Eiwitten; the ins and outs

i-Pxnhmnw-X2

Eiwitten… Een woord wat menig sporter vaak op de lippen heeft. Vooral in de gym is het me weleens opgevallen. Sommige mensen rennen meteen na de training naar de bar om een eiwitshake te halen. Maar waarom? Waar zijn die eiwitten nou eigenlijk goed voor? En gebruik ik ze ook?

Het is weleens goed om je voeding onder de loep te nemen. Welke voedingsstoffen krijg je allemaal binnen en hoeveel? Zeker voor sporters kan een juiste verhouding van voedingsstoffen een erg positief effect hebben. Maar niet-sporters hebben hier zeker ook profijt van! Dit keer dus; eiwitten!

Wat?
Eiwitten zijn macronutriënten, net zoals koolhydraten en vetten bijvoorbeeld. Alle drie deze stoffen heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Eiwitten zijn de bouwstoffen van je spieren en andere cellen in je lichaam. Eiwit bestaat uit aminozuren die de juiste bouwstenen vormen en je cellen herstellen en versterken. Het zorgt er dus eigenlijk voor dat je lichaam sterk blijft. Ook heeft het nog andere functies, zoals het transporteren van stoffen in het bloed en het regelproces van de spijsvertering.
Ook handig; eiwitten geven ook snel een verzadigd gevoel, je hebt dus het idee dat je langer vol zit. Zeker als je wat wilt afvallen is dat fijn! Minder last van honger…

Voor wie?
Iedereen heeft een zekere mate van eiwitten in zijn/haar voeding nodig. Maar vooral sporters hebben er baat bij. Het zorgt ervoor dat je spieren, die tijdens het sporten kleine ‘scheurtjes’ oplopen als je hard hebt getraind, weer kunnen herstellen. En dat niet alleen; misschien zelfs een stukje sterker kunnen worden! Eiwitten zijn dus van groot belang bij spierbehoud en spieropbouw.

Hoeveel?
Een niet-sporter heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Een duursporter (zoals een hardloper) heeft daarentegen al iets meer nodig; 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Ben je een krachtsporter? Dan kun je je echt te buiten gaan aan de eiwitten! 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht! (Hangt er ook wel een klein beetje vanaf hoe hard je met die gewichten smijt natuurlijk)

Wanneer?
Natuurlijk kun je eiwitten de hele dag eten, maar het is vooral belangrijk na een training een voedingsmiddel met veel eiwitten te eten/drinken. Op deze manier kan je lichaam snel en optimaal herstellen van je training.

Manners-Whey-Eiwit-2-600x392

Waarin?
Je kunt eiwitten het beste vooral uit je voeding halen. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld:

  • Kwark
  • Kip (en ook veel ander vlees trouwens)
  • Noten
  • Vis
  • Peulvruchten
  • Eieren

Mocht je veel sporten en behoefte hebben aan toch nog wat extra eiwitten, kun je supplementen gebruiken. Hier heb je zoveel verschillende soorten en maten van. Honderden soorten eiwitpoeders, repen en snacks. Ik ga me daar nu, in deze blog, in ieder geval niet aan wagen. 😉
Met eiwitpoeders kun je trouwens hele lekkere recepten maken! Eiwitpannenkoekjes bijvoorbeeld. Of gooi het eens door je banenenbrood! Je kunt er zelfs popcorn mee maken. (Moet toch niet gekker worden? Serieus, volgens mij kun je het bijna overal doorheen gooien! I-de-aal.)

Proteine pancakes-8

En ik dan…?
Ik probeer zoveel mogelijk eiwitten uit voeding te halen en eet dagelijks skyr (ik hou niet zo van kwark, teveel gegeten in het verleden) en bijvoorbeeld kip. Maar ik maak ook wel gebruik van supplementen.
Elke ochtend eet ik havermout met een klein schepje eiwitpoeder. Dit vind ik ook nog eens heel erg lekker, dus voor mij is dat een win-win situatie! Vaak neem ik na mijn training ook een reep of een shake. Maar shakes vind ik eigenlijk niet zo lekker (dit is echt heel persoonlijk, ik houd gewoon niet zo van drinken) dus meestal blijft het bij een reep!
De afgelopen paar maanden had ik eiwitrijke producten in overvloed, aangeleverd door Vifit sport. Superfijn natuurlijk, want zo had ik altijd genoeg repen, shakes en drinks in huis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s