Krachttraining voor lopers #1: 6x Waarom?

IMG_1186

Krachttraining een big nono voor lopers? Die moeten juist snel en licht zijn toch? En niet met enorme spierbundels rondlopen, dat is alleen maar extra gewicht om mee te slepen. Maar dat is niet helemaal waar. Krachttraining kan ook voor hardlopers juist heel erg handig zijn. In een aantal blogs zal ik jullie vertellen hoe je dit het beste aan kan pakken. Te beginnen met zes redenen waarom je aan krachttraining zou moeten doen!

Krachttraining: Ik hou ervan! Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen er fan van is. Je kan je zeker weleens af gaan vragen waarom je het eigenlijk moet doen. Je wilt toch hardlopen? Geen bodybuilder worden?
Toch kan krachttraining goed zijn voor het hardlopen! Heel erg goed zelfs… Het wordt echter door de meeste lopers zwaar onderschat. Als je je nu afvraagt waarom, moet je vooral even verder lezen.

 1. Verbetering van de spierconditie
  Krachttraining zorgt ervoor dat de spiervezels een stuk sterker worden, waardoor je spieren krachtiger samentrekken. Dit zorgt ervoor dat je krachtiger en gemakkelijker gaat lopen. Je duurloopje zullen dus, als je regelmatig braaf je kracht oefeningen doet, steeds een stukje gemakkelijker gaan! Een krachtig lichaam zorgt voor een krachtige, snelle pas!
 2.  Loophouding!
  Een (zeer) belangrijk puntje. Hoe sterker jouw lichaam is, hoe gemakkelijker je lichaam in balans blijft en hoe beter je loophouding zal zijn. Je kunt bijvoorbeeld veel winst behalen in je romp stabiliteit. Wil je er net zo uitzien als Dafne Schippers terwijl ze haar 200m loopt? Dat is natuurlijk een heleboel techniek, maar er zit ook veel krachttraining achter.
  Aan het begin van je duurloop is je techniek misschien nog goed, maar naarmate je meer vermoeid raakt, zal je techniek hieronder gaan lijden. Met een sterker lijf kun je de goede techniek beter vasthouden.
 3. Variatie
  Hardlopen (zeker duurlopen) is herhaling van dezelfde beweging. Continu, achter elkaar. Stap voor stap… Dat is steeds weer een klap die je lichaam te verduren krijgt.
  Krachttraining kan goed zijn om je lichaam wat andere prikkels te geven. Een totaal andere training die je op scherp zet en je spieren op een andere manier aanspreekt
 4.  Blessure preventie
  Krachttraining is goed om blessures tegen te gaan. Je spieren, pezen en banden worden er sterker door en dit kun je goed gebruiken als je aan het lopen bent.
 5. Sterker voelen
  Door krachttraining wordt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal. Als je die laatste herhalingen nog even door kunt zetten, voel je je de king of the world! Je verlegt je grenzen. Natuurlijk is dit met hardlopen ook zo als je harder gaat, weer een stukje verder komt. Maar van krachttraining voel je je, letterlijk, sterk. Of tenminste, zo ervaar ik het!
 6. Love it!
  En een laatste, ook belangrijke reden om aan krachttraining te doen. Het is natuurlijk ontzettend leuk! Het is een uitdaging op zich. Maar hier mag je natuurlijk je eigen mening in hebben.. 😉

En… Ben je al overtuigd? Volgende week lees jij, als hardloper, meer tips om krachttraining toe te passen in je schema en een betere loper te worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s