Take it easy: Rustdag

IMG_5219

RUST. Heeft iemand het weleens tegen je gezegd? Dat je tussen je trainingen door ook voldoende rust moet nemen om te herstellen? Want tja, herstel is ook een vorm van training. Of tenminste, dat wordt nogal eens beweerd. Maar hoe zit dat dan precies? Ik zocht het voor je uit!

Rustdag, je herkent vast het fenomeen. Je weet dat het goed voor je is en dat je het eigenlijk ook regelmatig moet inlassen, maar waarom is er dan toch dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat je moet gaan trainen? Waarom gaan je benen zo jeuken als ze geen rondje kunnen lopen? Ik kan je vertellen, ik hou ook niet van rustdag. Ik zie precies op mijn activity tracker hoe weinig ik op zo’n dag uitvoer en kan het niet laten vervolgens in beweging te komen. Toch is het zeker goed om af en toe een dag je lichaam te ontlasten en niet te trainen.

Tijdens rust heeft je lichaam de tijd te herstellen van een training. Doordat vooral zware trainingen een grote impact kunnen hebben op je lichaam is hier tijd voor nodig. Je lichaam herstelt op momenten van rust niet alleen, maar zal zich ook een stukje beter wapenen zodat het de volgende training niet weer zo hard hoeft te werken. Zo merk je dus vooruitgang. Neem je niet voldoende rust om te herstellen en te ‘verbeteren’, zul je dus ook geen vooruitgang in je trainingen merken.

IMG_5231

Cortisol

Door te sporten zet je behoorlijk wat stress op je lichaam. Maar, stress? Sporten helpt toch juist tegen stress? Tijdens het sporten (en helaas vooral tijdens duursporten) wordt het stress hormoon Cortisol aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor de afbraak van eiwitten naar suikers om je lichaam van energie te voorzien. Lang en veel sporten zorgt voor meer Cortisol en afbraak van je spieren. Genoeg rusten zorgt ervoor dat deze hormoonspiegel zich weer kan herstellen en je hier dus minder last van hebt.

Slaap

Wanneer je slaapt is je lichaam bezig met verschillende processen, bijvoorbeeld de aanmaak van spiereiwitten voor groei en herstel, maar ook concentratievermogen en motivatie. Je lichaam kan optimaal herstellen en uitrusten op momenten dat je slaapt. Slaap je dus te weinig, onregelmatig of onrustig, zal dit je herstelproces in de weg gaan zitten en zul je minder goed presteren tijdens je trainingen. Ook zul je last hebben van je concentratie en zul je merken dat je jezelf minder goed kan motiveren om te gaan trainen. Genoeg slapen dus!

IMG_5554

Luister vooral goed voor je lichaam. Een trainingsschema volgen is natuurlijk helemaal top, maar het is niet heilig. Als jouw lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft, ga dan niet door met trainen, ongeacht wat je schema zegt. Als je altijd maar door blijft gaan, ligt overtraining nogal eens op de loer. Be careful & listen to your body.

Een rustdag hoeft trouwens niet te betekenen dat je helemaal niets hoeft te doen. In beweging blijven is juist goed voor je lichaam! Maar overdrijf het niet. Je weet zelf wel wat ik daarmee bedoel 😉
Wat doen jullie op je rustdag? Let me know!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s