What doesn’t kill you…? Hardlopen als je ziek bent.

images

De afgelopen dagen voelde ik me niet helemaal topfit. Ik was de laatste tijd al vaak heel vermoeid, maar dit bereikte zijn hoogtepunt afgelopen zondagavond. Maandag besloot ik toch netjes mijn training te gaan doen. Een lekkere training kon ik dat zeker niet noemen! Is het nou een goed idee, trainen als je ziek bent? 

Misschien ken je het wel; je voelt je niet lekker, maar wilde gaan trainen. Ik denk dat het iedereen weleens overkomt. Meestal denk ik dan ook: Niet zo zeuren, gewoon gaan en daarna voel je je vast weer beter! Dat was dan ook wat ik afgelopen maandagochtend dacht. Ik ging vol goede moed op weg, maar helaas… De training liep niet zoals gewenst!
Bij thuiskomst ben ik dan ook gelijk mijn bed ingedoken.
Dinsdag wilde ik eigenlijk weer gaan sporten in de gym, maar nog steeds voelde ik me niet goed. Uiteindelijk besloot ik, met pijn in mijn hart, niet te gaan. De halve marathon die ik zondag moet gaan lopen, was toch wat belangrijker!
Maar wat is nou wijsheid? Jezelf een schop onder je kont geven en de training toch lekker gaan doen, of besluiten lekker rust te nemen?

 

Dit heeft ook wel te maken met wat voor kwaaltjes je te maken hebt. Natuurlijk is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren, maar kom je hier echt niet uit? Dan is er een goede vuistregel voor het hardlopen als je ziek bent:

‘De boven/onder de nek’ regel

Heb je last van kwalen boven de nek, zoals verkoudheid, keelpijn, oorpijn, etc. dan mag je in principe wel gaan lopen. Hou er wel rekening mee dat je niet fit bent en doe het dus rustig aan! Worden de klachten erger en word je ook misselijk, duizelig of kortademig? Dan moet je stoppen! (Dat deed ik dus niet helemaal goed maandag!) Maar…. Het gaat er natuurlijk om hoe je je voelt, luister echt goed naar je lichaam! (En ga ook niet tegen eventueel doktersadvies in!)

Zitten de klachten onder de nek, dan is het af te raden om toch te gaan lopen! Denk hierbij bijvoorbeeld aan kortademigheid, een verhoogde rusthartslag, heel veel spierpijn of koorts.
Lopen met koorts kan zelfs gevaarlijk zijn, wist je dat? Koorts dient als een verdedigingsmechanisme van het lichaam om de ziektekiemen tegen te gaan. Deze ‘indringers’ kunnen overal gaan zitten, ook in je spieren (dus je hart). Tijdens het sporten wordt je hart zwaarder belast en kan het in dit geval zelfs hartritmestoornissen veroorzaken. (En dat wil je niet!)

Handig natuurlijk, deze vuistregel, maar het belangrijkst is echt om naar je lichaam te luisteren. Dat vind ik ook heel erg moeilijk, want het liefst ga ik wel mijn training lekker doen. Maar het risico is er dat je daar alleen maar zieker van wordt.
Listen to your body!

4e6fee8756f3f3369e1d8f3b6ed3e3f0--chicken-noodle-soups-chicken-noodles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s