Alleen op reis; durf jij het aan?

IMG_1504

Alleen door de stad struinen, ’s avonds alleen een restaurantje zoeken en alleen eten. Niemand om mee te praten. Helemaal op jezelf zijn en uiteindelijk van gekheid niet meer weten wat je daarmee moet doen. Klinkt eenzaam, toch? Is dat jouw beeld van alleen reizen? Dat was het eigenlijk wel voor mij. Een paar weken geleden was ik in Kopenhagen, en ik was toch wel bang dat ik niemand zou ontmoeten en echt helemaal op mezelf aangewezen zou zijn. Dit was echter helemaal niet het geval! Waarom je alleen op reis moet gaan? I’ll tell you!

Alleen reizen vond ik altijd een beetje triest klinken. Heb je geen vrienden dan? Of geen relatie? Alleen op reis gaan is gek, waarom zou je vrijwillig in eenzaamheid ergens naartoe gaan? Truth is: Eigenlijk vond ik het gewoon een beetje eng.
Wat nou als je echt geen mensen durft aan te spreken en alleen bent? Of het valt hartstikke tegen. Allemaal redenen had ik om deze stap niet te nemen, tot ik het (eigenlijk in een opwelling) wel een keer deed!

Ga je samen met iemand op reis, ben je over het algemeen altijd samen. Je moet hier wel goede afspraken over maken. Wat ga je doen? Wanneer geef je elkaar wat ‘alone’ time? Dat werkt niet altijd. Als je alleen bent, heb je hier natuurlijk geen last van. Je kan tijd voor jezelf nemen wanneer je dat wilt, maar je kunt ook mensen op zoeken. Het ligt dus helemaal in jouw handen wat je met je tijd gaat doen. Je hebt enorm veel vrijheid.
Wil je onder de mensen zijn? Dan zoek je dat op.. Wil je liever even iets alleen gaan doen? Ook prima! It’s up to you!
Dat eerste is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe ontmoet je nou mensen? Dat is  ook wat ik me afvroeg.

Het gemakkelijkste is te verblijven in een hostel. In een hostel kun je vaak kiezen voor verschillende soorten kamers; 4, 6 of soms wel 10 persoons kamers, gemengd of gescheiden. Je kan natuurlijk ook voor een privé kamer kiezen, maar dan heb je wel minder kans mensen te ontmoeten natuurijk! Zelf verbleef ik in een 4 persoons kamer voor vrouwen, maar ik heb ook goede verhalen over gemengde kamers gehoord! Het was hartstikke gezellig en ik had ook best wat contact met mijn kamergenoten. Over het lenen van elkaars föhn bijvoorbeeld! Ook ben ik de eerste ochtend, met een kamergenoot die ook net was aangekomen, gaan ontbijten. Je hebt meteen aanspraak!

Ook heb je vaak in een hostel, wat je in een hotel niet hebt, verschillende mogelijkheden om mensen te ontmoeten. In mijn hostel was er bijvoorbeeld een bar. Veel mensen gaan daar in de avond lekker zitten. Soms zijn er zelfs mensen van buiten het hostel, die even binnenlopen. Je kan gewoon aan de bar gaan zitten en een drankje bestellen, vaak komen mensen vanzelf naar je toe. De sfeer is erg open, omdat iedereen naar hetzelfde op zoek is. Gezellig gezelschap tijdens hun reis.

Als je eenmaal leuke mensen aan de haak geslagen hebt, is het ontzettend gemakkelijk een gesprek aan te gaan. Je kan heel algemeen beginnen. Waar kom je vandaan? Wat doe je op de plaats van bestemming? Niemand daar kent jou, dus je kunt jezelf profileren zoals je zelf wilt. (Ik heb ook wel gehoord van mensen die zich voordeden als een totaal ander persoon, dat vind ik dan wel een beetje te) Maar je kan zelf kiezen wat je je nieuw opgedane vrienden verteld. En dat is toch ook wel een lekker gevoel.

Oke, het volgende klinkt misschien apart, maar: Tinder. Ik heb hier dus echt een grote hekel aan en thuis gebruik ik het echt nooit! Maar in een andere stad is het best nog een goeie manier om locals te ontmoeten. Als je niet in je eentje naar een algemene bar wilt gaan. Iemand die ik in Kopenhagen heb leren kennen, raadde mij dit aan. En ik heb van meerdere mensen gehoord dat andere reizigers dit gebruiken. En je kan natuurlijk zelf aangeven dat je alleen maar wilt meeten voor een drankje. Hoeft verder niks achter te zitten. Uiteindelijk heb ik het zelf ook uitgeprobeerd. Natuurlijk moet je de nodige creeps uit de weg ruimen, maar op zich werkt het prima!

Het reizen alleen is mij ontzettend goed bevallen! Je ontmoet veel sneller nieuwe mensen, want je moet wel… En je bent er ook toegankelijker voor denk ik zelf. Als je er open voor staat en dit uitstraalt komt het echt wel goed! Je zal soms een stapje moeten nemen die je best eng vind, dat heb ik ook gedaan. Maar als je daar doorheen bent wordt het steeds makkelijker! En uiteindelijk kom je er best sterk uit, zo’n vakantie in je uppie. Je doet nieuwe ervaringen op, leert meerdere malen (in mijn geval dan) uit je comfortzone stappen en het is goed voor je zelfstandigheid. Je moet alles zelf uitzoeken en zelf regelen.
Ook vond ik het heerlijk dat ik mijn eigen plan kon trekken. Als ik echt even behoefte had aan een uurtje slaap kon ik dat pakken. En nee, dat is echt niet zo raar! Ik heb echt ontzettend genoten van mijn vakantie in Kopenhagen en zou iedereen aanraden om eens alleen op reis te gaan!

Ik ben mijn volgende vakantie alweer aan het plannen! Ik zit te denken aan een interrail reis aankomende zomer! Lijkt me zo tof, om gewoon overal heen te gaan waar ik wil en nieuwe plekken te ontdekken! Can’t wait!

quote

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s