Stickertjes plakken

Dagmar.jpg

Een labeltje plakken, ik vind het soms zo vervelend. In het onderwijs heb ik er redelijk vaak mee te maken: ‘Oh dat kind heeft autisme. ADHD. ADD’. Het is een makkelijke manier om iemand in een hokje te plaatsen, maar vooral; het probleem lijkt opeens echt. Het beestje heeft een naampje gekregen. Tot nu toe heb ik daar zelf nooit echt last van gehad, tot een paar weken geleden. En dat was best wel even schrikken. In dit artikel zal ik proberen het voor jullie te omschrijven.

Spannend vind ik het wel, om dit met jullie te delen. Of hoe ik het eigenlijk moet omschrijven. Maar omdat ik het belangrijk vind eerlijk te zijn op mijn blog en niet alleen maar de ‘zonnige kant’ te laten zien, wil ik het toch graag delen. Niet alleen de mooie kanten, maar ook die waar ik misschien minder blij mee ben! Het is allemaal nou eenmaal niet zo leuk en mooi als het soms lijkt! Ups & downs, iedereen kent ze. En ik dus ook. Op mijn blog wil ik graag mijzelf laten zien.
Ik kan zeggen dat ik de afgelopen tijd niet goed in mijn vel zit… Helemaal niet eigenlijk. Sinds mijn marathontraining ben ik helemaal teruggevallen in een oud patroon en daarbij weer behoorlijk aangekomen. Bewegen is daarbij geen probleem. Ik sport veel, en met heel veel plezier! Daar zit voor mij de moeilijkheid dus niet, maar waar dan wel? Die zit hem in voeding. En niet zo’n beetje ook.

Al sinds mijn dertiende heb ik problemen met eten. Regelmatig heb ik last van eetbuien. Tuurlijk, denk je vast: Die heb ik ook! En ik geloof ook wel dat mensen dit wel zullen herkennen! Maar de mate waarin ik ze heb…. Dat is vrij heftig. Ik zal er niet teveel over uitwijken, maar ik kan eten tot ik er fysiek misselijk van word en wat ik daarbij eet maakt me dus echt niet uit. Ik stop alles wat ik kan vinden dat giecheltje in, op de automatische piloot. Want genieten? Dat doe ik zeker niet!
Naderhand komt het rotgevoel: Je voelt je ziek (maar wat wil je ook, na zulke hoeveelheden eten in zo’n korte tijd?!), maar ook mentaal voel je je allesbehalve goed over jezelf. Schuldgevoel, boosheid en onzekerheid. Want; hoe heb ik het nu zo ver laten komen? Het is mijn eigen schuld dat ik me nu zo voel… Dit is niet goed! En dat is het natuurlijk ook niet….

Maar daar stopt het probleem niet. Omdat ik als de dood ben aan te komen van deze buien, probeer ik ze naderhand zo goed mogelijk te compenseren. Hoe? Door niet, of zo min mogelijk te eten.
Natuurlijk weet ik dat dit niet goed is…. Zeker in combinatie met het vele sporten pleeg ik hiermee roofbouw op mijn eigen lichaam. Zelf weet ik dit, maar het is voor mij de manier om met een (of meerdere) eetbuien om te gaan. En zo gaat het cirkeltje steeds rond: Teveel eten, te weinig eten… Op momenten dat het ‘wel goed gaat’, ben ik vrij obsessief bezig met mijn voeding. Invoeren, afwegen, puzzelen. Dat is de manier waarop ik controle kan uitoefenen.
Ook het mentale ‘spelletje’ dat zich in mijn hoofd afspeelt is echt heel erg vervelend. Continu ben ik ermee bezig: Afwegen of ik wel of niet iets kan eten. En wanneer. Of ik niet teveel op heb op deze manier. Als ik wel teveel heb gegeten voel ik me rot. Als ik minder heb gegeten ben ik trots. Het is vermoeiend, maar probeer die gedachtegang maar eens uit te zetten!

Ondertussen heb ik natuurlijk ook gemerkt dat deze tactiek (die heel slecht is voor mij) niet werkt, maar eruit krabbelen… Dat is heel erg moeilijk! Dit speelt al heel erg lang en het zit zo ingebakken in mijn systeem. Maar ik wil er wel iets aan doen… Ik wil er vanaf! (of in ieder geval, zoveel mogelijk) Dat gaat niet eens zozeer om het afvallen (al speelt dat natuurlijk mee), maar vooral het obsessieve ermee bezig zijn. Ik weet wel hoe het moet, maar mijn hoofd wil er niet aan. Daarom heb ik de nodige stappen gezet om dit te gaan doen…
En zo kom ik terug op dat stickertje. Want die is dus geplakt. De eetbuien, het compenseren naderhand.. Schijnt allemaal te vallen onder boulimia nervosa. Waarschijnlijk heb je daar wel van gehoord. Ik dus ook en mijn eerste reactie was dan ook: ‘Dat kan niet! Ik spuug mijn eten niet uit naderhand’. (overigens ook nooit gedaan) Maar daar gaat het niet om. Het gaat om compenseren, op welke manier dan ook. En in mijn geval is dat dus niet (of zo min mogelijk) eten.
Ik heb even getwijfeld of ik de naam in mijn blog zou vermelden, het is toch best eng om te posten. Maar uiteindelijk is het natuurlijk helemaal niks, alleen maar een naam. Het probleem dat ik al zolang heb, is nog steeds hetzelfde. Dus eigenlijk moet ik me hier ook niet zoveel van aantrekken. Dit stickertje definieert mij niet, ik ben nog steeds dezelfde persoon!

Gelukkig ga ik daar dus hulp voor krijgen. En ik ben blij dat ik die stap heb gezet, al zal het wel de nodige hobbels in de weg hebben. Maar ik heb ondertussen wel bewezen hoe sterk ik kan zijn en dat ik een hoop kan overwinnen als ik mij ertoe zet! Dus daar ga ik nu ook voor knokken.
Voor nu probeer ik in ieder geval het compenseren achterwege te laten en in ieder geval genoeg te eten, zodat de vreetbuien wellicht een beetje minder worden en dat wat rust geeft. Tot nu toe lukt dat me aardig, al is het soms een beetje strijd met mezelf. Maar het is uiteindelijk natuurlijk het gedrag dat ik moet aanpassen. De laatste tijd heb ik daar wel al beter over kunnen praten met mijn omgeving en heb ik ook wel het idee dat ik er eerlijk over kan zijn. Dingen erkent en herkent. Waarschijnlijk zal ik de komende tijd behoorlijk uit mijn comfortzone moeten stappen en dat is eng… Maar ik ben de enige die er wat aan kan doen!

Het gaat nou eenmaal niet altijd zo vlekkeloos als dat het van een afstandje lijkt! En op mijn blog wil ik graag open en eerlijk hierover zijn. Op deze manier hoop ik dat anderen die ergens mee zitten ook de stap durven te nemen hier iets aan te doen!

2 gedachtes over “Stickertjes plakken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s