Wie de schoen past….

IMG_6729

Als je een tijdje bezig bent en je eerste hardloopkilometers erop hebt zitten is het misschien tijd voor een goed paar hardloopschoenen. Maar ook als je al een doorgewinterde hardloper bent is de juiste schoen belangrijk. Hardloopschoenen gaan zo’n 1000km mee, maar zijn  ook regelmatig aan vervanging toe! Maar waar let je op als je schoenen gaat kopen? Ik geef je wat tips en vertel je wat over mijn eigen ‘collectie’.

Hardloopschoenen, misschien wel een dingetje maar oh zo belangrijk. Ga je wat serieuzer lopen en heb je geen goede schoenen? Dan loop je zo een blessure op!
Het is misschien wel het belangrijkste item wat je aan moet schaffen voordat je gaat hardlopen. Er zit wel een prijskaartje aan een goed paar schoenen, maar dan heb je ook wat.
Koop ze ook vooral de eerste keer niet online, maar ga langs bij een goede winkel en laat een opname en analyse maken, zodat je goed advies kan krijgen over de juiste schoen. Ik werk tegenwoordig (tijdelijk) parttime bij een Run2Day winkel en leer dus wel het een en ander over schoenen. Waar moet je op letten als je jouw ideale paar stappers koopt?

Loopstijl

Zeer belangrijk om naar te kijken! Om je loopstijl te analyseren wordt een korte opname gemaakt, waarin vooral wordt gekeken naar het moment waarop je met je volle lichaamsgewicht op je voet landt. Op dit moment komt je lichaamsgewicht zo’n 2 tot 3x op je knieën en enkels terecht, best heftig dus!
Tijdens de analyse wordt gekeken of je enkel naar binnen ‘klapt’ (overpronatie) of netjes recht blijft. Al is niemand helemaal recht natuurlijk, maar zoveel mogelijk. Blijft je enkel recht, heb je genoeg aan een neutrale schoen. Klapt je enkel naar binnen, dan heb je een schoen met extra ondersteuning (anti-pronatie schoen) nodig.

En dan….

Weet je of je een neutrale of anti-pronatie schoen nodig hebt, kun je op zoek gaan naar welke schoen het beste bij je past! Dit kun je het beste zelf voelen en is over het algemeen heel persoonlijk.

IMG_6275

Als je op zoek bent naar de juiste schoen… Don’t:

  • Voor het uiterlijk van de schoen gaan. Ik heb ooit schoenen gekocht die ik heel mooi vond, maar eigenlijk zaten ze niet lekker. Geloof me, je gaat ze niet dragen! Het gaat niet om de looks, maar om de feels!
  • Een te kleine schoen nemen! Pak altijd een halve tot een hele maat groter dan je gewone schoenmaat. Je voeten gaan wat uitzetten tijdens het hardlopen, dus je moet genoeg ruimte in je schoen hebben.
  • Een te grote schoen nemen! Geloof me, heb ik ook ervaring mee. Je gaat schuiven, krijgt blaren. Not good!
  • Je veters te strak vast strikken. Grote kans dat je schoenen dan ontzettend gaan knellen.

 

Zelf heb ik drie paar schoenen, die best wat van elkaar verschillen en ik voor verschillende trainingen gebruik. Gewoon, omdat ik dat prettig vind!
Ook is het goed voor je lichaam om je schoenen, vooral als je veel traint, wat af te wisselen. Daarmee ga je ook blessures tegen.

Asics – Gel Nimbus

Dam-tot-Damloop-2015-ASICS-GEL-NIMBUS

Deze schoenen gebruik ik vaak voor mijn lange duurlopen. Een fijne, stevige schoen met een zachte demping. Ik voel de grond dus maar heel minimaal als ik hierop loop en dat is behoorlijk fijn als ik een flink aantal kilometers ga lopen!
Hier loop ik echter niet mijn korte, snellere trainingen op. Daarvoor vind ik ze dan weer vrij zwaar. Ze vallen ook best klein en smal, daar moet je wel op letten bij deze schoen.

Nike – Vomero

Nike-Air-Zoom-Vomero-10-website-post-Run2Day

Mijn Nike Vomero’s, daar heb ik ook mijn halve marathon (en alle trainingen daarvoor) op gelopen. Fijne schoen! Iets minder stevig om de voet dan de Asics, maar nog steeds stabiel. Fijne, zachte demping ook weer!
Meestal loop ik mijn wat kortere duurlopen hierop. Soms ook wel een langere loop, want dat gaat ook prima!

Nike – Lunarepic Flyknit

Nike-LunarEpic-Flyknit-Low-2.jpg

Deze schoen heeft dus een stuk minder demping en stevigheid rond de voet. Je voelt de grond een stuk directer dan bij de andere paren. Deze schoenen had ik dan ook gewoon gekocht omdat ik ze mooi vond en nogal fan was van Nike xD
Ze hebben heel lang in de kast gestaan omdat ik ze niet prettig vond lopen, maar nu gebruik ik ze af en toe wel. Vooral tijdens mijn interval trainingen loop ik hierop. Ze zijn wat lichter en dat is fijn bij zo’n snelle training.
Als ik er langere afstanden op ga lopen, krijg ik last van mijn knieën en enkels. Lange duurlopen gaan deze Flyknits dan ook niet meemaken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s