Goede voornemens, gedoemd te falen?

i-3GPfzs6-X2

Ben je weleens in januari een sportschool binnen gelopen? Dan is het je vast opgevallen dat het BOMvol is in het krachthonk, dat de loopbanden en fietsen altijd bezet zijn en mensen zichzelf bloedfanatiek in het zweet werken. Tja, goede voornemens; iedereen heeft ze denk ik wel, aan het begin van het jaar. Maar hoeveel mensen zetten deze voornemens uiteindelijk door en maken er gewoontes van? Passen het daadwerkelijk toe op lange termijn? Ik besloot toch eens een blogje erover te schrijven, en met mijn eigen voornemens over de brug te komen.

Toevallig zag ik het laatst voorbij komen op tv, mensen die het vol overgave over hun goede voornemens hadden. ik heb ze eigenlijk nog helemaal niet, bedacht ik mezelf toen. Misschien moet je er ook wel niet zo naar kijken. Natuurlijk is het goed om vooruit te blikken en te bedenken waar je allemaal aan wil gaan werken het aankomende jaar. Maar voornemens, die zijn eigenlijk wel gedoemd te mislukken.. Toch?

Waarom ze mislukken? Ik denk zelf dat dat met verschillende dingen te maken hebben. Bijvoorbeeld:

  • Mensen zijn heel enthousiast in het maken van goede voornemens. 4x per week sporten (terwijl ze dat nooit hebben gedaan) bijvoorbeeld. Dan loop je best hard van stapel, denk je niet? Het is niet echt realistisch en daarom moeilijk vol te houden.
  • Believe! Ik denk dat mensen soms gewoon goede voornemens maken omdat ze het idee hebben dat te ‘moeten’. Als ze goede voornemens hebben opgesteld, kunnen ze tegen anderen zeggen dat ze goede dingen van plan zijn. Maar eigenlijk hebben ze er zelf het vertrouwen helemaal niet in dat ze deze ook daadwerkelijk op lange termijn ten uitvoer gaan brengen.
  • En als je ze wel ten uitvoer brengt, komt er een moment dat je door moet zetten. Vaak gaan nieuwe dingen, wat dan ook, niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. Als je altijd hetzelfde blijft doen, krijg je wat je altijd al kreeg (mooie quote is dat toch). Je moet toch echt zelf moeite erin stoppen. En blijven stoppen.

i-mRntMf6-X2

Moet je het wel zien als een voornemen? Ik denk dat je meer moet kijken wat je jezelf als doelstelling stelt of als gewoonte aan wilt leren. Kleine aanpassingen in je leven doen en die proberen vol te houden. Geen enorme voornemens gaan bedenken die je toch niet vol gaat houden!

Natuurlijk heb ik ook even nagedacht over mijn eigen goede voornemens (oh, die term alleen al…) En uiteraard heb ik daar een lijstje van gemaakt. Here it goes!

– Dat hardlopen, dat wil ik blijven doen. Lekker consequent 3x per week lopen. Als het een keer door omstandigheden niet lukt, prima. Een keer missen verpest niet het hele jaar. Maar in principe lekker drie keer per week! Keep those legs moving!

– Niet alleen hardlopen, maar ook krachttraining. Daar hou ik van! Dus ook dat blijft lekker in mijn weekplanning staan, zo’n 2 a 2x per week. Het gevoel van sterker worden is zo fijn!

– Ook heb ik de afgelopen periode gemerkt dat als je zoveel sport, je lichaam ook weleens iets extra’s nodig heeft. Rust bijvoorbeeld. Of een extra keertje fysio. Of een massage. Zeker met marathontraining, die er dit jaar ook weer aan zit te komen! Aandacht voor herstel dus!

– De laatste tijd heb ik wat dingen gelezen over mindfullness. En op zich werkt dat echt heel erg fijn. Ik wil dat wel wat vaker gaan proberen toe te passen, ook om wat rustmomentjes in te plannen bijvoorbeeld. Ik wil ermee beginnen in de avond, een paar keer per week. Kijken of het wat is.

– Ohja en m’n blog! Daar wil ik het komende jaar echt mee verder. Het is zo leuk om te blijven schrijven en het werkt ook echt voor mezelf om te relativeren en mijn enthousiasme van me af te schrijven! Helemaal als je er zulke leuke reacties op krijgt.

Dat zijn er toch vijf! Op naar een gezond en sportief jaar daarmee, denk ik zo! Je hebt vast gezien dat ik er geen concrete hardloopdoelen in heb gezet en ook geen dingen over voeding, afvallen of calorieën aantallen. Bewust dus. Ik vind dat geen voornemens, dat zijn doelen waaraan je wilt werken. En daar wil ik nog even over nadenken! Kom ik later nog wel op terug..

En, wat denk je, ga ik dit alles volhouden? Of word ik zo iemand die in februari alle voornemens de laan uit gestuurd heeft of is vergeten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s