October Challenge #3

autumn-awesome-beautiful-birthday-Favim.com-1105696

We staan alweer aan de start van de derde week van oktober! Je zou het vandaag alleen niet denken, aangezien het zo’n 20 graden wordt. Het lijkt wel of we op deze manier een beetje van de zomer kunnen meepikken. Toch ziet het er buiten wel al herfstig uit, met van die mooie kleuren! Genoeg om van te genieten, zo in de herfst. De October Challenge van deze week? Read on!

We hebben het nu al gehad over beweging en voeding, beide superbelangrijk natuurlijk. Een ander puntje is er een waarmee mijn fysio me de laatste dagen regelmatig doodgooit: Rust! Voor mij, in mijn marathontraining, is het natuurlijk extra belangrijk dat ik genoeg rust pak, maar ook als je niet voor een marathon traint is dit een aandachtspunt.

Veel mensen hebben last van slaapproblemen; vallen moeilijk in slaap, slapen te kort en zijn daardoor veel moe. Nu de dagen korter worden is het echter wel gemakkelijker een goed slaapritme voor jezelf na te streven. Als het donker wordt, gaat je lichaam namelijk automatisch stofjes aanmaken waar je moe van wordt. Dit is je natuurlijke dag/nacht ritme. Maak hier dan ook gebruik van!

Waarom is het belangrijk dat je genoeg slaapt? Om te herstellen bijvoorbeeld. Tijdens de uren at je slaapt kan je lichaam allerlei herstelprocessen in werking zetten. Hierdoor kun je dus goed herstellen van bijvoorbeeld je trainingen.
Maar als je te weinig slaap hebt kun je bijvoorbeeld ook last krijgen van concentratieproblemen, moodswings en krijg je overdag eerder last van bijvoorbeeld vreetbuien. Je kunt nou eenmaal minder goed weerstand bieden.
Om nog maar te zwijgen over het feit dat het je weerstand sowieso niet ten goede komt.

Het beste is om iedere dag zo ongeveer rond dezelfde tijd te gaan slapen. Dat is aan het begin misschien moeilijk, maar je lichaam raakt eraan gewend. Trust me! En het wordt dan alleen maar makkelijker. Zorg dat je dan ook genoeg uurtjes slaap pakt. Hoeveel dat is? Dat is voor iedereen verschillend. Het schijnt dat zo rond de 7 a 8 uur gemiddeld is, maar misschien is dit voor jou wel anders!
Wat ook helpt om goed in slaap te komen; leg je telefoon/ipad/laptop eens wat eerder weg. Het is veel moeilijker in slaap komen als je tot vlak voor bedtijd je social media blijft updaten of nog wat dingen voor je werk achter je laptop probeert te doen. Ik doe dit ook nog niet altijd, spullen wegleggen, maar het werkt wel.

Probeer eens op een gezette tijd te gaan slapen en je apparatuur minimaal 15min van tevoren weg te leggen. Eens zien of dat helpt! Ik ga er deze week eens mee aan de slag! Doe jij mee?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s