Genieten met mate?

IMG_0270

Heb jij jezelf weleens afgevraagd of je wel genoeg van het leven geniet? Van alle mensen om je heen, je werk, je sport… Er is zoveel in het leven om intens van te genieten. Maar wat nou als dat niet zo vanzelfsprekend is als je zou denken… 

Voor zolang als ik mij kan herinneren heb ik problemen gehad met voeding en alles wat hiermee te maken had. Nooit had ik mij echter gerealiseerd hoe diep deze problemen geworteld zitten in mijn dagelijks leven. Sinds ik gestart ben met mijn behandelingen ben ik mij daar veel bewuster van. En dat is best wel shocking!

Tuurlijk, het betekent niet dat ik als een gevoelloze baksteen door het leven ga. Ik kan nog steeds blij zijn en verdrietig. Teleurgesteld, boos of ontroerd. Maar het echte, onbezorgde genieten is er vaak niet zo bij. Een eetstoornis (of probleem, hoe je dat noemen wilt) zit vrijwel overal in verweven en dat ga je echt merken als je erop gaat letten.

Neem nou een paar weken geleden… Er was een borrel op mijn werk, die voor mij vrij onverwachts op het programma stond (nou kan dat kloppen, want de laatste tijd gaat er best veel langs me heen). Leuk, denk je. Een borrel!
Voor mij is dat dus niet zo heel erg leuk. Of niet zo leuk? Het is gewoon een ontzettend stressvol moment. Meteen gaat er door mij heen wat ik nu moet doen, dat ik er niet wil zijn en wat voor moeilijkheden ik tegen het lijf kan lopen. Er is veel eten en het ligt daar om te pakken, daar kan ik niet goed mee omgaan.
Voor mij is het dan: of niets eten en daarvan balen, of wel iets eten met het risico dat de rem er vanaf gaat. En dan natuurlijk ook keihard balen. Er is continu een discussie gaande in mijn hoofd. Waardoor er geen ruimte is voor mij om van de borrel te genieten.

En zo merk ik dit meer… Een avondje uit met vriendinnen? Mijn eetstoornis (ik haat het nog steeds om dat te zeggen) is aanwezig. Lekker een filmpje kijken op de bank? Het komt weer om de hoek kijken. Op vakantie? Ook dan is ie mee. Altijd is het aanwezig op de achtergrond (of de voorgrond, hangt net af van de situatie en de bui waarin ik mij bevind). Ik ben bezig met voeding: Wat kan ik wel of niet eten, wanneer, zou het opvallen, hoeveel calorieën zitten daarin? Om gek van te worden. Er is gewoon niet veel ruimte meer over in je koppie!

Er zijn momenten waarop dit gevoel wel even zo goed als weg is en dat is tijdens het sporten. Het maakt dan letterlijk je hoofd even leeg en je hoeft er niet mee bezig te zijn! En dat is wat ik er ook zo verschrikkelijk fijn aan vind. Hoe je je ook voelt, sport zorgt ervoor dat je je weer beter voelt. Heerlijk.
En dat gevoel, dat het er niet is.. Dat je even rust hebt. Dat lijkt me zo fijn om altijd te hebben! En wat ik uiteindelijk wil leren in dit proces. Afvallen? Tuurlijk dat zou heel erg mooi zijn (ik wil nog wel iets om weer op goed gezond gewicht te komen want daar zit ik nu iets boven), maar genieten en een balans vinden. Dat is wat ik echt heel graag wil.
Dat ik tijdens een etentje kan kiezen waar ik trek in heb en niet waar het minste in zit. Continu bang te zijn de controle te verliezen. Wel genieten van samenzijn met mijn collega’s tijdens een borrel zonder die ellendige discussies met mezelf.

Daar ga ik naar streven, dat is mijn doel! Het zal niet makkelijk zijn, maar het is haalbaar.

Rust.
Dat zou fijn zijn.
Thanks very much!

Een gedachte over “Genieten met mate?

  1. Lastig dagmar.. ik herken dat van mijn eetstoornis van vroeger. Waar je ook bent wat voor feestdag/ feestje het is het houd je zo bezig. Constant die gedachten/ gevoelens en niet meer genieten van eten of die dagen. Geniet! Zo zonde van je tijd. Maar ook heeeel moeilijk om het los te laten en teveel druk op jezelf te leggen. Ik hoop dat je snel rust vind, je weet wat je echt wilt/ belangrijk vind en het wat los kan laten. Succes! Je kan t!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s