Alternatief trainen, je moet toch iets!

IMG_1978

Word je geteisterd door een blessure en kun je niet meer hardlopen? Je zal dan toch iets moeten om je conditie bij te houden en in beweging te blijven! Of nouja, moeten? Zelf zou ik niet zonder mijn sportuurtjes kunnen. Maar aangezien die hardloopschoenen nog niet vaak de kast uit mogen, moet ik toch andere manieren verzinnen om aan mijn beweging te komen! Gelukkig zijn er genoeg manieren om alternatief te trainen.

Ik kan niet zeggen dat ik het heel erg leuk vind, het liefst trek ik mijn hardloopschoenen aan en ga ik een stuk lopen. Zeker nu het weer lente is en het zonnetje steeds vaker gaat schijnen! Helaas gaat dat nog niet, dus dan maar alternatief trainen. Ik moet zeggen; ik begin eraan te wennen. Eerst had ik er echt een hekel aan, maar het wordt steeds minder erg! Laten we beginnen met wat ik nu het meeste doe…

Fietsen

Fietsen is een goede manier om alternatief te trainen, omdat je je lichaam veel minder belast dan met hardlopen. Je kan het zo zwaar maken als je zelf wilt. Zet je de weerstand hoger? Ga je echt wel zweten!
Momenteel heb ik de weerstand vaak niet zo hoog (dat zou extra druk op mijn knie betekenen) en focus ik me gewoon op lekker los fietsen. Maar je zou natuurlijk ook op snelheid kunnen gaan trainen. Of een tabata/hiit kunnen doen.
Of spinning! Wat over het algemeen wat intensiever is dan gewoon fietsen. Voor mij helaas niet zo’n heel goed idee omdat je daarbij nog best veel moet staan. Zoals je ziet; talloze mogelijkheden met de fiets!
Ik vond het echt verschrikkelijk… Maar met een leuke serie aan op het scherm is het nog te doen!

Crosstrainer

Een andere manier om je conditie bij te houden is de crosstrainer. Een iets zwaardere belasting dan de fiets, al hangt het er natuurlijk ook vanaf hoe zwaar je het apparaat zet. Vaak is mijn hartslag ook gemakkelijker wat hoger op de crosstrainer. Op de crosstrainer train je niet alleen je beenspieren, maar ook je bovenlichaam doet mee. (je schouders, armen en romp)

Zwemmen

Je hebt hem vast vaker voorbij horen komen; lekker baantjes trekken in het zwembad. Totaal andere belasting dan het lopen, maar je gebruikt eigenlijk al je spieren tijdens het zwemmen. Doordat je in het water bent, is de belasting voor je spieren en pezen veel minder groot. En het is ook nog eens een goede manier om je lichaam te shapen.
Voor mij alleen geen favoriet. Ik vind er echt niks aan, een beetje baantjes zwemmen. Tenzij ik gezellig met iemand anders het water induik natuurlijk!

Krachttraining

Iets wat ik zelf eigenlijk wel heel erg lekker vind. I know, echt totaal iets anders dan lopen, maar het is wel een goede versterking van je spieren! (Wat vaak ook wel nodig is als je een blessure hebt…)
Ik zou alleen als je weer blessurevrij bent de krachttraining wel in je schema laten zitten!

Loopband

Mag je toch alweer een beetje lopen? Dan is de loopband een goeie optie om mee te beginnen! Door de bewegende band, kost het lopen je automatisch minder moeite. Het is dus een goede manier om het lopen weer op te bouwen.

 

Doordat de intensiteit bij deze alternatieve trainingen toch een stuk minder is dan tijdens het hardlopen, zal er nog steeds conditieverlies optreden. Fietsen is nou eenmaal heel anders dan hardlopen, dus daar moet je het maar mee doen! Je bent in ieder geval nog lekker in beweging en houdt je lichaam actief! Maar een beetje rustig aan doen in blessuretijd is ook weleens goed! (Moet ik mezelf nog wel een beetje leren af en toe)
En jij? Heb jij nog goeie ideeën?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s