Verban de (vr)eetbui!

junk-food-feature-e1502977081396.jpg

Je kent het vast wel… Je hebt een verjaardag en je had van tevoren met jezelf afgesproken dat je alleen maar een stukje taart zou eten. Op het feestje word je echter overgehaald de zelfgemaakte worstenbroodjes te proberen en kun je de chips ook niet weerstaan. Eenmaal thuis, breek je dat pak koekjes ook maar aan. Het is toch al een mislukte dag, toch?
Iedereen heeft hier weleens last van, ik dus (nog steeds) ook. In dit artikel ga ik hierop in en geef ik wat tips; hoe voorkom je de bekende, oh zo gevreesde vreetbui? 

De afgelopen maanden ben ik best wat afgevallen, maar de afgelopen tijd stond het behoorlijk stil. Het ging niet snel genoeg meer naar mijn zin en ik begon er meer moeite mee te krijgen. Ik was zo dichtbij mijn einddoel, maar het lukte me maar niet om er te komen. De getallen van de weegschaal (waar ik elke dag op stond) gingen omhoog en weer omlaag maar verder gebeurde er niks. Frustraties en een collega die zei ‘waar moet jij dan nog afvallen?!‘ maakte dat ik mezelf toch iets te buiten ging tijdens het personeelsfeestje. Of anders gezegd, de dag erna was ik nog steeds misselijk van al het eten…

Het is best beschamend om te bekennen dat dit dus nog steeds weleens voorkomt. Dat ik me misselijk kan eten en het gevoel heb dat de rem totaal weg is. Mijn oude ‘ik’ komt weer om de hoek kijken en die schuift alles gewoon naar binnen. Donuts, koekjes, Tony’s, het kan allemaal. De dag is dan toch al verpest toch? Wat maakt het dan nog uit?
De dag erna gebeurde het opnieuw, dus ik kan wel zeggen dat ik even in een behoorlijke dip was beland. Ik was zo bang dat ik weer terug zou vallen in mijn oude patroon en hetzelfde zou worden als vroeger, maar toch kon ik het ook niet goed tegengaan.

IMG_5956 2

Na een tijdje mokken en balen van mezelf ben ik eens goed gaan zitten en heb ik nagedacht over wat mijn valkuilen nou eigenlijk zijn en hoe ik hiermee om zou kunnen gaan. Zodat ik de volgende keer niet dezelfde fouten zou maken. Uit dit lijstje heb ik vijf tips gehaald, die voor mij goed blijken te werken. Hier komen ze!

  • Probeer het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Haal geen dingen in huis die je niet gaan helpen. Ik woon nog thuis, dus voor mij is het bijvoorbeeld lastig dat er altijd eten is wat mij niet zal helpen mijn doelen te behalen (denk aan; chips, hagelslag en koekjes). Daarom heb ik mijn eigen kastjes waar al mijn eigen spulletjes staan. Op deze manier kom ik minder in aanraking met dingen die ik niet wil eten. Nu moet ik goed onthouden alleen daarin te kijken natuurlijk!
  • Het helpt als je van tevoren even stopt en nadenkt waarom je eigenlijk wilt gaan eten. Heb je echt honger? Ik wil ook nog wel eens gaan snaaien als ik moe ben of me rot voel. Probeer je hongergevoel goed te herkennen!
  • Bedenk vooral: Hoe zal ik me voelen als ik dit gegeten heb? Je weet waarschijnlijk al dat je je na een vreetbui alleen maar slechter gaat voelen. Natuurlijk mag je weleens genieten en ongegeneerd snacken, maar doe het dan wel bewust! Kies ervoor en voel je daarna niet schuldig.
  • Ga op moeilijke momenten op zoek naar afleiding. Ga buiten hardlopen, wandelen, een boek lezen. Vaak gaan de cravings na een tijdje weg. Je kan ook water drinken of je tanden poetsen (dan is alles wat je daarna in je mond stopt toch niet meer te eten!)
  • Licht je omgeving in! Toen ik chips wilde pakken mocht ik dit gewoonweg niet van m’n broertje, want hij wist dat ik er later spijt van zou krijgen. Ook heb ik de nodige peptalks gekregen en geloof me, dat helpt echt! Je kan het soms gewoon even niet alleen.

En dan nog een laatste bonustip: Houd je doel voor ogen! Wat wil je bereiken en waarom? Schrijf alles op. Bedenk waar je heen wilt, maar ook hoever je al gekomen bent! Wees daar dan ook trots op. Je kunt het, dus ga ervoor!
Het klinkt nu alsof het allemaal heel makkelijk is, maar dat is natuurlijk niet zo. Anders deed iedereen het wel. Er zijn momenten dat het niet lukt en dat je het moeilijk hebt. Ga dan niet zitten balen, maar pak jezelf bijeen en ga weer verder.

As for me, ik ben weer opgekrabbeld uit het dipje waarin ik een paar dagen heb gezeten. Ik ga er weer tegenaan en als ik het kan, kan jij het ook!

166857249-cravings-food-life-quotes-Favim_com-2176759

Een gedachte over “Verban de (vr)eetbui!

  1. Herkenbaar allemaal, haha! Leuke blog heb je! Als je het leuk vind, neem een kijkje op mijn blog. Ik ben pas net begonnen dus het zou fijn zijn als je me terug volgt 🙂 Xx, Laura

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s