De ongemakken der hardlopers

Dam-tot-Damloop-2015-ASICS-GEL-NIMBUS

Blaren, afvallende teennagels en voeten vol eelt. Helaas, is dit iets wat veel hardlopers vast kennen! Ik in ieder geval wel. De laatste tijd,  met mijn langere duurlopen, hebben mijn voeten heel wat te verduren. En ze zien er dan ook echt niet opperbest uit. Maar waar komen al die ongemakken dan door? En wat kun je eraan doen? Lees het hier! Ik waarschuw je alvast, dit wordt niet het meest fijne stukje!

De voeten van een hardloper krijgen een heleboel te verduren, zeker tijdens lange duurlopen. Blaren bijvoorbeeld, welke hardloper kent ze niet? Ik schrok me afgelopen week, na mijn langge duurloop, rot toen mijn teennagel er bijna afviel. Schijnt ook een ‘normaal’ kwaaltje te zijn bij diehard lopers. Laten we eens kijken waarmee hardlopers zoal te maken krijgen en, belangrijker nog, ze eraan kunnen doen.

Blaren

Echt, blaren zijn zo verschrikkelijk. Gelukkig heb ik er meestal pas echt last van als ik thuis ben en m’n schoenen uittrek, maar het kan je duurloop volledig in het water doen vallen. Tegenwoordig heb ik na iedere redelijk lange duurloop wel een blaar en nee, dat is zeker geen grapje!
Het hebben van blaren kan verschrikkelijk vervelend en pijnlijk zijn en het is lastig te zeggen wat de precieze oorzaak is. Maar ik noem er een paar:

  • Te kleine schoenen: Als je schoenen te klein zijn drukt of schuurt je voet tegen de randen van je schoen. Door deze drukking kunnen de blaren ontstaan.
  • Te grote schoenen (ja, nu wordt het verwarrend he?!): Als je te grote schoenen draagt gaan je voeten schuiven in je schoen. Hierdoor ontstaat wrijving, dus blaren.
  • Verkeerde sokken. Als je sokken hebt die niet goed zitten of bijvoorbeeld schuren, kun je hier blaren door krijgen.

Nike-Air-Zoom-Vomero-10-website-post-Run2Day

Maar nu het belangrijkste… Bestaat er niet een wondermiddeltje tegen deze ultra vervelende plekjes? Wat te doen tegen/bij blaren? Tips & Trics

  • Smeer voor je gaat lopen gevoelige plekjes (waar je blaar eventueel zou kunnen ontstaan) in met vaseline. Dit gaat eventuele wrijving tegen.
  • Blarenplijsters! Deze kun je natuurlijk naderhand opplakken, maar ook preventief. Helaas werkt dit niet altijd weet ik uit eigen ervaring.
  • Heb je eenmaal een blaar kun je twee dingen doen: Doorprikken (zorg wel voor een steriele naald en maak goed schoon!) Of de blaar uit laten drogen. Stel het dan bloot aan voldoende lucht.

Blauwe/afvallende nagels

Afgelopen week was ik dus volledig in paniek omdat mijn teennagel blauw was, erg los en er bijna afvie na mijn duurloop. Like WHUT?! Dit was nog nooit gebeurd!
Meestal ontstaan dit soort problemen door te kleine schoenen (waardoor de tenen steeds tegen de randen van je schoenen stoten) of te lange teennagels. Die kunnen dan ook zo lekker gaan prikken in de naastliggende tenen. Wie kent het gevoel niet?

Wat kun je ertegen doen? Nou, goede schoenen dragen en je teennagels goed bijhouden. Dat lijkt me alvast duidelijk!
Heb je toch een blauwe nagel? Dan valt ie er uiteindelijk vanzelf af en ondertussen heeft zich een nieuwe nagel eronder gevormd. Gaat allemaal vanzelf! Het kan alleen een beetje pijnlijk zijn. (Gelukkig is dit bij mij nog niet gebeurd. Ik krijg de kriebels al als eraan denk!)

Eelt

Tsja hier is niet perse iets mis mee, maar je voeten worden er zo lelijk van. ‘Eelt kweken’, wordt nog weleens gezegd (of is dat meer in de fitness?). Je voeten worden als het ware weerbaarder doordat het eelt op de huid komt te zitten. Het is een soort beschermlaagje.
Je kan het natuurlijk weghalen, maar haal nooit teveel weg. En zeker NIET voor een belangrijke wedstrijd. Je huid is dan veel kwetsbaarder, zonder dat beschermlaagje.
Let wel op: Op plekken waar veel eelt zit (bij hardlopers vaak de hiel, bal van de voet en zijkant van de grote teen) is de kans groter op blaren!

Nog een paar laatste, algemene tips.

  • Voetenbadjes! Het klinkt misschien heel suf, maar het zorgt er wel voor dat je voeten weer gereinigd en zacht worden.
  • Zorg voor goede schoenen. Zoals je al kon lezen, te grote of te kleine schoenen kunnen echt een crime zijn tijdens het lopen. Let er dus echt goed op!
  • Gebruik goede, schone en vooral droge sokken.
  • Knip je teennagels regelmatig, dat voorkomt vervelende situaties.

En dan het allerbelangrijkst: Wees lief voor je voeten! Ze krijgen heel wat te verduren tijdens het hardlopen en ze volbrengen hun taak om je naar die finish te loodsen toch verdomde goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s