In een hokje geplaatst

IMG_0227

Het zal je vast niet ontgaan zijn, of misschien ook wel, maar afgelopen week was Sonja Bakker weer eens op de Nederlandse televisie te zien. De dieetgoeroe van wie ik zelf ook nog weleens een boek heb opengeslagen, had een duidelijk statement over hoe een vrouw eruit zou moeten zien… En ondanks dat er al zoveel reacties op gegeven zijn, ga ik ook even zo vrij zijn mijn mening erover te geven.. Komt ie!

Sonja Bakker, wie kent haar niet? Als je haar dieetboeken zelf niet gevolgd hebt, heb je in ieder geval wel van haar gehoord. Ze is ontzettend bekend in de dieet-wereld en haar boeken waren een groot succes!
Zelf heb ik ook een paar keer haar dieet gevolgd en heb ik haar zelfs ontmoet tijdens een workshop bij haar thuis. Wat overigens erg leuk was! De boeken hebben me een periode ook best geholpen om af te vallen. Ik hield het echter niet zo heel lang vol en daarna wist ik alsnog niet precies hoe ik moest eten. En voor iemand die veel sport is het eten wat Sonja voorschrijft eigenlijk ook gewoon te weinig… Maar het kan zeker werken als je een iets minder actieve leefstijl hebt.

Maar terugkomend op de statements die Sonja afgelopen week maakte.. Ik was er best verbaasd en ook behoorlijk geschokt door. Ze deed een paar felle uitspraken richting het ‘fitgirl wereldje en ondanks dat ik dan wel geen rasechte fitgirl ben, voelde ik me toch behoorlijk aangesproken. Een van de quotes die ik voorbij zag komen, was de volgende. En die sloeg echt alles!

“Als een vrouw 80 kilo is en ze gaat terug naar 70 kilo en ze is evengoed stevig met lekkere borsten en een kont, dan zeg ik tegen die vrouw: Jij moet niet verder afvallen, want je wordt er niet knapper op en ook niet gezelliger door.”

Echt, mijn klomp brak. Excuse me?! Niet knapper? Niet gezelliger? Geen fitgirl hier dus, maar ook ik heb  regelmatig te horen gekregen dat ik (toendertijd) niet meer verder mocht afvallen want ‘m’n gezicht werd lelijk….’ En dat kan soms echt heel erg kwetsend overkomen. Als jij zo hard werkt om een doel na te streven en af te vallen en iemand maakt zo’n opmerking… Dat trapt je werkelijk waar de grond in.
En daarbij… Waarom zou je dat tegen iemand zeggen? En waarom zou jij dat voor diegene mogen beslissen?
Het is toch hartstikke knap als die vrouw in kwestie dat voor elkaar heeft gekregen? En als zij er gelukkig mee is, stevig met lekkere borsten en een kont, waarom zou je erover oordelen?

Volgens Sonja draait het in het leven dan ook om een aantal dingen: Verbinding, gezelligheid, gesprekken en eten. Daar ben ik het wel deels mee eens trouwens.. Natuurlijk is dat allemaal erg belangrijk (eten ook. Als je niet eet ben je namelijk überhaupt niet in staat om gezellig te doen) en kan eten ook wel wat toevoegen aan de gezelligheid. Vaak zit je gezellig met elkaar aan tafel, genoeg redenen om te genieten. Maar dat je niet gezellig bent als je dat taartje laat staan? Kom op zeg.
En de vrouw moet die lekkere hapjes natuurlijk maken, want die hoort, letterlijk, in de keuken te staan. Vanuit welke eeuw zou Sonja die gedachte meegenomen hebben?

Fitgirls

Maar dat was niet het enige wat Sonja beweerde. Ze had ook een ongezouten mening over de huidige ‘fitgirl’ trend. Wat nou eigenlijk de precieze definitie is van een fitgirl laat ik in dit geval in het midden, dat is maar net hoe je het opvat. Maar Sonja bedoelt waarschijnlijk de meisjes die meedoen aan bikini wedstrijden. Vaak hoor ik ook wel van mensen in mijn omgeving hoe ‘lelijk’ en ‘mannelijk’ ze die meisjes wel niet vinden. Best beledigend. Die meiden werken er ook kei-hard voor. Dat komt echt niet zomaar aanwaaien. Ik heb diep respect voor de manier waarop zij voor hun doelen werken. Ik wou dat ik de discipline had zeg. En ongeacht of ik het mooi vind of niet. Het gaat erom wat zij zelf willen.

Terug naar de oertijd

Sonja heeft laten blijken dat ze dit dus niet mooi vind. En dat een vrouw vooral rond en zacht moet zijn. moet… Waarom moet dat? Is dat niet aan degene zelf die mag beslissen of ze rond en vol, een plankje of alles daar tussenin wil zijn? Volgens mij ben je niet minder vrouwelijk als je niet rond en zacht bent. Zo strak is volgens Sonja niet ‘natuurlijk’. Waarom niet? Mannen mogen het wel, want die moeten groot en sterk zijn om de vrouw te beschermen, aldus Sonja. Eh juist, volgens mij kan een vrouw best zelf haar mannetje staan in de eenentwintigste eeuw.
Volgens Sonja zou een man zich daar eveneens onzeker door gaan voelen. In eerste instantie wist ik niet eens ik daarvan moest vinden. Onzeker. Dus omdat je iemand onzeker kan maken, mag je niet meer je eigen keuzes maken en doen wat je wilt/eruit zien hoe je wilt?

Just to be clear, een sixpack voor een vrouw, wat veel van die atleten hebben, is op langere termijn niet gezond, maar als de vrouw het doet om haar doel te behalen en daarna weer teruggaat naar een minder heftige levensstijl is er niets meer aan de hand. En vooral de term ‘moeten’. Ugh, laat iedereen dat lekker zelf beslissen. Het klinkt een beetje alsof de man alles mag. Zich uitsloven in de sportschool zoveel als ie wilt, maar een vrouw moet in een hokje passen. Zij moet zich gedragen en eruit zien hoe het van haar verwacht wordt. Zacht en rond dus!

Het lijkt me duidelijk… Ik ben het dus niet echt met de uitspraken van Sonja eens. Dan wel geen fitgirl, maar op sommige punten voel ik me toch behoorlijk aangesproken. Vooral omdat ik dat oordelende vingertje zelf ook behoorlijk goed ken. En het belangrijkste is niet of de vrouw vrouwelijk genoeg is, maar dat ze blij is met wie ze zelf is. Wat vind jij? Ben je het met Sonja eens? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s