Get the party started?

IMG_3571.JPG

Feestjes, etentjes en dagjes weg; een crime voor iedereen die bewust bezig is met voeding! Op zo’n avondje ‘genieten’ kun je honderden extra calorieën naar binnen werken zonder dat je er erg in hebt. Maar moet je dat feestje dan maar afzeggen en in sociaal isolement gaan leven? Of moét je van jezelf meedoen omdat je anders buiten de boot valt? Ik heb er de afgelopen maanden behoorlijk wat ervaring mee opgedaan en schreef het voor je op! Lees je mee?

Sociale aangelegenheden zijn vaak ontzettend lastig als je op je voeding probeert te letten. Er zijn vaak zo veel verleidingen die je moet weerstaan en er komt behoorlijk wat sociale druk bij kijken; Vrienden die vinden dat je toch écht een drankje mee moet drinken bijvoorbeeld. Het is soms heel lastig om hiermee om te gaan en (voor jou) de beste keuzes te maken. Hoe doe je dat?

Streng of genieten?

Vaak wordt gedacht dat dit een of/of situatie is. Of streng zijn of genieten, naar mijn mening is dit zeker niet het geval. Ook van gezond eten kun je heel goed genieten!
Het punt wat ik hiermee wil maken is echter: Laat je jezelf een keer echt gaan en ga je niet nadenken over de consequenties ervan (cheatday) of wil je wel je doelen in je achterhoofd houden?
Maak hier een keuze tussen en ga hier dan ook voor! Als je lekker een avondje ‘los wil gaan’, doe dat dan ook. Neem dan iets wat je écht het liefste wil, geniet ervan en voel je erna niet schuldig, want je hebt ervoor gekozen!

Plannen
Cheatavondjes zijn natuurlijk prima op zijn tijd en kunnen je mentaal en fysiek een boost geven, maar doe dit niet te vaak. Dan kan het je proces in de weg gaan zitten. Plan dit soort avondjes daarom in. Zo zorg je ervoor dat het niet om de haverklap gebeurt en heb je iets om naar uit te kijken!

IMG_3752Ik drink ook weleens een biertje. Tijdens een gezellig avondje met mijn broers bijvoorbeeld

Toch kan het zijn dat je agenda zo volgestampt staat met feestjes, borrels en etentjes dat je jezelf niet iedere keer kan laten gaan. Dan zijn er momenten dat je even streng voor jezelf moet zijn en het principe ‘go with the flow’ dan even niet opgaat. Wat doe je dan?

Saboteurs

Trek je niks aan van wat anderen zeggen. Eet je iets anders dan anderen? Drink je geen alcohol mee? Mensen hebben vaak hun oordeel klaar, saboteurs noem je hen. Ze proberen je over te halen (bewust of onbewust) tot dingen die je eigenlijk niet wilt, begrijpen je motieven niet en zullen je niet helpen richting je doel. Maar jij weet wat je wilt bereiken en je gaat ervoor! Andere mensen hebben daar niks mee te maken. Kies voor jezelf in dit geval en doe je eigen ding.

Tips & trics

Wil je je avondje uit zo gezond mogelijk te houden? Zo doe je dat!

  • Ga je uit eten? Bekijk van tevoren de menukaart van het restaurant. Die kun je vaak online al bekijken. Zo kun je alvast kiezen wat je wilt gaan eten en hier de rest van de dag wat rekening mee houden. Je kunt bijvoorbeeld overdag meer groenten, fruit en eiwitten eten om goed verzadigd te blijven.
  • Probeer de juiste keuzes te maken in het restaurant. Ga bijvoorbeeld voor mager vlees of vis met groenten. Ik ga meerstal voor een kipsaté (met de saus apart) en vraag extra groenten erbij in plaats van frietjes. En ja, daar kun je ook heerlijk van genieten!
  • Kijk uit met sauzen! Ik zei net al dat ik de satésaus apart neem. Dat komt doordat ze je eten vaak verdrinken in de saus en daar zitten meestal een hoop calorieën in. Daarom de tip: Vraag de saus apart. Het is voor hun helemaal geen moeite en jij kan lekker zelf kiezen hoeveel je over je eten gooit.
  • Alcohol. Je wilt het vast niet horen, maar het is een grote boosdoener! Zelf drink ik echt zelden, maar ik kan me voorstellen dat het gezellig is om af en toe een glaasje te drinken. Wees je er alleen wel bewust van dat je ongemerkt calorieën tot je neemt, je remmingen er vanaf gaan en dat je er waarschijnlijk meer trek van gaat krijgen. Be careful with the drinks.
  • Wees voorzichtig met salades! Een salade klinkt als de perfecte keuze, maar kan gedrenkt zijn in een vette dressing met olie of mayonaise. Dat maakt je gezonde salade opeens een stuk minder gezond. Ook noten kunnen je salade in een klap heel calorierijk maken (Ja, ik weet dat noten gezonde vetten bevatten. Maar vetten zijn nog steeds vetten). Kortom: Kijk goed naar de ingrediëntenlijst.
  • Zorg dat je jezelf niet de hele dag uithongert (zo min mogelijk eten) zodat je ’s avonds niet zo hoeft op te letten. Been there, done that! Je zal uiteindelijk zoveel honger krijgen dat het ’s avonds leidt tot een grote schranspartij.

img_2266.jpg

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je vol vertrouwen naar dat feestje wat je dit weekend op de planning hebt staan! Maak bewuste keuzes en ga op zoek naar een juiste balans tussen gezond genieten en wat minder gezond genieten. Dat is echt supermoeilijk, dat merk ik ook keer op keer weer, maar oh zo belangrijk!
Het gaat misschien niet in een keer goed, maar al doende leert men toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s