New York: Wat heb je me geleerd?

18b4c70513d91ead36a6e7c808b32b54

Mijn avontuur richting New York: Ups & downs, genieten & afzien en trainen… Veel trainen. Als marathon-groentje begon ik (gelukkig met een goede trainer achter de hand) aan mijn trainingsschema en tot een paar weken voor de marathon ging dat top! Ik ging snel vooruit en smashte PR na PR, tot die vervelende blessure op ging spelen. Nu, als ik terugkijk op mijn trainingen, zou ik een paar dingen anders doen. Benieuwd wat? Gelukkig staan ze beschreven in dit artikel!

Als ik op eigen houtje aan het trainen was geslagen richting de marathon weet ik niet of ik had gestaan waar ik nu sta. Mijn trainer had uiteraard goed nagedacht over mijn schema; het paste bij mij, mijn situatie en kon ten alle tijden aangepast worden. Ik trainde op hartslag, waardoor ik mijzelf af en toe echt kon pushen tot de max en vooruitgang boekte zoals ik nooit eerder had gedaan. Tot een paar weken voor de marathon ging het zo lekker, ik had nog nooit zoveel van het hardlopen genoten. En dat is misschien nog wel het belangrijkste!

Wat mijn blessure precies is weet ik eigenlijk nog steeds niet. Ik heb er nogal verschillende theorieën over gehoord. Wat ik wel weet is dat het te maken heeft met overbelasting. Overbelasting van de buitenkant van mijn linker dijbeen. Dit had grotendeels voorkomen kunnen worden (ook zonder dat ik mijn trainingsschema helemaal had aangepast, want deze blessure is vrij opeens ontstaan). Ook buiten die knie om zou ik nog wel wat dingen anders doen, maar soms ook hetzelfde houden als ik nu weer voor een marathon zou gaan trainen. En wie weet komt die dag wel weer….

i-PP77mfW-X2

Rustig opbouwen!
Dit is echt het advies wat ik iedereen wil meegeven, maar wat ik zelf waarschijnlijk niet had gedaan als ik niet zo’n goede trainer had gehad. Bouw je schema rustig op, alsjeblieft. En hou je er ook aan. Ga niet opeens meer lopen, want je bent zo overtraind!
Ik was altijd ongeduldig: Waarom mochten mijn teamgenoten meer lopen? Ik wil ook 30km lopen! Als ik zo weinig blijf trainen, kan ik de marathon straks toch niet?

Mijn trainer verzekerde me dat dit niet het geval zou zijn. Voor mij was rustig opbouwen belangrijk, zodat ik mijn lichaam niet uit het niets heel erg zou belasten. Doordat ik langzamer loop, ben ik (een stuk) langer bezig met 30km dan de meeste teamgenoten. Dat is niet niks voor je lichaam!
Kijk dus niet naar andere mensen (al is dat heel verleidelijk, I know), bouw je trainingen rustig op en vraag je altijd af of je niet teveel doet. Het is jouw race, niet die van een ander!

Krachttraining
Mijn trainer had gezegd dat ik krachttraining mocht blijven doen zolang het haalbaar bleef. De gedachte die ik hier zelf bij had was de volgende: Krachttraining is leuk, ik hou van krachttraining! Maar specifiek mijn benen trainen hoeft en kan eigenlijk niet. Ik train ze al met lopen en ik kan het niet inpassen binnen mijn schema. Dus laat die benen maar zitten.

Ik zeg je: FOUT. Blijf je benen trainen als je voor een lange afstand traint! Met zware gewichten gaan zeulen hoeft niet, je zou het zelfs met eigen lichaamsgewicht kunnen doen. Maar neem van mij aan, zorg dat ze sterk blijven. Ik heb dat dus niet gedaan met het gevolg dat ik zoveel kracht verloren ben en mijn been sneller overbelast raakte. Blessure is het gevolg. Ik weet het, legday is een pittige training waar je het liefst onderuit probeert te komen. Maar het is echt nodig. Doe die squats, lunges en deadlifts!

i-GCf4gMp-X2

Core
Even een aparte tak binnen de krachttraining maar oh zo belangrijk voor lopers. De core, de kern van je lichaam, stevig houden is belangrijk voor het hardlopen. Het zorgt uiteindelijk zelfs voor een betere hardlooppas en loophouding als je regelmatig aan core stability doet. Het zorgt voor balans en zorgt voor minder kans op blessures. Dat klinkt allemaal top, toch? Je moet er alleen wel wat tijd voor vrij maken.
Ik heb dat dus te weinig gedaan tijdens de marathontrainingen. Mijn trainer gaf mij dit ook als tip mee; werk aan je core. Dus bij deze geef ik hem ook aan jullie! Alsjeblieft!

Voeding
Tsja, als je mijn vorige blogs hebt gelezen, spreekt dat voor zich! Als er iets is wat ik anders zou doen, is het wel voeding! Maar daar kom ik nog een andere keer op terug!

Hartslag
Dit is dus een puntje in mijn schema wat ik hetzelfde zou houden! Gewoon omdat ik er zoveel aan gehad heb en zoveel vooruitgang mee heb geboekt. Het trainen in verschillende hartslagzones waardoor je uiteindelijk ook daadwerkelijk verschillende trainingen gaat lopen.
In voorgaande schema’s deed ik mijn intervaltrainingen gewoon op gevoel en dat werkte dus totaal niet voor mij. Ik versnelde eigenlijk niet eens, waardoor mijn hartslag te weinig omhoog ging en ik dus ook vrij weinig vooruitgang boekte. En laat dat nou juist het nut zijn van zo’n intervaltraining!
Heb je een sporthorloge? Dan kunnen deze soms wel je hartslagzones voor je ‘berekenen’.

Zo’n eerste marathon, dat is vallen en opstaan. Het maken van fouten en daar dan weer van leren! Ik heb in ieder geval veel geleerd en nog meer genoten van mijn grote avontuur!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s