Een pas op de plaats

IMG_0290

Je hebt weleens van die dagen (of weken)… Waarin je merkt dat je lichaam steeds een stukje moeier wordt, slechter herstelt en dat, hoe goed je workouts ook voelen, je naderhand een flinke klapper krijgt. Dan is het dus tijd om een deload weekje in te lassen. Deload wattes? Dat zal ik je hier vertellen! 

Het bovenstaande was de afgelopen tijd dus typisch op mij van toepassing (lokaal probeer ik het vaak zo hard mogelijk te ontkennen). Oké, ik liep (en loop nog steeds) niet zoveel. Maar voor de rest? Echt, het kan mij niet vaak genoeg! Doordat ik niet zoveel loop, heb ik ook het idee dat mijn workouts minder intensief zijn. Want kom op zeg, fietsen en lopen? Dat kun je echt niet met elkaar vergelijken! En die berentraining met elastiek is toch ook niet zo zwaar? Nee, dat klopt ook wel. Maar tijdens een tabata workout (met weinig rust en veel herhalingen) vraag je toch best wat van je lichaam.

Dus.. Wat deed ik? Doorgaan! Iedere dag, soms wel meerdere keren op een dag, een workout. Rustdagen, die hoeven toch niet? Oké dat is wel overdreven, af en toe had ik er eentje. Lekker eigenwijs natuurlijk, want ik wist ook wel dat ik behoorlijk wat deed. Maar het gevoel dat je tijdens een workout krijgt (al is het maar fietsen, BAH) is toch superlekker?!
Misschien was het de afgelopen tijd wel een beetje veel van het goede. Mijn knie, ondanks dat hij niet veel pijn doet hoor, voelt nog steeds niet erg sterk en ik heb een lekkere spierknoop in m’n kuit. (Fysio, where are you?!) Maar vooral het probleem: Mijn lichaam voelt moe, soms zelfs uitgeput. Dus ik weet dat het voor nu beter is even wat rust te pakken. Zeker omdat ik mijn lopen binnenkort toch echt weer op wil gaan bouwen.

Deload wattes?

Terug naar de deload week; wat is het eigenlijk? Deloaden betekent eigenlijk letterlijk: Herladen. (Opnieuw opladen) Soms werkt het keihard door blijven trainen juist averechts, omdat je lichaam vrijwel niet kan herstellen. Op zulke momenten is het goed om het even een stukje rustiger aan te doen. (Sowieso is het goed voor elke sporter om eens in de zoveel tijd een deload week in te lassen. Ik ben alleen zo’n sporter die dat altijd vergeet) Anyway, het is eigenlijk een stapje terug en dan weer 2 (of misschien wel 3!) vooruit.
Een deload is trouwens erg gebruikelijk onder krachtsporters. Het wordt zelfs als een vereiste gezien. Zonder af en toe een rust periode kun je niet groeien. Maar als je kracht en duurtraining met elkaar combineert (zoals ik doe), is het ook zeker aan te raden. Ook in marathonschema’s zie je het trouwens; weken waar je trainingsintensiteit afneemt. Op die manier kun je een beetje herstellen.

Tijdens een deloadweek verminder je de frequentie (aantal), intensiteit en volume (aantal oefeningen) van je trainingen. Op deze manier is je lichaam nog steeds wel bezig, maar niet zo intensief als normaal gesproken.
Een goede vuistregel is je trainingen op 70% te doen. Waarschijnlijk denk je naderhand: Oke, dat was easy. Heb ik echt wat gedaan? Maar dat schijnt het principe te zijn!
Ook kun je trouwens kiezen voor een volledige rust week, maar waar je voor kiest is aan jou. Wat voelt op dat moment het beste?

Zelf vind ik niet dat ik met fietsen en dat beetje krachttraining heel veel van mijn lichaam vraag, want de trainingen zijn niet zo intensief. Toch ben ik bang dat als ik door ga, ik alleen maar meer ‘kapot’ ga maken. Dus ik haal dat eigenwijze koppie van mij maar eens uit het zand en ga de aankomende week zorgen voor wat meer rust.

Jij, deloaden? HOW?!

Tsja, dat vraag ik mezelf ook af, met pijn in m’n hart! Maar de aankomende week ben ik van plan helemaal niet meer te lopen (behalve maandag, als ik dit schrijf. Want ik heb er dus 3km opzitten). Ik denk dat het goed is mijn knie op die manier even volledig te sparen. Geen druk erop, niet proberen. Niet weer belasten. De rest van de week gewoon even niet.
Oke, niet lopen dus! Krachttraining? Wil ik wel in zekere mate gaan doen. Aangezien mijn core training ook belangrijk is voor mijn herstel. Ik wil wel een keer deze week even een korte ‘fullbody’ doen. Mijn core training doe ik nog wel om de dag.
Op zaterdag ga ik wel lekker bootcampen, want tijdens die training wordt er ook goed op mijn loophouding gelet en ben ik specifiek met mijn herstel bezig. Best belangrijk! Plus… Deze bootcamp is ook nooit zo super intensief. Dus dat kan wel.

Wat staat er deze week dus op de planning? Een keer fullbody en 1x bootcamp. Wow, dat is weinig zeg! Zeker voor mijn doen. Maar daar ga ik nu even geen oordeel over vellen! Alleen maar dat het gewoon heel goed is voor mijn lichaam even een stap terug te zetten. It will be hard. Wish me luck!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s