Copenhagen at it’s finest

IMG_1621

Het land van roggebrood, Carlsberg bier en Hans Christian Andersen. Gaat er een belletje rinkelen bij deze termen? Jep, ik heb het over Denemarken. Een land wat op zich nog wel wat weg heeft van Nederland en waar ik afgelopen week de hoofdstad bezocht: Kopenhagen. Ik zal je even meenemen op mijn reis!

Terwijl ik dit blogje zit te schrijven, zit ik met een zwaar hoofd en vervelende zeehonden hoest op de bank. Betekent dit dat mijn vakantie geslaagd was, of juist niet?! Find out here!
Zoals ik al in een eerder blog vertelde, reisde ik in mijn eentje. Op zich heel spannend natuurlijk, maar echt een van de leukste dingen die ik heb gedaan! Dat had ik eigenlijk ook niet verwacht, maar het beviel me heel erg goed. Waarom het zo fijn is, vertel ik wel op een later moment! Deze blog gaat over de reis op zich. Bedankt voor al jullie tips trouwens, heb er zeker wat aan gehad!

Zondag

IMG_1386

Vertrok ik vanaf luchthaven Eindhoven. Ik hou echt niet van vliegen, dus daar werd ik al zenuwachtig van. Voordat ik het wist was ik echter al aangekomen en op weg naar mijn hostel. Dat bleek echt op twee minuten afstand van het centraal station, ideaal dus! Toen ik aankwam zag ik dat de bar volgepakt was met mensen. Eigenlijk wilde ik daar wel een kijkje nemen, maar durfde ik dat wel?
Ik besloot uiteindelijk mijn zenuwen opzij te zetten en gewoon richting de bar te lopen. Voordat ik daar aankwam raakte ik echter al aan de praat met een stel Engelsen. Binnen de kortste keren was ik geïnfiltreerd in hun vriendengroepje en daar kwamen steeds meer mensen bij. Supergezellig!

IMG_1631

We besloten nog te gaan stappen, maar dat liep wat anders dan verwacht (wat wil je ook, op zondagavond). Het was uiteindelijk alsnog een gezellige avond en om 08:30uur wandelde ik eens mijn eigen kamer binnen. Onverwachts begin van de vakantie dus!

Maandag

img_1396.jpg

’s Ochtends vroeg kwam ik dus, heel erg moe, in mijn kamer terug en besloot ik, samen met Ash, een meisje uit Australië die ook net was aangekomen, meteen weer weg te gaan voor een ontbijtje bij GrØd, waar ze heel veel havermoutjes hadden! We moesten er een eind voor lopen, maar het resultaat mocht er zeker zijn! Ik bedoel, check die foto dan! Granola, kokosvlokken en pindakaas?!

IMG_1495

Met goed gevulde magen liepen we richting de binnenstad, zonder een plan waar we eigenlijk heen wilden gaan. Op zich was het lekker weer, in het zonnetje. Buiten de zon en in de wind wilde je je handschoenen niet eens uittrekken. Want: KOUD! Maar af en toe moest je toch even een foto maken.

IMG_1504

Uiteindelijk eindigde we in StrØget, blijkbaar de grootste winkelstraat van Europa, waar onze wegen scheidden. Ik besloot de haven een bezoekje te brengen. Nyhavn, met de beroemde, gekleurde huisjes. Dat was zeker een bezoekje waard!
Vervolgens liep ik door de winkelstraat terug richting het hostel. Ik had het zo koud en was zo moe… In de kamer deed ik mijn fysio oefeningen (tja, dat moet ook gebeuren) en ging ik even op bed liggen. En je raad het vast al: Ik viel in slaap. Guess I needed it!

IMG_1626

’s Avonds (na mijn dutje) had ik afgesproken met een vriendin van mijn studie; Britt. We hadden elkaar al ruim 5 jaar niet meer gezien en besloten te gaan eten bij het Hard Rock Café. Dat was zeker een succes!

IMG_1632

Naderhand gingen we in mijn hostel aan de bar zitten, waar  we een gezellig groepje vormden met nog twee mensen uit Australië, een jongen uit Frankrijk en eentje uit de Filipijnen. Weer een latertje dus, maar gezellig! Zoveel mooie, inspirerende verhalen die je van andere reizigers hoort. Ik kreeg er kriebels van. De stroopwafels die ik had meegenomen waren een grote hit! Uiteindelijk had ik die dag zo’n 19km gelopen, dus ik was wel toe aan een flink aantal uren slaap.

IMG_1627 2

Dinsdag

img_1633.jpg

Na wat meer nachtrust (gelukkig) meette ik Mia, een meisje dat ik de avond ervoor in het hostel had gesproken en gingen we samen op pad. Wederom was het verschrikkelijk koud. Je oren, neus en wangen bevroren als je in de volle wind liep (en typisch Denemarken; draait de wind continu, dus een beschut plekje vinden is lastig). Tussendoor warmden we op met een lekker Deens gebakje als ontbijt.

img_1634.jpg

We liepen een behoorlijk stuk naar Christiana. De ‘hippie wijk’. Een aparte ‘community’ in Kopenhagen waar mensen proberen zelfvoorzienend te zijn. Maken hun eigen huizen en verbouwen veel zelf. En waar ze dus ook een heel deel van hun wijkje hebben waar ze wiet en andere soorten drugs verkopen. Dus ben je in Kopenhagen en heb je iets nodig? That’s the place! Je moet ook echt uitkijken met foto’s maken in Christiana, dat stellen ze niet altijd op prijs. Stiekem toch wel een gemaakt bij de ingang, maar veel kun je er niet op zien.

IMG_1636

Na Christiana liep ik in mijn eentje terug naar Nyhavn en vervolgde ik van daaruit mijn weg naar Torvehallerne, een soort foodhallen. Ik had de tip gekregen daar langs te gaan dus ik begon in die richting te wandelen.

IMG_1637

Onderweg kwam ik van alles tegen, zoals Rosenborg Slot, een klein ‘kasteel’ waar ze de Deense Kroonjuwelen bewaren. Ook wel een bezoekje waard! Ook liep ik even langs de Botanische tuinen, waar ik een  kijkje nam. En uiteindelijk vond ik de Torvehallerne, waar ik gister blijkbaar al langs gelopen was. Zoals ik al zei; Kopenhagen is niet erg groot! Het was leuk om even rond te struinen. Veel food!

IMG_1644
Ik nam nog even een ‘break’ in een Espresso House, daar heb je er een van op elke straathoek. Het was er lekker warm (ik was ondertussen flink bevroren) en ik kon even rustig genieten van wat Deense specialiteiten en het schrijven van een blogje.

IMG_1650

’s Avonds kletste ik gezellig met wat eerder ontmoette reizigers aan de bar van het hostel. Met mijn grote Filipijnse vriend Yves besloot ik nog een biertje te drinken, wat in het hostel echt heel erg duur was. Zijn oplossing: Twee glazen water bestellen, naar de supermarkt om de hoek sprinten (KOUD) om goedkoper bier te halen en dit stiekem in het hostel op te drinken. Je wordt er wel creatief van! Helaas vervolgde hij die avond zijn reis richting Noorwegen en ging ik uiteindelijk met een local nog even naar een bar in de stad. Het was een onverwachte en super gezellige avond. Je ontmoet zoveel nieuwe mensen als je in je uppie weg bent.

IMG_1655

Woensdag

Eigenlijk een ontzettend luie dag. Ik begon met een pannenkoeken ontbijtje, met fruit en ijs (? Met deze kou ?) Je kan je dag niet op een betere manier beginnen.
Daarna ging ik nog even op pad door de stad, maar het was bizar koud en ik was eigenlijk ook wel heel erg moe. Dus besloot ik terug te gaan naar het hostel. Daar hadden we een bad, dus moest ik even gebruik van maken (of even… Ruim een uur)! Daarna dook ik nog even mijn bed in (rust was much needed) en chillde ik met een kamergenootje.

img_1664.jpg
Mijn laatste avond genoot ik nog volop. Samen met een vriendin ging ik nog even de stad in, maakten we goed gebruik van het Happy Hour in het Hardrock Café en eindigden we bij Vapiano met een pizza! Britt leerde mij wat Deense termen die ik hier niet zal herhalen, maar in ieder geval kan ik nu zeggen dat ik een klein beetje Deens spreek! Na een biertje in het hostel ging ik op tijd naar bed, ik was kapot.

IMG_1678

Donderdag

IMG_1677

Was het tijd om vroeg op te staan. Om 7uur stond ik naast mijn bed, stapte ik zo zachtjes mogelijk onder de douche (mijn kamergenoten sliepen allemaal nog), mijn spullen had ik de avond ervoor al gepakt dus ik kon snel naar het station en van daaruit naar het vliegveld. Bij thuiskomst was ik gevloerd. Veel buiten gewandeld, een niet al te best voedingspatroon erop nahouden en bizar weinig slaap… Plus het feit dat een kamergenoot ziek aan het worden was. Ik kan je vertellen: Daar ga je je fysiek niet zo goed door voelen. Maar spijt? No way!  Mijn vakantie zat er helaas, en veel te snel, weer op, maar ik heb intens genoten.

IMG_1676

Mijn conclusie?

Je ziet het al: Mijn tripje bestond uit veel kou, gezellige mensen en lekker eten en drinken. Ik heb niet getraind, wat ik wel lastig vond, zeker in combinatie met het eten. Maar ik besloot mij er niet te druk om te maken. Ik heb maandag zo’n 19km, dinsdag 15 en woensdag 12km gewandeld, dus aan beweging zeker geen gebrek!

Eigenlijk had ik nog veel meer willen doen: De Carlsberg Brewery, het Nationaal Museum en wellicht een bezoekje aan MalmÖ, Zweden. Het stond allemaal nog op mijn lijstje, maar uiteindelijk had ik minder tijd dan ik had verwacht. Klinkt gek misschien, want ik heb ook nog wel wat luie uurtjes gepakt overdag, maar dat was af en toe ook echt nodig. En dat kan ook, als je alleen weg bent. Je kan tijd voor jezelf nemen als je dat wilt.
Was dat niet zonde van de tijd die ik had? Niet echt. Ik heb zoveel leuke dingen gedaan, ook met andere mensen en tot in de late uurtjes (of vroeg?!). Dat ik overdag af en toe een momentje nodig had.

Ohja en de Little Mermaid, die heb ik echt totaal gemist! Al heb ik van meerdere bronnen gehoord dat ze niet zo heel bijzonder is anyway. Maar… Goede reden nog eens terug te gaan?! Ik ben stiekem alweer aan het nadenken over mijn volgende tripje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s