My American Dream until now

IMG_5522

Vandaag liep ik  ik de laatste training van mijn eerste marathonschema. De laatste van 8 weken, 24 trainingen, 203,16km. Dat klinkt als heel veel, maar verspreid over 8 weken valt het best nog wel mee! Mijn volgende trainingsschema heb ik onderhand ook al binnen en daar zal ik morgen mee starten! Maar nu eerst even een terugblik op de afgelopen paar weken, lees je mee?

Toen ik startte met mijn schema, voelde alles ontzettend goed. Ik had er veel plezier in, mijn trainingen gingen lekker en mijn zelfvertrouwen groeide. Dit veranderde na een week of 5. Toen raakte ik verstrikt in een behoorlijke dip.
Ik was ontzettend vermoeid, ook als ik niet trainde en merkte dat ik mezelf voorbij was ‘gelopen’. Dit kwam niet alleen door de looptrainingen, daar deed ik er drie van in de week en deze waren relatief gezien nog niet zo zwaar. Het kwam vooral doordat ik mezelf verplichtte ook nog vier keer per week krachttraining te doen. Dat deed ik voor mijn marathonschema ook al, genoot ik altijd ontzettend van, dus dat zou ik nu ook blijven doen. Het was lastig inplannen, zeker benentraining in combinatie met lopen. En ik putte mezelf er volledig mee uit. Uiteindelijk heb ik moeten accepteren dat het op deze manier niet meer ging en dat ik echt moest minderen. De laatste paar weken heb ik dan ook hooguit drie keer per week in de sportschool getraind. Als het goed voelde, anders minder.

IMG_5645

Maar ik raakte niet alleen oververmoeid, ik begon ook andere pijntjes te krijgen. Het begon met pijn in mijn knie en dijbeen, maar zat uiteindelijk ook in mijn heup. En allemaal aan de rechterkant van het lichaam. Ik kon er wel mee lopen, maar heel fijn was het niet.
Uiteindelijk ben ik naar mijn fysio gegaan en bleek dat ik een irritatie in mijn SI gewricht had. Dit is het gewricht dat je rug en benen met elkaar verbind. De pijn begint meestal in je heup en kan uitstralen naar de rest van je been en je knie, dus dat kwam wel overeen. Gelukkig kreeg ik van mijn fysio groen licht om gewoon te blijven trainen. Pijn was vervelend maar ik zou mezelf er geen schade mee toedoen. En ik zou nog wel meer pijntjes krijgen de komende tijd! (Bemoedigend idee!)

Goed, ik zat dus in een dip. Maar hoe kwam ik hier weer uit? Ik besloot een beetje gas terug te nemen. Niet alleen met mijn krachttraining, maar ook met lopen. Een week lang heb ik mijn trainingen wel netjes gedaan, maar niet voluit. Ik liep met andere mensen voor de gezelligheid en lette minder op mijn hartslag en snelheid. Ik wilde vooral weer even het plezier in het lopen terugvinden.

IMG_5358

De week erna begon ik wel weer serieuzer te trainen en wat bleek? Het had me zoveel goed gedaan even wat te minderen! Opeens maakte ik weer sprongen vooruit en zette ik mijn nieuwe PR op de 10km tijdens een training. Eindelijk liep ik een 10km onder het uur! En wat voelde dat goed…
Mijn leermomentje van de afgelopen weken? Goed naar je lichaam luisteren! Je lichaam geeft zelf aan wat het wel en niet aan kan en soms moet je wat meer rust nemen om uiteindelijk weer vooruit te kunnen.

Lukt het jou om te luisteren naar je lichaam? Ik vind het soms nog erg moeilijk!
Ik neem jullie de komende tijd mee in mijn volgende marathonschema. Benieuwd wat jullie (en ikzelf) er van vinden!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s