Eetverslaving, onzin of…?

D2EAE969-43E4-4CE8-B426-283D8A672F44

Voor kerst lag er onder de kerstboom een boek, met een iets andere inhoud dan ik had verwacht. In plaats van over hardlopen, ging het over verslaving. Alcohol en drugs, verslavingen die in onze tijd en samenleving (helaas) maar al te bekend zijn. Evenals roken. Maar hoe zit dat met een eetverslaving? Is dat even geaccepteerd als de hiervoor genoemde? Of is dat allemaal maar onzin? Wat houdt het überhaupt eigenlijk in? Ik vond dit een interessant onderwerp om eens wat uit te diepen.

Eten: Een primaire levensbehoefte, want we kunnen nou eenmaal niet zonder! Zonder eten ga je dood. Maar het voeden van je lichaam is niet de enige functie van eten. Het is namelijk ook een sociale aangelegenheid. Een avondje gezellig uit eten, een borrel op je werk of een chippie bij die film op de bank. Vaak wordt eten gekoppeld aan gezelligheid en betrokkenheid.
Hartstikke fijn natuurlijk, maar het kan ook behoorlijk lastig zijn. Zeker als je je eigen eetgedrag af en toe niet goed in de hand kan houden. En persoonlijk denk ik dat iedereen daar af en toe wel last van heeft, verslaving of niet. Al is het bij sommige mensen weliswaar een stapje erger. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo moeilijk?

Dopamine

Net zoals bij drugs en alcohol zorgt eten voor bepaalde geluks- en comfortgevoelens. Sommige voedingsmiddelen zorgen voor chemicaliën in de hersenen, zoals dopamine, wat een natuurlijk beloningssysteem aanzet in de hersenen. Daarom zorgt het eten van deze voedingsmiddelen vaak voor een goed en ‘gelukzalig’ gevoel. Het wordt zelfs vergeleken met het gelukzalige gevoel dat mensen onder invloed hebben. Wowie, dat is nogal wat!
Vaak gaat het om calorierijk eten, met veel vet en suikers en zout. Deze voedingsstoffen waren vroeger maar moeilijk te vinden, waardoor het lichaam er een natuurlijke craving naar heeft. Loop je echter vandaag de dag de een willekeurige supermarkt binnen.. Zie je deze producten o-ve-ral! Het is gemakkelijker om naar een ongezonde snack te grijpen dan een lekker eitje te koken. (Ik noem maar wat!)

Voedsel wordt zelfs op precies de ‘goede’ manier samengesteld. De voedingsindustrie weet precies hoe ze de juiste combinaties moeten maken om ons zoveel mogelijk van hun producten te laten eten! En ondanks dat het overal om je heen te vinden is, blijft je lichaam er vaak om vragen.
Zeker als je in bepaalde situaties gewend bent om iets lekkers te eten, zoals op de bank op vrijdagavond, zul je rond die tijd automatisch cravings krijgen.

Oké, de stoffen in bepaalde voedingsmiddelen zorgen dus voor een fijn gevoel, maar meestal is dit fijne gevoel maar van korte duur, want naderhand voel je je vaak niet zo goed na het eten van het ‘slechte’ voedsel. (Ook is je lichaam er niet erg blij mee)

Dit ‘beloningssysteem’ wordt echter steeds moeilijker aangewakkerd en je lichaam heeft steeds meer suikers en vetten nodig om zich hetzelfde te voelen. De verleiding naar deze voedingsmiddelen wordt dus alleen maar groter en groter. Je gaat oncontroleerbaar eten, met het gevoel dat je er niet meer mee kan stoppen. Het vermogen om de juiste beslissingen te nemen wordt steeds minder. Dus je wilskracht neemt af en de taartjes worden steeds moeilijker te weerstaan.

Waarom heeft dan niet iedereen er last van? Dat komt doordat niet iedereen hier gevoelig voor is. Al denk ik dat het voor iedereen af en toe lastig is om iets lekkers te weerstaan. Maar sommige mensen zijn gevoeliger voor verslaving dan anderen. Net zoals dat de een wel gemakkelijk een biertje laat staan en de ander zich meteen onder de tafel drinkt na dat ene glaasje.

Mensen met een eetverslaving zijn vaak continu met eten bezig en hebben veel last van overeten (eetbuien) die maar moeilijk gestopt kunnen worden. Het gedrag is vaak oncontroleerbaar en wordt vaak op de automatische piloot uitgevoerd.
Voedsel wordt vaak ingedeeld onder ‘goed’ of ‘slecht’ en na het eten van iets slechts komt de ‘alles of niets’ situatie al snel om de hoek kijken. (Ik heb het nu toch al verpest, nu maakt het niets meer uit).
In eerste instantie kan een eetverslaving veel onschuldiger lijken dan een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Maar in the long run zijn er ook grote risico’s aan verbonden, zoals obesitas, diabetes en hart en vaatziekten. Ook komen depressies vaak voor bij mensen met zulke eetproblemen. Het lijkt dus misschien onschuldig, maar dat is het helaas niet!

Poeh dat was wel genoeg serieuze theorie, vind je ook niet? Al is dit natuurlijk niet iets om licht te nemen… Herken jij de bovengenoemde symptomen een beetje? (No worries, dat betekent niet meteen dat je verslaafd bent! Het is heel menselijk om af en toe last te hebben van dit soort dingen). De meeste voeding wordt erop gemaakt dat jij alleen maar meer wilt (zo wordt het natuurlijk ook meer verkocht).
Heb jij hier weleens last van?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s