Schema junkie, jij ook?

DSC01119.JPG

‘Nee, ik kan dan echt niet afspreken. Ik heb een training op de planning staan en anders loopt mijn schema door de war!’ Heb jij dat weleens tegen iemand gezegd? Ik wel. Zeker toen ik met mijn marathontraining bezig was, was het soms moeilijk trainingen goed in te plannen en dan moet je weleens schuiven! Dat heb je, als je traint met een schema! Ik ben een echte schema-junkie… En ik zal je vertellen waarom!

Schema’s: Ik hou ervan. Het is zeker niet altijd handig… Zo merkte ik dus tijdens mijn marathon training. Regelmatig moest ik mijn trainingen ergens ‘tussen proppen’ als het bijvoorbeeld om werk ging, en moest ik afspraken op een later tijdstip plannen. Ik had nou eenmaal een training die afgewerkt moest worden.
Of nouja… ‘moest’… Natuurlijk moet je uiteindelijk helemaal niks, ook niet als je een schema hebt. Maar dat schema is niet voor niets opgesteld. Als je je doel wilt bereiken (wat dat dan ook is) zul je er dingen voor moeten doen en laten. Trainen is iets wat je dan moet doen!

Wat ik vooral zo fijn vind aan het werken met een schema is dat ik precies weet wat ik moet doen. Ik heb echt het idee dat ik naar iets toe aan het werken ben, op een gerichte en effectieve manier. Als ik zelf maar een beetje train, ben ik in het wildeweg bezig en maak je minder snel progressie.
De laatste tijd heb ik zelf een beetje mijn trainingen ingepland en voor nu was dat wel oke. Ik kon toch niet zoveel en moest vooral goed naar mijn lichaam luisteren, dat kon geen enkel schema voor mij doen. Maar nu wordt het wel weer tijd om ‘echt’ te gaan trainen, met een doel in je achterhoofd.

Een schema bied hierbij steun en duidelijkheid. Je doet die training, op dat tijdstip, op die dag, En dat is het. Punt. Geen discussie.
Het is moeilijker om te denken; ik heb geen zin, dus dan maar een keer niet… Want het staat duidelijk op papier. Net een extra stok achter de deur!

Er is (als het goed is) goed over het schema nagedacht. Is het afgestemd op jou? Of volg je het van een website of uit een boek.. En geef je er je eigen draai aan? Een schema speciaal voor jou is gemaakt heeft natuurlijk wel de voorkeur… Zo is het op jouw eigen niveau en kunnen. Maar een algemeen schema is ook prima te doen! Zelf trainde ik voor mijn eerste halve marathon met het schema uit het boek van van Annemerel. En ik heb gewoon de finish bereikt!

Ook handig: Je hoeft niet van tevoren na te denken over wat je gaat doen! Het is al vastgelegd. Dat vind ik echt zo fijn. Anders ga ik alleen maar 100x twijfelen over wat de beste training zal zijn… Of ik toch niet iets korter of iets langer zal gaan. Dat hoeft allemaal niet meer. Geen keuzestress dus.

Je hebt regelmaat in je trainingen zitten, dat is iets wat ik heel erg kan waarderen! Tijdens mijn marathon training trainde ik drie keer in de week. Dat probeerde ik te doen op maandag, woensdag en een keer in het weekend. Ik plande van tevoren in wanneer ik zou gaan trainen, zodat ik niet in de problemen zou komen met de afwerking. Zo ben je altijd goed voorbereid!

Als het goed is, boek je progressie. Een trainingsschema is niet voor niets op een bepaalde manier opgesteld: Er zit altijd een doel achter. Of je nou verder wil lopen of sneller wilt worden. En als je dat schema netjes afwerkt, met regelmaat en inzet traint, zul je vooruit gaan! Dat is het mooie…

Natuurlijk is een schema niet heilig, dat heeft trainer Rob Veer me ook meerdere malen duidelijk gemaakt. Soms moet je het aanpassen, simpelweg omdat het even niet anders is. Toen mijn blessure roet in het eten gooide moest ik ook minder gaan lopen.
Als je ziek bent moet je weleens een training overslaan. Of je interval loopt zo slecht dat je hem niet in het beoogde tempo aflegt. Kan allemaal gebeuren! Niet getreurd… Je schema is een houvast, niet een verplichting.

Vanaf volgende week krijg ik weer een schema om te gaan trainen voor Berlijn. Spannend, ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien!
Train jij graag met een schema? Waarom?!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s