Dam tot Dam 2016: De blamage

IMG_6320

De Dam tot Damloop komt er weer aan! Zo ongeveer de bekendste, populairste loop van Nederland staat dit jaar gepland op 17 september 2017 en ik ben er zeker bij! Een jaar geleden stond ik ook aan de start. Of was ik dat wel? Op 18 september 2016 stond er een heel ander meisje op het startschot te wachten. Vandaag, een paar dagen voor de wedstrijd, blik ik even terug op vorig jaar. Lees je mee?!

18 september 2016, de dag dat het moest gebeuren. Een paar maanden geleden had ik mij ingeschreven voor de Dam tot Damloop en ik was vol overgave gaan trainen. Ik had genoeg tijd, was begonnen met een 15km schema en het zou helemaal goed komen. Ik zou een mooie tijd lopen en het zou een fantastische ervaring zijn… Toch? Helaas, zoals de titel van dit blog al doet voorspellen, dit liep wel even anders.

IMG_9799

Eerder dat jaar, in juli, had ik een enorme terugval. Ik begon verschrikkelijk slecht te eten en kwam wat dat betreft niet meer in een ritme. Ook met sporten kwam ik in een negatieve spiraal; ik ging bijna niet meer naar de sportschool en mijn loopschoenen lagen te verstoffen in de kast. De Dam tot Damloop was een beetje uit mijn gedachten geraakt. Totdat het opeens (of zo leek het) de dag was dat ik het toch echt zou moeten doen! Ik had zo verschrikkelijk slecht (of sinds juli helemaal niet meer) getraind, zou dat wel goed gaan? Heel wat kilo’s rijker en een brok aan zenuwen in mijn keel stond ik aan de start op het startschot te wachten…

Vanaf het moment dat het startschot was gegaan, had ik al spijt dat ik me ooit voor die run had ingeschreven! Wat was het zwaar zeg…
In de tunnel raakte mijn navigatie nogal van slag. Mijn Runkeeper mevrouw vertelde mij dat ik er al ruim 6km had opzitten. Was dat maar zo, dacht ik op dat moment. Beetje apart!

Ik kan me vrij weinig van de route herinneren. Behalve dat ik de kilometers aan het aftellen was en niet kon wachten tot ik over de finish zou komen. Het werd echter alleen maar zwaarder. Toen ik zo rond de 10km liep begon de verzuring in te zetten en niet zo’n beetje ook! Ik rende niet eens meer, het was meer strompelen. En ik moest nog 6km!
Na 12km moest ik echt even wat drinken. Hier had kin nog nooit mee geoefend. Ik dronk eigenlijk nooit tijdens het lopen en dat was ik daar ook niet van plan. Het was echter warm en ik moest drinken. Ik stopte even bij een waterpost voor een bekertje water en vanaf dat moment was het klaar. Mijn benen deden zoveel pijn en ik was toch al gestopt. Ik kwam totaal niet meer in mijn ritme terug en bleef steeds terugvallen in een wandeltempo. Het was verschrikkelijk!

Medailles-van-2016

Ongeveer twee kilometer ging dit zo door, wandelen en hardlopen (ofwel, strompelen) afgewisseld. Ik wilde niet meer, maar door al het publiek aan de kant moest ik het blijven proberen. Van het parcours weet ik dus niets meer. Ik weet alleen nog hoe verschrikkelijk ik het vond!

Uiteindelijk heb ik er 02:03:08 over gedaan. En het waren zeker niet de fijnste 2 uren, 3 minuten en 8 seconden van mijn leven! Dit jaar ga ik voor de herkansing en ga ik knallen! Ik heb consistent en goed getraind. Mijn doel was onder de 1u40 te lopen, maar ik wil vooral genieten. Het parcours en alle mensen goed in me opnemen. En dat gaat vast en zeker lukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s