De (bijna) naakte waarheid: Update

17d53c6d-d736-4060-a244-e63e2d3e521b.jpeg

De maand december, wat een maand is dat. De kerstdagen, oud en nieuw, zelf ben ik ook nog jarig… Niet echt een maand om een dieet te starten, right? Of tenminste, ik denk dat de meeste mensen er wel een beetje zo in staan. Een paar weken geleden echter, besloot ik dat het roer om moest. Dat schreef ik toen op in mijn blog de (bijna) naakte waarheid. Ik beloofde mezelf, ondanks de feestdagen, dat ik beter voor mijzelf zou zorgen en de kilo’s die mij zo in de weg zaten stukje bij beetje eraf zou werken. Het is wel weer eens tijd voor een update, dacht ik zo!

Een paar weken geleden, toen ik net terug was uit New York. Poeh wat zat ik toen (lichamelijk) slecht in mijn vel. Ongelukkig met de kilo’s die erbij zaten, mezelf afvragend hoe ik het nu weer zo ver had laten komen. Als ik namelijk even terugkijk naar die post zie ik weer behoorlijk wat kilo’s en centimeters die er in een paar maanden tijd bij waren gekomen. Dat moest stoppen, ik wilde ze er weer af! Ondanks de gevreesde maand december die eraan kwam.
De afgelopen weken heb ik aan een paar dingen gewerkt: Krachttraining (sterker worden), hardlopen (herstellen van de marathon en snelheid opbouwen) en natuurlijk die kilo’s. Ik ga eens stapsgewijs kijken hoe het (naar mijn idee) gaat. En daarna moet ik het ook even onder ogen zien en de harde cijfers bekijken. But here it goes!

Strength

De afgelopen weken heb ik echt ontzettend hard gewerkt. Een meting op de sportschool liet zien dat ik dus in vet was aangekomen, maar dat ik een hoop spiermassa was verloren. Daar was ik natuurlijk allesbehalve blij mee! Een tijdje terug had ik zo hard mijn best gedaan om dit op te bouwen en sterker te worden! Ik had zelfs een bovengemiddeld spierpercentage voor een vrouw. Allemaal weg…
Daar moest ik wat aan doen. Ik maakte dus voor mezelf een schema met oefeningen die ik leuk vond, waar ik de grote spiergroepen (rug, benen en borst) mee train, waarmee je dus ook het meeste verbrand, en ging ervoor!
En tot mijn grote vreugde merk ik dat de inzet loont. Ik voel aan mezelf dat ik weer wat sterker begin te worden en steeds wat meer gewicht kan pakken. Dat is fijn! Progress is made!

Running

IMG_0321 2

Na de marathon ben ik veel bezig geweest met mijn herstel. Door mijn blessure kon ik niet zoveel lopen, zeker niet pijnvrij. Eerst moest dat maar eens beter worden en dan kon ik me weer op het lopen gaan richten. In de tussentijd deed ik veel aan alternatief trainen zoals fietsen en de crosstrainer (maar eigenlijk deed dit ook best pijn).
De laatste tijd ben ik weer netjes 3x per week aan het lopen, soms wat meer, en dat voelt goed! Ik heb vrijwel geen pijn meer en eigenlijk ben ik niet eens zoveel conditie verloren! Dat had ik wel verwacht, maar het valt reuze mee. Afgelopen weekend liep ik nog 15km, gewoon om te kijken of ik het nog kon. En ja!! Dit ging prima… Hurray!

En ook op de kortere afstanden wordt ik steeds iets sneller. Laatst liep ik, tijdens de Linschotenloop, een voor mijn doen snelle 10km en ik ben weer lekker aan het intervallen. Eigenlijk ben ik over het hardlopen dus wel erg tevreden!

Mind

En hoe voel ik me? Ook niet onbelangrijk… Eigenlijk voel ik me beter dan in New York, ik zit wat beter in mijn vel. Zelf heb ik ook het idee dat mijn lichaam iets is verandert en wat strakker is geworden. Maar het is moeilijk om daar zelf ook iets over te zeggen, misschien ben ik er wel meer aan gewend dat het er nu zo uitziet. Dat moeten de cijfertjes maar laten zien!

Food

Ja, dat is nog steeds wel een puntje hoor! Het ene moment voel ik me alsof ik de wereld aankan en kan ik me niet voorstellen dat ik ooit nog eens de fout in zal gaan… Het andere moment wil ik nog steeds alles in mijn mond stoppen en heb ik het gevoel dat ik totaal de controle over mezelf verlies. Dat blijft echt zo verschrikkelijk lastig!
Gelukkig komen die laatstgenoemde momenten wel steeds minder voor, maar het gooit zoveel roet in je progressie! Je werkt je zo in het zweet met je trainingen, doet het dagenlang supernetjes met voeding en POEF. Als er iets zonde is…

De afgelopen weken ging het voor het grootste gedeelte goed. Ik hield vaak netjes bij wat ik binnenkreeg en bleef dan zo rond de 1500/1600 calorieën eten.
Het waren wel lastige weken… Vooral een week in het bijzonder was echt een groot drama. De week voor de kerstvakantie zat voor mij vol met borrels, kerstdiner op school (waar je alles van de kinderen moet proeven) en mijn eigen verjaardag. Ook zo’n dag waarin ik van mezelf niet echt op hoef te letten, het is immers mijn verjaardag. Jeetje wat een week. Als ik erop terugkijk heb ik spijt… En snap ik niet dat ik zo door heb kunnen schieten die paar dagen. Maar het is gebeurd en veel kun je er dan ook niet aan doen!

De afgelopen twee weken, in de vakantie, heb ik best veel buiten de deur gegeten. Wel mijn best gedaan om hier rekening mee te houden, maar je eet toch anders. Tja, wat kan ik daarover zeggen? De afgelopen twee weken waren genieten met fijne mensen. Daar heb ik zeker geen spijt van en dat moet ook kunnen!

Naar mijn idee heb ik de afgelopen weken dus hard mijn best gedaan. Ik heb netjes getraind, vooruitgang geboekt in het sporten en voor het grootste gedeelte ook wel goed gegeten. Oké, behalve die dramatische week dan… En met kerst heb ik ook eventjes wat minder opgelet. Maar je moet ook een beetje genieten, toch? Maandag begint het werkleven weer, dus dan wordt het weer streng en is er even geen ruimte voor slippertjes en ‘uitzonderingen’. Ik had het zeker beter kunnen doen de afgelopen tijd, maar daar kan ik van leren. Nu moet ik weer vooruit kijken!

Maar nu….. Wat zeggen de cijfers en foto’s? Laat ik die van de vorige keer er ook even bijpakken!

D40D210A-16DF-4D1E-8682-A478B6C42D2D

2794395D-57AC-4F6E-8216-2A5715627D72

7C5A9929-02E6-4D54-A2EF-4475AF5FD0FE

Schermafbeelding 2018-01-04 om 13.07.51

Als ik zo naar de foto’s kijk.. Ben ik dan blij met het resultaat? Neuh, niet echt. Ik merk dat mijn gezicht iets dunner wordt (Voorheen had ik echt een ‘bolle toet’, zoals mijn moeder dat zo leuk verwoordde), maar verder zie ik zo niet zoveel verschil.
Kijk ik naar de cijfers, ben ik wel tevreden met de centimeters. Stukje bij beetje gaat het er vanaf!

Het gewicht, dat is hetgeen wat me irriteert. Eerst ging het hard, maar daarna zag ik dat getalletje alleen maar schommelen! Jemig wat frustreerde dat me zeg!! En feitelijk is dat ook wel mijn eigen schuld, ik weet wel dat ik nog wel beter kan…

Maar, ik weet dat gewicht niet alles zegt. Dus laat ik mijn vetpercentage ook regelmatig meten op de sportschool. Sinds de vorige keer (29 november) is er gelukkig wel wat van dit percentage af! En dat terwijl ik volgens de meting ook flink meer spieren heb opgebouwd.. Daar ben ik wel echt blij mee.
Volgens Michiel, die altijd mijn meting doet, was het knap dat ik toch was afgevallen en zoveel spiermassa had gewonnen tijdens de feestdagen!

Dus.. Wat nu?

Over het algemeen ben ik redelijk tevreden. Heel blij ben ik met de sportieve vooruitgang die ik boek. Wat minder tevreden ben ik met de lichamelijke vooruitgang. Maargoed, geduld loont!
De komende tijd wil ik weer hard gaan werken. Ik heb wat hardloopdoelen staan, maar daar zal ik jullie binnenkort meer over vertellen!
Ook ben ik nog steeds druk aan het lezen in het boek ‘Eet als een atleet’ , ik wil mijn voeding zo optimaal mogelijk maken om nog beter te presteren tijdens het sporten. En natuurlijk nog wat gewicht te verliezen (dat is ook beter voor de marathon die over een heeeele tijd weer op de planning staat!).
Maar daarvoor ben ik eerst bezig mijn uiteindelijke energiebehoefte goed te berekenen. Dat is beter dan uiteindelijk maar aanmodderen of te weinig eten (meestal leidt dat bij mij uiteindelijk tot overeten) en vervolgens weer spiermassa afbreken. Want daar heb je ook niks aan!

We gaan er weer voor! En jullie, als volgers… Helpen enorm met de positieve comments en berichtjes! Echt heel erg leuk, bedankt daarvoor!

Oh, en waarom nou die foto die ik op Instagram postte? Tja, ik zit wel een beetje te miepen over dat het allemaal niet snel genoeg gaat, dat ik meer wil en zoveel achteruit ben gegaan… Maar als ik terugkijk naar waar ik vandaan kom zie ik dat ik alsnog een hoop heb bereikt! En dat is ook wat waard! Soms even terugkijken is ook goed… Never fortget where you came from!

i-3GPfzs6-X2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s