Team always hungry?!

food-dylan-dreyer-aunt-tillies-christmas-cookies-tease-today-161207_e19e44bdc8c9434a8f7a5a9660dfcb25.jpg

Jullie hebben vast gemerkt dat mijn trainingen op dit moment erg goed gaan. Dat is natuurlijk ontzettend belangrijk, met New York in het vooruitzicht en ook zeker goed voor mijn zelfvertrouwen! Met voeding heb ik echter een stuk meer moeite, dus mijn voedingspatroon moet nodig op de schop. Wat? Waarom? Zul je misschien denken. Ik leg het je hier uit!

Toen ik hoorde dat ik de New York Marathon zou gaan lopen, werd mij ook langzamerhand iets duidelijk. Mijn doel om nog wat meer af te vallen, dat zou helaas de komende tijd niet meer kunnen. Ik zal me hier niet wenden tot de details hierover, maar kortgezegde; mijn focus ligt volledig op New York. Maar dit betekent dus niet dat je maar alles moet gaan eten wat los en vast zit natuurlijk. En af en toe, had ik daar weer even last van. Dat klinkt vast schrikbarend, dus ik zal het even uitleggen.

IMG_5683

In een eerder blog vertelde ik jullie wat ik zo allemaal per dag at. Ik volgde een gericht schema van Health Advies Breda en zij vertelden mij precies wat ik per dag moest eten. Aan het begin vond ik dat heel fijn, ik hoefde nergens over na te denken. Ik moest me netjes aan dat schema houden en een keer per week mocht in een cheat. Klonk goed, right?

Helaas… Heb ik gemerkt dat het voor mij juist niet zo goed werkt. Ik heb tussendoor heel veel honger en toen ik al mijn voeding weer een dagje ouderwets ging tracken bleek dat ik ook te weinig at, zeker in combinatie met mijn trainingen. De honger zorgde ervoor dat ik af en toe wat extra moest eten wat niet in mijn schema opgenomen zat. En daar zat voor mij een probleem. Dat wilde ik niet, want dan ‘hield ik me niet aan mijn schema’ (Ja ik ben dol op schema’s en wil me er dan ook tot in de puntjes aan houden). Als ik dan toch iets extra’s had gegeten (wat dat dan ook was) had ik mij toch al niet aan mijn schema gehouden en was de dag toch al niet goed meer. Deze gedachte, in combinatie met de honger die ik al had, zorgde ervoor dat ik vaak doorsloeg en juist heel veel ging eten.

En dan heb ik het niet eens over de cheat die ik een keer per week mocht hebben. Vanaf het moment dat ik die had genomen, kwam ik vaak de hele dag niet meer in mijn ritme en vond ik dat ik alles wel mocht eten waar ik trek in had. Want als het dan een keer mocht, kon ik beter de kans maar grijpen. Met het resultaat dat ik me af en toe echt wel misselijk kon eten, I kid you not.
De dag daarna voelde ik me vaak zo schuldig, dat ik minder ging eten om te compenseren. (Ook dit is in combinatie met marathontraining NIET handig) Met het gevolg dat ik weer honger kreeg en weer totaal verkeerd ging eten. Zie je het probleem?

Dit gebeurde eigenlijk best wel vaak. En ondanks dat ik niet perse meer mag afvallen, zorgt dit gewoon voor ontzettend veel onrust. Ik voed mijn lichaam hierdoor op de totaal verkeerde manier; de ene keer alles maar naar binnen schuiven en de andere keer proberen hiervoor te compenseren (wat niet werkt).
Ook is het mentaal helemaal niet prettig. Ik ben er constant mee bezig en voel me vaak heel zwak en teleurgesteld in mezelf als het weer eens mis gaat. Deze methode werkt dus niet voor mij en ik moet wat anders.

IMG_9008

Daarom heb ik besloten terug te gaan naar de methode die ik al eerder een paar maanden heb gebruikt; mijn macro’s en calorieën tracken. Je zou denken; maar dan ben je er toch nog steeds mee bezig? Ja, dat klopt, maar dat vind ik juist fijn. Ik wil er graag controle over hebben.
Op deze manier kan ik in ieder geval mijn voeding wel zelf inplannen. Ik hoef me niet perse aan een voedingsschema te houden en als ik dus ergens heel erg trek in heb kan ik dat gewoon lekker zelf in mijn dag toevoegen. Dit heeft maandenlang heel goed voor mij gewerkt dus misschien gaat het principe ‘never change a winning team’ in dit geval wel op!

Nu ik het zo eens allemaal heb opgeschreven zie ik zelf ook beter het cirkeltje waar ik af en toe in terecht kwam en hoe ongezond dat eigenlijk is. Zeker met oog op de marathon moet dit veranderen. Ik wil me hier helemaal niet zo rot om voelen of over stressen, ik heb wel betere dingen om mee bezig te zijn.

Begrijp me niet verkeerd, dit blog is natuurlijk niet om te klagen, maar omdat ik wil laten zien dat ik echt nog wel struggle op dit gebied. Op social media lijkt het soms alsof het heel gemakkelijk en alleen maar goed gaat, maar dat is dus niet het geval. Dat is vast ook menselijk en door fouten te maken leer je juist. Maar ik heb er zelf af en toe nog veel moeite mee. Zeker als ik berichtjes krijg via social media of in mijn omgeving van mensen over mijn ‘transformatie’ kan ik nog weleens denken; Je wil niet weten hoe het af en toe nog gaat en hoe hard ik onderuit kan gaan. Daar is dan weer echt niks inspirerends aan!
Maar heeft iedereen dat niet een beetje? Gaat het er niet om dat je weer opstaat als je valt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s