My marathon mistakes

i-5CXGKvw-X2

De marathon… Een van de mooiste ervaringen die ik heb mogen meemaken. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan terugdenk, heimwee als ik de foto’s zie. Toch heb ik de laatste tijd gemerkt dat ik van het lopen zelf niet zoveel meer weet. Alsof ik stukken uit de race gewoon geblokkeerd heb. Dat heeft misschien wel te maken met de pijn die ik had tijdens het lopen. Pijn door de blessure waar ik mee liep. De blessure die ik, als ik er zo eens op terugkijk, zelf in de hand heb gewerkt door een paar fouten tijdens mijn training. Hierbij dus: De don’ts tijdens je marathontraining!

Ik kan nou niet echt zeggen dat ik met mijn ene race een expert ben op marathongebied, maar ik heb wel een paar puntjes waar ik flink de mist in ben gegaan! Maargoed, wist ik veel? Ik had nog nooit zoiets gedaan. Het verste wat ik ooit had gelopen was 1 halve marathon, that’s it! Ik had geen idee waar ik aan begon….
Natuurlijk had ik een trainer (waar ik echt ontzettende mazzel mee heb gehad!) en met hem had ik regelmatig overleg. Toch ging dit vooral over de hardloop trainingen. De zaken daar omheen vielen daar niet onder en dat is waar het bij mij mis ging!

Ik had het vast ook moeten weten, maar dacht er simpelweg niet overna. Nu weet ik wel beter. Ik wil jou behoeden voor dezelfde fouten. Want als je me een beetje volgt, zie je wat voor ellende eruit kan komen!

1. Power

Voordat ik aan mijn marathontraining begon deed ik veel aan krachttraining. Zo’n 4x per week (2x benen en 2x bovenlichaam) en daarnaast liep ik 3 keer. Ik zal dus (denk ik) best wel sterk geweest zijn!
Tijdens mijn marathon voorbereiding heb ik dit helemaal in laten zakken. Zeker wat verder in het proces had ik vaak weinig energie. Ik ging af en toe nog naar de sportschool, maar mijn benen sloeg ik eigenlijk altijd over: Die trainde ik toch wel tijdens het lopen?   FOUT!!!
Je benen trainen door middel van krachttraining is totaal anders. En ook nodig om blessures tegen te gaan. (Je ziet wat ervan komt als je het niet doet!)

2. Core

Mijn trainer zei na de marathon: ‘De volgende keer moet je wel wat meer je core trainen, Dagmar’. De volgende keer. Op dat moment had ik daar niet zoveel meer aan.
Ik had het eigenlijk ook zelf kunnen weten, maar eigenlijk had ik daar nooit veel aandacht aan besteed. Core. Ik vond het verschrikkelijk (waarschijnlijk omdat ik het gewoon niet kon) en dacht dat ik het met andere oefeningen wel genoeg mee pakte.
Nu blijkt dat mijn core heel zwak en instabiel was en dit een behoorlijke stempel heeft gedrukt op het ontstaan van mijn blessure. Dom dus!

3. Schoenen aan en gaan?

Dat vond ik altijd zo gemakkelijk aan hardlopen. Ik stapte de deur uit en begon te lopen. Vaak liep ik naderhand wel nog eventjes uit, maar dat was meer omdat ik dat gewoon prettig vond.
Een warming up en cooling down? Onzin toch?! Eigenlijk deed ik het echt nooit. Na een paar clinics van Robert deed ik weleens wat van zijn oefeningen. Maar het kostte zoveel tijd en dat vond ik vervelend. Soms ging ik ’s ochtends vroeg lopen. Stapte dan koud uit bed, trok mijn schoenen aan en gaan. Ontbijten kon later wel.
Tsja, dat kan misschien als je kortere afstanden loopt. Maar ga je lange duurlopen of intensievere trainingen doen, dan vraagt dat om problemen.

4. Mijn oh zo grote vriend

You might have guessed: De foamroller. Wat heb ik toch een hekel aan dat ding! Daarom lag ie ook altijd te verstoffen in mijn kast. Een beetje over zo’n ding heen en weer rollen, kom nou!
Niemand had mij gezegd dat ik moest foamrollen en zelf kwam ik echt niet op dat idee! Tot mijn blessure… Toen bleek dat mijn spieren in de bovenbenen en kuiten vol-le-dig vast zaten. Een foamroller heeft een masserende werking en maakt de spieren dus los. Wat echt wel nodig is in zo’n trainingsperiode!
Nog steeds vind ik foamrollen echt niet leuk. Het zal ook nooit mijn favoriete bezigheid worden. De pijnlijke puntjes opzoeken en daar lekker blijven hangen, niks leuks aan! Maar ik weet dat het moet en goed is voor mijn spieren. Dus doe ik het nu braaf. As should you.

Dat waren ze wel, mijn vier grote marathon fouten. Loop je af en toe 5km en doe je deze dingen nou niet is er geen man overboord. Bij mij is het heel lang goed gegaan. Tot ik echt langere afstanden ging lopen. Dan merk je wat voor een klap hardlopen is op je lichaam en wat het van je vergt. Je lichaam heeft dan extra zorg nodig om sterk te blijven/kunnen herstellen. Zorg daar dan ook alsjeblieft voor… Je zal jezelf er dankbaar voor zijn!

Een gedachte over “My marathon mistakes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s