De eerste stap

IMG_0270

Soms zijn er dingen die je moet doen. Je vindt ze bij voorbaat al niet leuk, spannend of misschien zelfs wel doodeng. Maar ergens weet je ook dat je daar doorheen moet en er uiteindelijk beter van zal worden. Of tenminste, dat probeer je jezelf aan te praten. Voor mij is dat nu dus het geval. Waarmee precies, kun je in dit artikel lezen.

Een paar weken geleden schreef ik een blog over wat er de laatste tijd bij mij speelt. Of nouja, de laatste tijd, zeg maar gerust de afgelopen 13 jaar. Voor zolang ik me eigenlijk kan herinneren. Kort samengevat (voor als je niet het hele artikel wilt gaan lezen) heb ik veel last van eetbuien: Een moment waarin je enorme hoeveelheden (vaak slecht voedsel) naar binnen duwt. Dat gebeurt bij mij nog weleens. Om het een beetje recht te trekken ga ik vervolgens compenseren (niet of nauwelijks eten). Dit gebeurt dus al jaren, maar een paar weken geleden is daar een stickertje opgeplakt: Een eetstoornis. Heel erg lastig om te horen en ik probeer er niet teveel over na te denken (zoals ik toen al zei; ik ben nog steeds dezelfde persoon. Er verandert verder niets).

Sinds afgelopen januari ben ik hier al mee bezig (en heb ik me dus een soort van mentaal op kunnen voorbereiden), maar morgen start voor mij de behandeling. Natuurlijk vind ik dit echt heel erg spannend. Of… Spannend? Zeg maar gerust dat ik af en toe doodsbenauwd word!
Soms wil ik het ook helemaal niet! Want ik weet dat er voor mij een hoop gaat veranderen. En om eerlijk te zijn, wil ik sommige dingen echt niet veranderen!

Een ding wat ik bijvoorbeeld weet, is dat ik na een tijdje geleidelijk aan moet stoppen met calorieën tellen, afwegen en invoeren. Dit doe ik al een tijdje en voor mij is het een manier om controle uit te oefenen. En die controle loslaten? ECHT NIET! Daar moet ik gewoon niet aan denken. Hoe weet ik dan wat ik binnen krijg? Dat gaat toch mega erg fout zometeen? Dat is dus een puntje wat ik niet wil veranderen. Dat is in mijn ogen niet slecht, dus waarom aanpassen? Ja, uiteindelijk weet ik ook wel dat het moet. Maar ik wil er nog even niet aan! Gelukkig gebeurt dat niet straks van de een op de andere dag, maar in kleine stapjes…

Op dit soort momenten denk ik: Waar ben ik aan begonnen? Ik wil dat allemaal niet, het gaat toch goed zoals het nu gaat? Maar als we dan een feestje hebben op het werk en ik totaal in de stress raak, niet meer weet wat ik moet doen en het liefst gewoon niet op het feestje wil zijn… Met al dat eten in de buurt. Dan weet ik dat er echt wel iets moet veranderen. Klinkt gek he? Als ik het opschrijf is dat het ook.

Dat zijn dus een aandachtspunten waarvan ik weet dat ik eraan zal gaan werken. Ik weet verder ongeveer wat ik ervan moet verwachten, want natuurlijk heb ik informatie gekregen. Maar het fijne weet ik er nog niet van, wat het ook natuurlijk wel spannend maakt! Ik denk dat ik er gewoon open in moet gaan en maar moet zien wat er gaat gebeuren en van mij verwacht wordt. Ik weet dat het zwaar gaat worden, maar wat wil je… Als je er al zolang last van hebt! Je zult er hard voor moeten werken als je er vanaf wilt.

Voor nu gaat het op zich best goed! De afgelopen zes weken heb ik maar twee dagen eetbuien gehad (voor mij is dat echt een overwinning) en naderhand zo min mogelijk geprobeerd te compenseren. Poeh, ik doe erg hard mijn best! En soms is het nog steeds heel erg lastig.
Vanmorgen, toen de weegschaal zo tegenviel, voelde ik me zo rot. Ik was zo keihard aan het werk en wat krijg ik ervoor terug?! Wat doe ik verkeerd? Beweeg ik te weinig? Moet ik minder eten? Reacties die mij meteen gaan teisteren. Ik merkte dat ik onrustig werd en echt bij het voedsel op mijn werk uit de buurt te blijven. Gelukkig heb ik dat gedaan en is het allemaal goed gegaan. Aan zulke momentjes probeer ik mij vast te houden.
Er valt voor mij nog een hoop te leren en morgen gaat dit dan echt beginnen. Spannend, eng en vast en zeker helemaal niet leuk (af en toe)… Maar hopelijk komt er iets goeds uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s