From the other side

IMG_2289

Een bord in de verte: 17 mijl. Duizenden voetstappen klinken over First Avenue. Gillende mensen langs de kant. Onder de indruk rende ik voort, op zoek naar een speciale vlag: De Tui vlag, die ergens aan de linkerkant van de weg zou opdoemen. Waarom? Zul je je misschien afvragen? Op dit punt, tijdens de New York City Marathon, zouden mijn ouders en beste vriendinnetje staan. Het punt waar ik al 17 mijl lang naar had uitgekeken was bijna daar….

In oktober 2017 stond ik langs de kant tijdens de Amsterdam Marathon en vandaag stond ik er tijdens de Rotterdam Marathon. Natuurlijk stond ik daar niet for no reason. Ik stond daar omdat bekenden van mij mee zouden lopen. Bekenden die ik graag een steuntje in de rug wilde geven. Aanmoedigen bij een hardloopwedstrijd kan echt ontzettend leuk zijn! Echt, je zou het eens moeten proberen. En na het lezen van dit artikel zul je daar ook zeker van overtuigd zijn.

IMG_2287

Waarom is het aanmoedigen tijdens een hardloopevenement nou zo leuk? Ten eerste is het de sfeer die er hangt. Natuurlijk heb je dit als loper ook al door, maar als publiek maak je hier ook deel van uit. Je kunt er langs de lijn echt een feestje van maken! Je ziet ze toch weleens staan? Die mensen bij dat cafeetje waar je voorbij rent, je eindsprint er nog even uit persend. Met een biertje in de hand staan ze daar liedjes te zingen en aanmoedigingen te schreeuwen. Neem van mij aan: Die hebben het zeker naar hun zin! Ook als supporter maak je onderdeel uit van het evenement.
En zeker als je veel mensen kent die meelopen, kun je er een topdag van maken! Na de race de overwinning vieren natuurlijk.

Wat misschien nog wel belangrijker is, is het gevoel wat je de lopers kunt geven. Zelf heb ik dit ervaren in New York. Wat het met je kan doen als er bekenden langs de route staan. Je kijkt ernaar uit, kilometers lang. Het kan je op de been houden, net dat zetje geven wat je nog nodig hebt of misschien zelfs zorgen dat je op dat moment een heel stuk beter kan gaan voelen! Het doet ont-zet-tend veel met je, mensen langs de kant.

Ik heb het niet alleen zelf ervaren tijdens het lopen, maar ook vanaf de andere kant.. Als supporter. Het is fantastisch om te zien hoe mensen opfleuren als je hun naam roept.  (of soms ook niet…) Hoe er een lachje (hoe klein ook) op hun afgepeigerde gezicht verschijnt bij het 32km punt. Zelfs mensen die je helemaal niet kent. Dat is het echt waard om langs de kant te staan. Geloof me! Je gaat ervan genieten.

Al had je mij een paar maanden geleden verteld dat ik vrijwillig langs de kant zou gaan staan bij een wedstrijd waar ik zelf niet eens zou lopen.  Had ik je niet geloofd. Maar het is fantastisch! Probeer het een keer…. You won’t regret it!
Al die mensen die keihard hun best doen, ik heb er zoveel respect voor! En krijg er ook weer de kriebels van… Ik wil ook! Maar…. Dat komt wel weer.

En een dag zoals vandaag.. Lekker in het zonnetje. Mij hoor je zeker niet klagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s