je je vol gaan proppen met roze koeken en Snickers, maar daar heeft je lichaam ook weinig aan. Voedzame, nuttige voeding is wat je nodig hebt!

Ondertussen was ik al in de stress geschoten: Maar wat kan ik dan het beste eten? En hoeveel? Ik besloot met een vriendin mee te gaan naar Health Advies Breda. Daar hebben ze metingen (zoals vetpercentatge) gedaan en een heus voedingsschema voor me opgesteld, met als basis voeding die ik zelf lekker vind. Het doel is wel om mijn vetpercentage nog iets te verlagen, maar mijn marathonschema is leidend, zodat ik genoeg energie voor mijn trainingen zal hebben. Ik eet 6 a 7 keer per dag en heel regelmatig om mijn bloedsuikerspiegel op pijl te houden en mijn lichaam continu van energie te voorzien.

Het schema is elke dag hetzelfde, voor iedere maaltijd staan er drie opties waar ik uit kan kiezen. Voor 6,5 dag houd ik me aan dit schema en op de laatste halve dag mag ik een kleine ‘cheat’, iets waar ik bewust voor kies en heel erg zin in heb. Even de touwtjes laten vieren is mentaal heel fijn, maar ook fysiek goed om je lichaam even een schok te geven.
Hieronder deel ik met jullie voedingsschema Ik waarschuw alvast, de foto’s zijn niet heel fotogeniek. Maar het gaat daarna toch m’n buik in he!

Ontbijt                                

 IMG_5631
40 gram havermout
260ml amandeldrink (ongezoet)
10 gram whey
Scheutje kaneel (op gevoel)
50 gram blauwe bessen

Tussendoor                           

  img_5635.jpg
200 gram Skyr naturel
30 gram walnoten
EL Walden Farms pancake syrup

Lunch

img_5669.jpg
3 volkoren crackers
Kipfilet

Pre-workout                               

IMG_5644
4 rijstwafels
2x appelstroop (20 gram)
2x kipfilet
(Ja, ik had er hier dus al 1 opgegeten xD)

Post-workout

img_5673.jpg
Shake van:
1 scoop whey
250 ML water
Banaan

Avondsnack

IMG_5654
200 gram Skyr naturel
100 gram ananas

Op dagen dat ik niet train eet ik mijn pre-workout en post-workout maaltijden niet. In plaats daarvan neem ik in de middag een eiwitreep (low carb, high protein) als tussendoortje. Je hebt misschien gezien dat mijn avondeten niet in het rijtje staat. Dit verschilt per dag, want ik eet vaak mee wat de pot schaft. Vaak kijk ik een beetje wat er in mijn schema past, met genoeg koolhydraten en eiwitten. En natuurlijk een heleboel groenten (sowieso 200 gram) want die mag ik onbeperkt eten!

Ik dacht dus dat ik dit helemaal niks zou vinden, een schema dat mij precies verteld wat ik moet eten. Maar het is juist superfijn! Ik hoef niet meer na te denken over wat ik moet eten en het is allemaal heel lekker! Maar is het dan niet saai, elke dag hetzelfde? Absoluut niet! Ik geniet heel erg van mijn maaltijden.

Over twee weken ga ik weer terug naar HAB, met mijn nieuwe loopschema. Ook gaan we dan de resultaten bekijken die ik heb geboekt (of niet heb geboekt, dat kan natuurlijk ook) en zal blijken of mijn vetpercentage is gedaald. Ik heb in ieder geval het idee dat ik een stuk meer energie heb dan eerst, voordat ik dit voedingsschema kreeg.  Dat is dus al een groot voordeel!

Houd jij je aan je voedingsschema? En eet je anders op dagen dat je traint? Tell me! I’ll keep you posted!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s