What’s next?

i-mRntMf6-X2

What’s next? De vraag waar ik dit artikel mee wil starten. Afgelopen zondag schreef ik namelijk een blog waarin ik mijzelf (bijna letterlijk) erg bloot gaf. Maar natuurlijk laat ik het daar niet bij. Ik wil graag een verandering doorvoeren in mijn leven en zoals bij iedere verandering zul je daar iets voor moeten doen. Kortom, dit is pas het begin en de vraag is nu: What’s next? Voor het antwoord hierop raad ik je aan lekker door te lezen!

Dat mijn blog van afgelopen zondag zoveel reacties op zou wekken, dat had ik echt niet verwacht! Zoveel herkenbaarheid en motiverende, lieve reacties. Als eerste wil ik jullie, mijn lezers, graag bedanken voor deze mooie comments. Het doet me echt ontzettend veel! Alleen het feit dat mensen de moeite nemen een reactie te schrijven, vind ik al fantastisch. Het was dus vrij overweldigend, bedankt hiervoor!
Maar daar eindigt het dus niet. Hoe nu verder?

Set a goal!

De eerste stap die je zet als je iets wilt; jezelf een doel stellen. Zo heb je iets concreets om voor te werken, je weet waar je het voor doet!
Jezelf een doel stellen zorgt voor focus. Je bent gericht ergens voor aan het werk en niet maar in het wilde weg iets aan het doen. Dat zorgt vaak weer voor een extra dosis motivatie! Ik zeg; win-win!

Stel je de volgende situatie maar eens voor: Je wilt graag een marathon lopen. Het idee zit in je hoofd en dat wil je nu ten uitvoer gaan brengen. Maar hoe?
Tijdens mijn studie heb ik geleerd dat je je doelen SMART moet maken. Ik zal jullie nu niet met ellenlange theorieën gaan vervelen, maar even een beknopte samenvatting:

  • Specifiek: Wees specifiek in je doel. Wie/wat/waar/wanneer?
  • Meetbaar: Hoe ga je uiteindelijk het resultaat meten? Wanneer is je doel behaald?
  • Acceptabel: Wil je het echt graag? Is het acceptabel voor jezelf, sta je erachter?
  • Realistisch: Is het doel haalbaar voor jou?
  • Tijdsgebonden: Op welk moment wil je je doel behaald hebben?

Door op deze manier te werk te gaan heb je echt een concreet doel. Het is duidelijk wanneer je het behaald wilt hebben; een deadline zorgt er vaak wel voor dat je echt aan de slag gaat. Het doel is specifiek, er zijn geen uitwegen meer. NO EXCUSES!

i-4nzFTjG-X2

Het doel; ik wil een marathon lopen, is dat dan SMART? Nope, allesbehalve zou ik zeggen. Eigenlijk is het niet eens een echt doel. Het is meer een droom waarvan je zou willen dat het ooit uitkomt.
Om er een echt doel van te maken zul je het aan moeten passen. Wanneer wil je dat dan gaan doen? Is het uberhaupt realistisch? Als je net begint met hardlopen bijvoorbeeld, is dit misschien wat hoog gegrepen. Vragen die je voor jezelf even zou moeten beantwoorden.

Zelf denk ik dat het concreet maken van een doel ontzettend belangrijk is. Het zorgt ervoor dat je ook daadwerkelijk aan het werk gaat. ‘A goal without a deadline is just a dream’ , zeggen ‘ze’ (wie zijn ze eigenlijk?) toch ook weleens? Ben ik het volledig mee eens!
Soms is een doel zo groot en zo ver weg (zoals bijvoorbeeld die marathon) dat het bijna ondenkbaar lijkt dat je het ooit zal halen. Maar ook daarvoor heb ik een oplossing!

Break it apart
Je hebt toch besloten die marathon te gaan lopen. 21 oktober 2018 is de dag dat jij die finishlijn gaat halen tijdens de Amsterdam Marathon! Maar 21 oktober, dat is nog zover weg! En je begint natuurlijk pas net met lopen. Hoe the hell ga je dit oplossen?
Mijn oplossing: Stel tussendoelen. Maak je doel overzichtelijker door tussendoor kleine doelen te stellen, zo lijkt het een stuk gemakkelijker te behalen. Zie deze tussendoelen dan ook als kleine evaluatiepunten. Hoe gaat je plan tot nu toe? Loop je op schema? Zo niet, dan ken je vast wel de quote: Change the plan but never the goal.

Neem weer de Amsterdam Marathon voor de beginnende hardloper (of het überhaupt een goed idee is even buiten beschouwing gelaten!). Je zou kunnen beginnen met eerst een 10km en een halve marathon. Op die manier heb je kortere afstanden om naartoe te trainen. Als je uiteindelijk die 21,1km onder de knie hebt, zal 42,195km ook iets gemakkelijker lijken. (Oke, nu ik dat opschrijf realiseer ik me dat dat dus ook vies tegenvalt, maar je snapt vast mijn principe)
Tussendoelen; ik zweer er echt bij!

What’s next for me?
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, alles wat ik hierboven heb uitgewerkt, maar ik zou uiteindelijk ook mijn met mijn eigen doelen over de brug komen. Ik ben hier rustig voor gaan zitten en heb ze geformuleerd.

i-CVXRQDg-X2

De afgelopen maanden heb ik keihard gewerkt voor een ultiem sportief doel; de New York City Marathon. Al mijn trainingen stonden in het teken van deze marathon en het is gelukt; de medaille is binnengesleept. (Nu ik erover nadenk heeft ie nog geen ereplaatsje, mag ik weleens gaan doen) Hoe graag ik ook voor een nieuw sportief doel zou gaan, heb ik ervoor gekozen dat nu niet te doen. Aangezien mijn knie nog steeds vrij weinig zin heeft om hard te lopen en behoorlijk zeurt als ik dat wel doe, leek het me handiger om me eerst te focussen op het herstel en vervolgens weer rustig te gaan lopen. Mezelf nu al een doel stellen zou er misschien alleen maar voor zorgen dat ik koste wat het kost wil knallen en mijn eigen herstel in de weg ga zitten.

Maargoed, na het lezen van mijn blog hebben jullie misschien wel een idee waar ik dan hard aan wil werken de komende tijd. Die 9 kilo die er de afgelopen maanden bij is gekomen wil ik er weer af hebben. Maar ik realiseer mij natuurlijk dat dit ook helemaal niet SMART genoeg klinkt! Dus heb ik even mijn eigen ‘tips’ erop losgelaten.

Mijn ‘eind’doel (is het echt het einddoel? Dat weet ik nog niet) is die 9 kilo in 3, hooguit 4, maanden weer kwijt te zijn. Dit zou betekenen dat de weegschaal weer 70 kilo zou moeten aantikken op 19 maart 2017. 

Uiteraard is 19 maart nog heel erg ver weg en ik ben dol op tussendoelen, daarom heb ik er alvast eentje gezet: De eerste 4 kilo wil ik er voor 1 januari 2018 weer af hebben. Daar heb ik 6 weken de tijd voor en ik weet dat als ik mij hier hard voor inzet (en dat kan ik) het ook moet lukken.
Uiteraard weet ik dat ik mij eigenlijk niet alleen op gewicht moet focussen, maar het is wel even een goede leidraad voor mij. Centimeters vind ik altijd lastig om echt een doel in te stellen. Dus voor nu is dit even goed.

Oke, doelen gesteld, tijd om echt aan de slag te gaan! Stiekem ben ik afgelopen maandag dus al meteen begonnen en het voelt goed! Ik ben weer lekker op dreef. De komende tijd zal ik jullie wat meer vertellen over hoe ik het aanpak en mijn schema (schema’s eigenlijk) op stel. Want zoals ik al zei; ik ga goed op schema’s! Zijn er nog dingen die jullie daarover willen weten? Updates? Dingen over voeding of training? Let me know!

En dan.. Ben ik benieuwd naar jullie doelen! Waar werken jullie hard voor?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s