De wonderlijke wereld van het taperen

team-robert-2.jpg

Taperen; een term die iedere zichzelf serieus nemende hardloper wel kent. Wat het nou precies is, dat is soms nog een beetje onduidelijk. Aangezien ik zelf nu ook in deze periode zit, ben ik maar even op onderzoek uitgegaan. Lees je mee?!

Als je traint voor een wedstrijd gaat er (meestal) een lange periode aan training aan vooraf. Weken, misschien wel maanden, -lang train je voor die speciale dag, dat specifieke moment. Een goed schema bevat natuurlijk niet alleen trainingen in verschillende soorten en maten, maar ook momenten dat je kunt herstellen. Die lange periode van trainen kan zijn tol eisen op het lichaam en je kunt natuurlijk niet afgepeigerd aan de start van je wedstrijd komen te staan. Daarom: Taperen!

Niet iedere afstand is natuurlijk hetzelfde en even intensief. Voor een vijf kilometer wedstrijd zul je minder vaak en minder intensief moeten trainen dan voor een marathon. Voor een wedstrijd van korte afstand is het dus genoeg als je een paar dagen van tevoren even wat minder traint. Verder hoef je geen extra maatregelen te nemen en moet het goed komen!

Voor langere afstanden als de halve en zeker de hele marathon, moet je je voorbereiding toch wel wat serieuzer nemen. Waarschijniljk heb je een lange en intensieve trainingsperiode achter de rug. En als je hiermee doorgaat tot net voor de start, ben je ongeacht al die trainingen niet fit. Daarom zul je aan taperen moeten doen!

Trainen
Afbouwen eigenlijk. De laatste 2 a 3 weken van je trainingsschema ga je minder doen. Je lange duurlopen worden steeds korter, zodat je lichaam wat kan uitrusten. De energie die je daarmee opkropt, wil er straks waarschijnlijk HEEL graag uit! En dat kan mooi tijdens je (halve) marathon!
Misschien word je er onrustig van, je wilt immers goed blijven trainen omdat je zo goed mogelijk wil starten. Maar doe het niet, neem je rust! Trainen kan eerst natuurlijk nog wel, maar neem de laatste dagen voor je wedstrijd echt genoeg rust. Misschien wat loslopen, maar verder lekker energie opsparen.

IMG_5219

PHPD syndroom
Wat je ook nog weleens hoort, is mensen die in die taper periode aan het PHPD syndroom. Je bent zo gefocust op de wedstrijd die eraan zitten komen en voelt opeens overal pijntjes! Je kuit, je scheen, je elleboog. Op de raarste plekken begint het zeer te doen. Je gaat toch geen blessures krijgen?
Relax… Meestal zit het in je hoofd, omdat je er zo mee bezig bent. Als je eenmaal aan de start staat zijn de pijntjes in je kleine teen en je wijsvinger weer verdwenen.
(Het kan natuurlijk dat je wel degelijk last krijgt van blessures… Dus blijf wel alert)

Carbs, carbs, carbs.
Weleens gehoord van carbloading? Koolhydraten stapelen? Veel marathonlopers doen dit de dagen voor de start van de marathon. Op deze dagen probeer je meer koolhydraten binnen te krijgen en eet je juist minder vet en eiwitrijk voedsel. De koolhydraten worden als glycolgeen in je spieren opgeslagen, waardoor je als het ware een voorraad aanlegt die je lichaam tijdens de marathon kan aanspreken. Tijdens zo’n marathon wordt er namelijk heel veel van je lichaam gevraagd en heeft het niet genoeg aan de koolhydraten die je normaal gesproken eet.

pannenkoeken-500

Klinkt niet verkeerd toch, dat taperen? Rustig aan doen en lekker veel carbs (pannenkoeken (JA!!!), pasta en brood eten) eten. Ik kan je vertellen dat het moeilijker is dan het klinkt! Vooral het rustig aan doen, dat is nou net waar je geen zin in hebt!
Voor mij is het even wat anders de afgelopen twee weken. Mijn fysio wilde namelijk dat ik meer kilometers zou  maken, als ik dat kon met mijn knieblessure. Om het vertrouwen in mijn lichaam terug te krijgen. Dus eigenlijk doe ik nu juist wat minder rustig aan. Maar ook voor mij komt dat rustige weekje eraan. Maandag nog een keer lopen en dan energie sparen voor volgende week!

Wat sommigen zeggen: Het lastigste van de hele marathontraining. Het taperen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s