Dam Fast!

Website_slider2600x956-1300x478.jpg

Dam Fast, de slogan die dit jaar door Asics gebruikt werd voor de Dam tot Damloop. Hoe fast was mijn Damloop? Afgelopen zondag om 11:00 was het moment dat het startschot voor mij klonk en ik mijn uitdaging aan mocht gaan om de 10 Engelse Mijl onder de 1:40 te lopen. Hoe heb ik deze dag ervaren? Je leest het hier!

Zondag 17 september, de dag van de Damloop, begon voor mij al vroeg. Zeker voor een zondag! Ik had mijn wekkertje vroeg gezet (wat niet had gehoeven, ik werd ruim voordat ie af ging al wakker), ontbeet met mijn standaard havermout ontbijtje en pakte mijn spulletjes bij elkaar. Voordat ik de voordeur achter mij dicht wilde trekken bedacht ik me (gelukkig) dat ik iets heel belangrijks vergeten was… Mijn startnummer!
Eenmaal op weg naar het station zat het me nog steeds niet lekker, ik bleef het idee houden dat ik iets vergeten was. En jahoor, het gelletje wat ik zo netjes had klaargelegd, lag nog steeds op dezelfde plek op mijn bureau. Damnit! Gelukkig kon ik nog snel iemand anders appen die dit voor mij mee kon nemen. Je moet altijd iets vergeten he?

Op Amsterdam Centraal ontmoette ik vriendinnetje Petra, waarmee ik samen op zou lopen, en samen liepen we naar de piano waar alle Asics Frontrunners (en een aantal van mijn teamgenoten) zouden verzamelen. Dat was een gezellige bende! We leverden onze tassen in en liepen naar het startvak. Het bleek me echter niet mee te zitten. Petra was ik al snel kwijtgeraakt en in het startvak viel het beeldscherm van mijn telefoon uit. Geen handig moment, kan ik je vertellen!

IMG_6519

Het startschot voor startvak ‘groen’ klonk om 11:00 uur. Gelukkig had Petra mij weer tussen de Frontrunners gevonden en konden we toch samen starten. We startten snel en liepen in een mooi tempo de tunnel door. Helaas moest ik haar na twee kilometer weer achterlaten, omdat ze zich niet zo goed voelde. Dat werden toch 14 eenzame resterende kilometers!

img_6521.jpg

Maar eenzaam was het natuurlijk niet. Voor de eerste keer liep ik een race zonder muziek (Mijn telefoon deed het natuurlijk niet meer) en dat was een hele ervaring. Ik hoorde de mensen langs de kant en de medelopers om mij heen. Het geluid van voetstappen gaf me een gevoel van saamhorigheid. Als je met muziek in je oren loopt, ben je als het ware in je eigen wereld. Zonder muziek ben je deel van de crowd en dat is best wel iets heel anders!

Ik was erg snel gestart. Sneller dan ik überhaupt ooit eerder had gelopen. En ik moest wel 16,1km afleggen, dat zou ik toch niet vol kunnen houden?! Ik wist dat ik moest vertragen om de hele afstand te volbrengen, maar dat ging heel moeilijk. Ik werd meegetrokken door de andere lopers en bleef op hetzelfde tempo doorlopen. Uiteindelijk dacht ik bij mezelf; zolang ik dit volhoud en het goed blijft voelen, loop ik op deze manier door. En dan zie ik wel waar het schip strand!

IMG_6528

En dat schip strandde uiteindelijk met een tijd waar ik van tevoren niet op had durven  hopen, bij de finish. Ik zal niet zeggen dat het me gemakkelijk afging. Het werd voor mijn gevoel steeds zwaarder en bij de 14km zat ik er wel aardig doorheen. De verzuring begon toch wat in te zetten en ik raakte vermoeid. Maar ik was vastbesloten goed te finishen, dus tanden op elkaar en doorlopen! De laatste kilometer was het zwaarst, ik moest me er doorheen vechten. Ik had het idee dat ik vertraagde (maar deed dat niet), maar wilde natuurlijk door. Ik was er bijna!
Ik kwam over de finish met een gemiddelde pace van 5:35 min/km en een tijd van 1:29:54 op mijn horloge. Erg blij was ik eerst niet, want ik stond te shaken als een rietje toen ik tot stilstand kwam na de finishlijn. Het had me toch een stuk meer gekost dan ik eerst dacht. Maar na een koude spons kon ik weer redelijk recht lopen en kickte de blijdschap in!

IMG_6525

Mijn telefoon was nog steeds out of use, dus een finishselfie maken ging niet. Ook kon ik helemaal niemand bereiken. Gelukkig kwam ik al snel wat bekenden tegen en met hen ging ik mee naar het Dampark, waar ik als VIP de Asics tent in mocht (hoe cool is dat?!). Daar was ik al snel omringd door allemaal andere toppers die stuk voor stuk een goeie race hadden gelopen!
Het was ontzettend leuk om met elkaar bij te praten over de verschillende ervaringen en de blijdschap te delen. Ik voelde me een ontzettende mazzelkont dat ik tussen deze mooie mensen mocht staan na zo’n goeie race gelopen te hebben!IMG_6529

’s Avonds ploften vriendinnetje Petra en ik samen op de bank om even goed uit te rusten van deze inspanning. Want ik had mijn lichaam toch wel wat te doen gegeven vandaag!
Uiteindelijk bleek dat ik niet alleen mijn oorspronkelijke doel met ruim 10 minuten speling gehaald had en mijn tijd van vorig jaar verbeterd had met ongeveer 33 minuten, ik had ook een PR gelopen op de 5km (27:38)  en de 10km (55:24)! Ik mag dus echt wel mega tevreden zijn met mijn gelopen race!

FullSizeRender 20.jpg

Mijn doel in eerste instantie: Onder de 1:40
Uiteindelijke tijd: 1:29:54

Ik kijk terug op een verschrikkelijk mooie dag waar ik ontzettend van genoten heb! Bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan deze onvergetelijke dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s