Het hemd van het lijf van: Klaas Boomsma

klaas boomsma
Foto van Annemarie Dekker

Afgelopen kerst lag er een pakje voor mij onder de kerstboom. Ik hoopte dat er in dat pakpapier een boek verstopt zat wat hoog op mijn verlanglijstje stond. Papier eraf en… Dat was het inderdaad! Een boek wat ik graag wilde lezen, over hardlopen, dus ik zou er vast veel inspiratie uit kunnen halen! Het boek was echter een beetje anders dan ik had gedacht. Hoewel de titel van het boek ‘ren voor je leven’ suggereert dat het over hardlopen gaat, was dit in eerste instantie niet het geval. Binnen no time las ik het boek echter uit. Ik kon het echt niet wegleggen!
Nu, een paar maanden na kerst kan ik het boek nog zo voor de geest halen. Heb ik even mazzel dat ik inspirerende schrijver en fanatiek hardloper, Klaas Boomsma het hemd van het lijf mocht vragen! En jij dus ook, want je leest het hier!

Klaas Boomsma is een bekende schrijver, hardlooptrainer bij de Vondelgym in Amsterdam en journalist bij Metro. Althans, dat is hij nu. In zijn boek ‘Ren voor je leven’ vertelt Klaas over hoe zijn leven er vroeger uitzag. Hoe zijn wereld draaide om alcohol en drugs en hem dat bijna alles kostte wat hem dierbaar was. Totdat hij Rock Bottom raakte en er iets  moest veranderen.
In een verslavingskliniek in Zuid Afrika begon hij aan de heropbouw van zijn leven. Een leven zonder alcohol en een leven zonder drugs. Iets wat hem ooit ondenkbaar had geleken. Hij ontdekte echter iets anders wat de plek van zijn verslaving kon innemen: Hardlopen. Iets dat hem hielp zijn leven te veranderen! Ik heb Klaas hier een aantal vragen over mogen stellen en kwam erachter wat voor open en eerlijk persoon hij is. (Kan ook niet niet anders, als je zo’n boek hebt geschreven).
Ik heb diepe respect voor iemand die zo zijn leven om kan gooien als Klaas heeft gedaan. Laat je inspireren!

Hoe heeft hardlopen jou geholpen van je verslaving af te komen?

Hardlopen heeft mij enorm geholpen om een leven zonder drank en drugs te leiden. Maar ik vind het wel belangrijk om te zeggen dat het zeker niet alleen het hardlopen is geweest. Zonder de behandeling van drie maanden in een verslavingskliniek en het daaropvolgende traject was het niks geworden, al was ik drie keer de wereld omgelopen.

Hardlopen hielp me met het invullen van de zeeën tijd die ik had toen ik niet meer dronk, snoof of slikte. Het hielp me doelen te stellen en daar naartoe te werken. En misschien wel het belangrijkste: door hardlopen kreeg ik zelfvertrouwen. Ik bouwde iets op, in plaats dat ik voortdurend bezig was met afbreken en puin ruimen. In plaats van isoleren en binnen zitten, ging ik erop uit. Je loopschoenen aantrekken en de deur uitgaan is bij uitstek een daad van optimisme. Totaal het tegenovergestelde van het negatieve dat bij verslaving hoort.

Hoe was het voor jou om je verhaal op te schrijven en uit te brengen?

Dat was voor mij een logische stap. Als journalist ben ik dagelijks met taal bezig en ook heb ik de behoefte om wat ik zie of meemaak op te schrijven. Mijn verhaal van verslaving, herstel van verslaving en de rol die hardlopen daarin speelt drong zich dan ook aan me op.

Ik ben inmiddels zes jaar nuchter en clean en heb de afgelopen jaren best veel aan anderen over mezelf verteld, dus ik was al wel een beetje gewend om ook de lelijke kant van mezelf te delen. Maar toch, toen ik het allemaal had opgeschreven en de drukproef terug kreeg van de uitgever dacht ik toch even ‘oei, best heftig’. Uiteindelijk ben ik blij dat ik het heb gedaan. En ik krijg veel positieve reacties; van mensen die met verslaving te maken hebben, maar ook van mensen die daar niets van hebben. Die zeggen dat ze van mijn boek zin in lopen kregen. Dat vind ik natuurlijk een enorm compliment.

Zou je andere mensen aanraden te starten met lopen? Waarom?

Jazeker! Van lopen word je een gelukkiger mens. Lekker buiten zijn, fysiek sterker worden en ook mentaal.

Wat heeft het hardlopen je gaandeweg geleerd?

Dat ik meer kan dan ik denk.

Wat is de prestatie waar je het meest trots op bent?

Dat is geen wedstrijd of finishtijd, maar dat is het feit dat ik onafgebroken aan het sporten ben, sinds ik begin december 2011 begon met hardlopen.

Hoewel ik op mijn snelste 10 km (37:11), snelste halve marathon (1:24) en snelste marathon (3:04) ook best trots ben. Toch niet slecht voor een alcoholist die – na 23 jaar roken – pas begon te lopen toen hij bijna 37 was!

Tegenwoordig geef je (hardlooptrainingen) bij de Vondelgym en heb je een gezin. Had je tien jaar geleden ooit gedacht hier te staan?

Nee. Tien jaar geleden dacht ik sowieso niet veel over de toekomst. Er waren periodes dat ik hoopte ’s ochtends niet wakker te worden. Dat ik veel ouder dan 50 zou worden, verwachtte ik eigenlijk niet. Tien jaar geleden geloofde ik ook nog dat ik veel gelukkiger zou zijn als ik genoeg geld had en veel aanzien. Nu weet ik dat geluk voortkomt uit innerlijke vrede.

Heb je nog grote doelen die je wilt nastreven in de toekomst?

Meedoen aan de Boston Marathon, een keer een 100km-wedstrijd lopen én ik hoop stiekem dat het me toch nog eens lukt om een marathon te lopen binnen de drie uur.
Mijn allergrootste hardloopdoel is nog heel lang te kunnen lopen. Hoe snel of hoever maakt niet uit.

Wat is de beste hardlooptip die je iedereen wil meegeven?

Neem je tijd.

 

Wil je het verhaal van Klaas lezen? Ik raad je dan echt aan zijn boek aan te schaffen! Het leest echt heel gemakkelijk weg en het is ontzettend inspirerend. Ik vond het heel bijzonder om te lezen en ik ging ook opeens anders naar mezelf kijken. Dat klinkt gek, maar het zorgt toch ook voor wat zelfreflectie. Ik vind het zo knap hoe iemand weer helemaal op kan klimmen na zo’n dieptepunt. En het ook nog eens zo kan omschrijven. Echt een dikke aanrader!
Wil je het boek lezen? Ja, dat wil je..! Aanschaffen hoeft dan misschien niet, want ik geef je een kans het boek te winnen! Laat dan dus even een reactie achter onder mijn Instagram post en wie weet.. Ligt het boek binnenkort bij jou op de deurmat!

ren voor je leven.jpg

Een gedachte over “Het hemd van het lijf van: Klaas Boomsma

  1. ik haat lezen , ik ben zo dyslectisch als ik weet niet wat .dus een onderwerp en boek moet mij raken wil ik er überhaupt door heen kunnen komen . geef mij de tijd m dan zal ik het lezen m, om die zelfde reden zal ik dus niet snel een boek kopen m dus waarom niet winnen !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s