Ontslagen, never felt so good!

ab52a34b-4734-4874-8806-8a94db626b5e-e1525030564553.jpeg

Zondag 8 oktober 2017, de Eindhoven marathon.. Ik begon een pijntje te voelen in mijn kuit. Marja, tijdens een halve marathon krijg je wel vaker last van pijntjes! Nu… 5 maanden verder, pluk ik nog steeds de vruchten van dit pijntje. Sinds half januari loop ik weer regelmatig bij de fysio en wat een gedoe! Gelukkig kwam vandaag dus het goede nieuws: Ontslagen. Ontslagen, goed nieuws? In dit geval wel hoor!

Ontslagen bij de fysio: YEAH! Is dat geen goed nieuws? Ik ben er in ieder geval erg blij mee. Dit is ontslagen worden op een goede manier! Bij mijn werk zou ik er een stuk minder enthousiast over zijn, uiteraard. Maar dit is zeker fijn! Blessures zijn nooit fijn.

Nog even een korte uitleg over die van mij:
Runnersknee. Tsja, iets wat veel lopers teistert, maar wat verschillende oorzaken en uitingen kan hebben. Over het algemeen heeft het te maken met een overbelaste peesplaat in de buitenkant van je dijbeen, waardoor je last krijgt van de buitenkant van je knie. Zo ook voor mij! Waar komt het door? Dat is bij iedereen anders. Bij mij is het probleem mijn slechte houding, zwakke core en een gekke stand van mijn voeten. (Ach, bijna niks, toch?!)
Mijn blessure is gelukkig al een stuk minder geworden. De peesplaat is zo goed als ontspannen, dus de fysio kan daar niet zoveel meer aan doen. Zijn taak zit erop! Heel fijn natuurlijk, niet meer op de pijnbank! Maar houdt het hier ook op?

Voor hem wel… Voor mij zeker niet! Mijn peesplaat (die het gevolg was) is dus een stuk minder gespannen, alleen nog een klein beetje geïrriteerd. Maar de oorzaak is zeker nog niet helemaal aangepakt! Mijn slechte houding. Daar ben ik hard voor aan het werk. En als ik zeg hard… Bedoel ik ook echt HARD. 
Serieus, af en toe word ik er echt moe van! Ik zal jullie eens meenemen in de training van gisteren:

Op de planning stond 10×2 minuten hardlopen met steeds 2 minuten pauze. Klinkt als echt niks he? Nou.. Het zal je verbazen. Met het lopen zelf  (inclusief pauzes) ben ik dus zo’n 40 minuten bezig. Dat valt mee. Maar voor het lopen begint het hele regime al!
Voordat ik ga lopen moet ik van de fysio mijn core alvast trainen. Op die manier is mijn core al in beweging gezet, dus is het gemakkelijker hem tijdens het lopen beter te gebruiken. Hier ben ik zo’n 20 minuten mee bezig.
Daarna ga ik naar buiten, doe een aantal warming up oefeningen en wat loopscholing van ongeveer 10 minuten. Zo heb ik alvast wat geoefend met mijn houding en het aanspannen van die abs. Ik hoop altijd maar dat niemand me ziet! Maargoed, dan begint het lopen pas echt!
Na het lopen ben ik nog even buiten (uitlopen) en bij thuiskomst train ik mijn benen (fysio vond het beter dit op dezelfde dag als het lopen te doen, zodat ik mijn benen niet op meerdere dagen steeds blijf belasten), vaak in een circuitje van 20 minuten thuis of toch even naar de sportschool. Daarna doe ik nog wat rek en strek oefeningen en ben ik nog zo’n 20 minuten aan het foamrollen. Dan ben ik klaaaar met het hele riedeltje. (Al moet ik mijn voeten ook nog trainen, maar dat doe ik vaak in de avond)

Nou… Zo zag mijn looptraining er gisteren dus uit: core, warming up, loopscholing, het lopen zelf, uitwandelen, benen training, cooling down en foamrolel. My god, ik was zo’n 2 uur bezig voor mijn 10x2min hardlopen! Dat is echt.. Echt wel lang.

Ik loop nu twee keer per week en ben heel rustig aan het opbouwen. Een schema heb ik niet. Mijn lichaam geeft hopelijk wel aan wat ik wel en niet kan en daar probeer ik voor de verandering eens naar te luisteren! Geen druk om te lopen, geen doel om te behalen. Alleen rustig herstellen.
Voelt eigenlijk wel goed!

DSC01071.JPG

Buiten het lopen train ik dus vrijwel iedere dag mijn core (die moet echt sterker!) en twee a drie keer per week mijn benen. Ook mijn billen en heupen kunnen wel wat beter getraind! Het helpt allemaal immers bij het lopen… Mijn bovenlichaam train ik zo’n 1 a 2 keer per week (ik wil graag mijn hele lichaam sterk houden) en ik doe nog wat alternatief fietsen, omdat de afstanden die ik loop nog steeds niet echt om over naar huis te schrijven zijn. Af en toe heb ik echt geen zin in het hele riedeltje aan trainingen en oefeningen. Dan wil ik gewoon mijn schoenen aantrekken en gaan lopen. Simple as that.
Maar ik heb dus al wel gezien dat dat niet gaat werken. Dus ik doe het ermee! Het is voor een goed doel.

Je ziet het… De fysio is dan wel klaar, maar ik ben er nog lang niet! Herstellen en sterker worden kost een hoop tijd en een hoop energie! Maar het is voor een goed doel. En zeker nu ik merk dat ik toch wel kleine stapjes vooruit ga, is al het werk dat ik erin stop net wat minder erg. Uiteindelijk is het het allemaal waard, right? Ik kom er 100x sterker uit! (Oek, dat is misschien wat overdreven, maar je snapt wat ik bedoel!)

De fysio is in ieder geval klaar… En hoe gezellig ik het ook vond, hopelijk hoef ik de komende tijd niet meer terug! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s