Wat is er mis met mij?!

IMG_5791

Blessures: Een crime voor elke hardloper. Of nouja, de meeste sporters zijn er niet bepaald fan van. Rustig aan doen terwijl je eigenlijk wilt trainen, pijn… Je doelen die je voor je ogen ziet verbrijzelen. Het liefste probeer je ze natuurlijk te vermijden, maar wat nou als je er toch een opgelopen hebt? Ook bij mij begonnen de irritaties weer op de spelen en met nog een marathon in het vooruitzicht, zit ik daar absoluut niet op te wachten. Daarom ging ik vandaag naar een nieuwe fysio, en ladies & gents, het oordeel is geveld.

Jullie hebben vast gelezen over de blessure die ik had tijdens de New York marathon, die mij behoorlijk wat stress en pijn had bezorgd. Ik heb nooit echt geweten wat mij in die tijd zo geteisterd heeft. Ik had pijn in mijn knie. Die meestal begon aan de bovenkant van mijn kuit en doortrok door mijn been. Een paar kilometer kon ik niet eens lopen zonder dat mijn been stijf en pijnlijk werd. Dat ik die marathon überhaupt uitgelopen heb….

756543_267185995_XLarge

Twee fysio’s heb ik bij gelopen, maar heeft het geholpen? Niet echt! Er is nooit goed gekeken waar de pijn vandaan kwam. Een runnersknee, werd gedacht. Met rust kom je er wel weer vanaf. Maar met rust pak je de oorzaak toch niet aan? Kortom; als je weer intensiever gaat trainen krijg je hetzelfde gezeur weer. In September loop ik Berlijn en ik wil daar alles voor geven, maar zonder blessure please. Toen de irritaties weer op kwamen spelen besloot ik wat eraan te doen. Beter nu de blessurepreventie en straks goed kunnen lopen…Dan Berlijn niet op de toppen van mijn kunnen (of helemaal niet) kunnen doen! En zo geschiedde het.

Een nieuwe fysio dus… En deze keer werd ik volledig bekeken. Hoe stond ik op mijn voeten? En als ik van een stepje af sprong, wat deed mijn voet dan? Hoe zat het met mijn hamstrings, heupen en bilspieren? Ik heb ik wat ongemakkelijke houdingen gelegen tijdens al die analyses! En prettig? Not so much! ‘Doet dit zeer? En dit?’ En ja, meestal deed dat inderdaad zeer! Ook moest ik lopen op een loopband. Want het is natuurlijk ook belangrijk om te zien wat je lichaam tijdens het hardlopen doet. Eigenlijk vond ik het heel fijn, dat alles eens even goed bekeken werd. Dat geeft wel een goed gevoel. Er wordt serieus naar je geluisterd en gekeken!
Ik heb het die fysio niet gemakkelijk gemaakt in ieder geval! Steeds als hij ergens aan dacht, bleek mijn lichaam toch weer anders te reageren. Stof tot nadenken dus! Ik wist dat mijn knie naar binnen draaide, maar hoe komt dat? Wat is nou eigenlijk de oorzaak van al dat leed? Die zit vooral in mijn voeten en mijn heupen, en alles daar tussenin! Lastig dus! Ik leg het uit:

De peesplaat
De peesplaat aan de buitenkant van mijn dijbeen staat nog steeds onder veel spanning. Dit zorgt ervoor dat de spieren aan de binnenkant erg hard moeten werken om alles op te vangen. Dit moet dus eerst helemaal losgemaakt worden. Ik verheug me er nu al op. NOT! En foamrollen. Ook al zo leuk! Maar alles is voor een goed doel.

Voeten

Mijn linkervoet zakt erg naar binnen bij de landing (nee, geen overpronatie, het is mijn voet en niet mijn enkel) en in land heel erg naar buiten. Ik moet er dus voor zorgen dat dit minder wordt, want hierdoor draait mijn knie naar binnen en dat zorgt dan weer voor de pijn. Goh, wat is het soms lastig dat alles in dat lichaam met elkaar verbonden is!

xbenen

Heeeel overdreven gezien is het dus dit! ^

Heupen

Mijn heupen blijken redelijk instabiel en staan onder behoorlijk wat spanning. Het is dus belangrijk dat ik deze ook ga trainen; Of ook wel.. Mijn core. Ik kan dat gaan doen door eindeloos te gaan planken en natuurlijk is dit ook wel goed! Maar hardlopen doe je uiteindelijk ook niet liggend, dus ik moet leren in staande positie mijn heupen goed te gebruiken.

IMG_0781

De finish afgelopen week in Egmond. Zie je dat voetje? Hier misschien minder goed te zien, maar hij staat naar buiten en draait naar binnen.

And now what?

We kunnen niet alles tegelijk aanpakken, dus we starten met het losmaken van de peesplaat en het trainen van mijn voeten. Ja, je leest het echt goed! Ik weet hoe gek het klinkt.. Maar ik moet zorgen dat die niet meer naar binnen draaien. Daar krijg ik dus oefeningetjes voor.
Als dit lekker loopt (ha woordspeling) gaat de focus naar mijn heupen met verschillende vormen van krachttraining.

Wat betekent dit precies voor het lopen? Dat PR dat ik had gepland op de 10km, die kan ik op mijn buik schrijven. Ik mag nog wel lopen, maar niet zo veel en ook niet zo ver. We gaan flink aan de slag met de spieren, dus ik moet het rustig aan doen. Ik mag wel krachttraining doen (maar m’n benen niet al teveel verzuren) en alternatief trainen. Weinig lopen dus!

Tuurlijk, daar baal ik van… En niet zo’n beetje ook! Maar aan de andere kant weet ik dat het beter is. Ik wil mijn marathontrainingen starten met een goede basis en een sterk lichaam. Niet een nog nasluimerende blessure, waar ik zodra ik weer langer ga trainen last van ga krijgen. Daarom ga ik heel goed naar de fysio luisteren, het hardlopen rustig aan doen  maar wel alternatief trainen, en er alles voor geven zo fit mogelijk aan de start te staan!

2 gedachtes over “Wat is er mis met mij?!

  1. Pingback: Back in shape #9 | Dagmarruns

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s