Ik loop nooit meer een marathon!

IMG_5245

Een tijdje terug schreef ik over een harde realitycheck, de (bijna) naakte waarheid. Gisterenochtend, woensdag, kreeg ik echter nog een behoorlijke schok te verduren. Echt, ik was er goed ziek van! Benieuwd wat ik voor mijn kiezen kreeg? Lees dan maar even verder…

Vorige week zondag besloot ik dat die slechte, ongezonde leefstijl wat betreft voeding maar weer klaar moest zijn. Ik ging weer op de weegschaal staat, deed een meting en maakte foto’s. Op deze manier krijg je een betrouwbaarder beeld dan dat je alleen je gewicht neemt, dat wil (vooral bij vrouwen) nog weleens schommelen. Dus haal ik mijn informatie graag uit meerdere bronnen!
Afgelopen week ben ik behoorlijk hard bezig geweest alweer. Dinsdag stond ik weer in de sportschool om krachttraining te doen en jeetje. Ik merkte dat ik behoorlijk wat kracht verloren was… En de SPIERPIJN!!! Wow, dat heb ik een tijdje niet meer gehad. Op zich wel een goed gevoel trouwens, heb je wel echt iets gedaan.

Maar even terugkomend op mijn ik-schrik-mij-wezenloos-moment! Ik had besloten om mijn vetpercentage weer eens te laten meten. Natuurlijk wist ik wel dat dat even slikken zou zijn, zeker in vergelijking met mijn laatste meting een paar maanden geleden. Maargoed, aangezien ik toch het liefst meerdere bronnen raadpleeg en je vetpercentage een heel goed meetinstrument is (zegt veel meer dan gewicht) besloot ik dat het weer tijd was. Dus ik had een afspraak voor een meting.

Schoenen uit en hoppa, op de weegschaal. Daar komen dan allemaal getalletjes uit, die jullie misschien vrij weinig zeggen. Daar komt ook wel een vetpercentage uit, maar bij mij wordt dat daarna nog gemeten met een tang. Wat over het algemeen betrouwbaarder is dan zo’n weegschaal, dus die houd ik dan ook lekker aan! Maar om een lang verhaal kort te maken.. Mijn vetpercentage was gestegen (dat was te verwachten… Al was het wel wat meer dan dat ik had verwacht helaas) maar er wordt ook berekend hoeveel procent van je lichaam bestaat uit spieren… En daar kwam bij mij de echte klapper.

Een paar maanden geleden, toen ik nog veel aan krachttraining deed, bestond mijn lichaam voor 28,2 % uit spier. Dat is voor een vrouw bovengemiddeld en wat was ik daar trots op. Had ik overigens ook wel echt keihard voor gewerkt. Maar ik voelde me echt een soort powervrouw!
Tijdens de meting van gisteren kwam eruit dat ik nu nog maar 17,1 % aan spieren in mijn lichaam had zitten. Dat is dus ruim 11 % verlies! Daar schrok ik behoorlijk van.. Natuurlijk had ik wel iets gemerkt, maar dit was wel heftig! Al dat harde werk om het op te bouwen was weg… Nu kun je misschien denken; ach het is maar spier, dat boeit toch niet zoveel?… Maar voor mij dus echt wel. Ik vind het fijn om me sterk en fit te voelen en het heeft natuurlijk ook wel de nodige voordelen voor je lichaam. En gewoon het feit dat is er zo lang zo hard (met veel plezier trouwens) aan had gewerkt.. Ik was er ziek van toen ik het op het papiertje zag staan.

Mijn eerste gedachte…? Ik ga dus echt NOOIT meer een marathon lopen! Als dit het resultaat is, weiger ik het gewoon. Schrijf ik me niet meer in.
Toen ik daar later op terugkeek was dit natuurlijk onzin. Dit lag niet zozeer aan de marathon (al zal dat ook wel meegespeeld hebben denk ik zo), maar vooral aan mijn eigen benadering van die marathon… Het was ook niet zo heel slim om krachttraining volledig te laten varen (en zeker die benen die ik niet meer trainde. Dom-dom-dom), daar verlies je behoorlijk op. Dus wie weet.. Zit een marathon er toch nog weleens in.

IMG_5231 2

Ik heb overigens ontzettend zitten balen gisteren ochtend op die sportschool. Totdat, once again, ik me besefte dat balen echt niet ging helpen. Hier moest ik gewoon weer een hoop motivatie uit halen om dat percentage (in tegenstelling tot het vetpercentage) weer omhoog te krijgen. Grow those muscles! (En nee, daar word je niet meteen mannelijk van…) Zoals ik al eerder zei ga ik weer lekker wat vaker krachttraining doen. Gewoon… Omdat ik het heel leuk vind, ik me er goed door ga voelen en ik weer wat meer kracht wil ontwikkelen. Dit keer wel ook meer gefocust op lopen. Blessurepreventie enzo.

Momenteel ben ik een beetje zoekende wat voor krachtsoefeningen ik precies ga doen, zeker degene die ook goed zijn voor het lopen. En ben ik een gericht schema voor mezelf aan het maken. Ondertussen ken ik een heel scala aan oefeningen en kijk ik vooral wat ik leuk vind, of het voor mij functioneel genoeg is en hoe (hoevaak, waar, etc.) ik het ten uitvoer wil gaan brengen. Ik ben benieuwd wat het resultaat zal zijn als ik weer gerichter ga trainen!!

Doen jullie ook krachttraining?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s