Krachttraining voor lopers #2: Algemeen

IMG_0923

Krachttraining een big nono voor lopers? Die moeten juist snel en licht zijn toch? En niet met enorme spierbundels rondlopen, dat is alleen maar extra gewicht om mee te slepen. Maar dat is niet helemaal waar. Krachttraining kan ook voor hardlopers juist heel erg handig zijn. In een aantal blogs zal ik jullie vertellen hoe je dit het beste aan kan pakken! 

Krachttraining… Ik vind het heerlijk. Het is een fijne manier om mijn lichaam op een totaal andere manier uit te dagen, naast het lopen. Ik kan mezelf pushen steeds iets zwaarder te gaan of een beter resultaat te halen. Net zoals met lopen eigenlijk, maar dan net even anders!

De manier waarop ik mijn krachttraining aanpakte was steeds iets hoger te gaan in gewicht. In het begin volgde ik trainingsschema’s van Personal Body Plan, waar ik iedere vijf weken een nieuw schema kreeg. Met nieuwe oefeningen, andere sets, het aantal herhalingen dat varieerde. Dat houdt de training leuk, maar het is ook goed om je lichaam op een nieuwe manier te prikkelen. Doordat je steeds varieert, moet je lichaam zich steeds weer aan gaan passen. Je spreekt je spieren namelijk steeds op een andere manier aan. Af en toe weer eens wat anders is dus heel erg goed!

Nu maak ik mijn trainingen zelf, met oefeningen die ik leuk vind. Ook mijn fysio heeft wat input, omdat sommige oefeningen nou eenmaal goed zijn voor lopers. Ze ondersteunen het lopen bijvoorbeeld en maken het gemakkelijker. In mijn geval zijn sommige oefeningen ook goed om mijn blessure tegen te gaan.

Snelle VS langzame spiervezels

Spieren kunnen grofweg onderverdeeld worden in twee categorieën: Snelle en langzame spiervezels. Deels zit dit ook wel in je genen. Hoe je eruit ziet, of je breed en gespierd bent of smal en minder gespierd. Maar dit kun je natuurlijk ook deels trainen.

Snelle spiervezels kunnen meer explosieve kracht geven, maar houden dit ook minder lang vol. Dit zijn de spiervezels die bijvoorbeeld sprinters en krachtsporters veel aanspreken.
Langzame spiervezels zijn minder explosief, maar kunnen de inspanning langer volhouden. Dit is bijvoorbeeld handig voor een marathonloper! Als duursporter is het dan ook handig om deze aan te spreken.
De langzame spiervezels kun je het beste trainen door krachttraining met lage gewichten en veel herhalingen (en geloof me, dan gaat het alsnog behoorlijk verzuren!). En nee, bij deze manier van trainen word je niet een of andere grote bodybuilder!
Je kunt je training zwaarder maken door bijvoorbeeld meer herhalingen of minder rust tussen je sets of oefeningen. Ik dacht dat het wel mee zou vallen, maar met minder rust kun je het behoorlijk zwaar gaan krijgen!

Als loper kun je dus het beste lage gewichten gebruiken in je training en lekker veel herhalingen doen. En wissel het lekker af.. Train je core (Tres important!!) maar ook je benen en je rug. Je hele lichaam is belangrijk, dus probeer iedere spiergroep regelmatig mee te pakken. Zo wordt je lichaam overall sterker en zul je ook een betere loophouding ontwikkelen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s