Wat heeft hardlopen mij gebracht?

i-7Z4gRPW-X2

Ik kan me nog goed herinneren, een jaartje geleden… Af en toe kon ik mezelf er bijna niet toe zetten de stap naar buiten te doen op mijn hardloopschoenen. Om mijn rondje te beginnen kostte mij vaak heel erg veel wilskracht. Als ik eenmaal bezig was, vond ik het nog steeds helemaal niks. Nu ik alweer een aantal maanden bijna niets meer kan, ben ik pas goed gaan waarderen mijn lichaam een jaar geleden allemaal kon. Als ik nu terug kijk, zie ik wat hardlopen mij allemaal heeft gebracht… Ik laat het je zien.

In een jaar tijd is er voor mij zo bizar veel veranderd. Echt, had me een jaar geleden verteld wat mij allemaal te wachten stond en ik had je vierkant uitgelachen! Tuurlijk, ik zeg niet dat het alleen door het hardlopen komt, maar het heeft er zeker mee te maken!

Nieuwe vriendschappen

IMG_8591 IMG_9936i-PGCqSBX-X2

Alle geweldige mensen die ik heb ontmoet het afgelopen jaar. Allemaal vechters, doorzetters. Mensen met wie ik heb gelachen en soms ook mee heb gehuild. Die voor je aan de kant staan als je echt niet meer verder kunt. En wie jij op jouw beurt weer staat aan te moedigen langs die zijlijn, om ze net die laatste meters door te slepen. Samen deel je een passie; het hardlopen. En dat is iets heel moois dat bindt.

 

Nieuwe plekken

i-4nzFTjG-X2

Oke, de allermooiste plek waar ik heb mogen hardlopen was natuurlijk the Big Apple! Wat een reis was dat zeg… Maar ik heb ook Berlijn al mogen ontdekken op hardloopschoenen (de halve dan, de hele moet nog komen). Maar de lampjestocht door Amsterdam was ook hartstikke leuk. Het hoeft niet ver weg (al is dat natuurlijk wel hartstikke tof), hardlopend een plek ontdekken is genieten!

Ik ben sterk

756543_267185995_XLarge

Misschien wel het belangrijkste wat ik heb geleerd: Hoe sterk mijn lichaam en geest wel niet kunnen zijn. Dat heeft me echt verbaasd!
Ik had altijd een mega grote hekel aan zo’n beetje elke sport die er bestond. En hardlopen stond stipt op nummer 1 van deze lijst! Coopertest? Bah. Warming up bij de tennis? Ik kwam wel later! Ja, ik had er echt een hekel aan. Maar ook dacht ik altijd dat ik zwak was… Geen doorzettingsvermogen had. Dat mijn lichaam sloom was en minder kon dan dat van een ander.
Een marathon? Dat was iets waar ik überhaupt niet eens aan dacht! Dat stond zo ver van mijn bed, dat ik het niet eens kon zien! Nooit gedacht dat ik op 5 november 2017 zelfs een marathon zou finishen!
En niet alleen het finishen, maar ook al die trainingen ervoor.. Al die keren dat ik heb moeten doorzetten als ik eigenlijk niet meer kon, pijn had van een blessure (of het verstandig was daarmee te lopen is een tweede) en flink op mijn tanden moest bijten.. Al die keren heb ik aan mezelf laten zien hoe sterk ik ben. En dat is het misschien wel het meest waardevolle wat hardlopen mij heeft gebracht.

De laatste paar maanden twijfel ik hier weleens aan. Mijn vertrouwen in mijn lichaam is af en toe helemaal weg door die (ellendige) blessure. Soms durf ik niet eens te gaan hardlopen, omdat ik bang ben dat ik weer een stap terug zal zetten. Dan kijk ik weer naar die medaille die aan de muur hangt en weet ik weer:

You are so much stronger than you think!

 

En dan… Het interview van afgelopen week met Klaas Boomsma, wiens leven, mede door het hardlopen, totaal veranderde werd veel door jullie gelezen! Jullie waren ook benieuwd naar het boek (snap ik, het is een topper). Maar er is maar een winnaar uitgekomen: Sandrabreeuwsma!

 

Een gedachte over “Wat heeft hardlopen mij gebracht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s