De lijst

IMG_0227

Dagmar, gaat het wel goed met je?!’, vroeg een van mijn collega’s mij een paar dagen geleden. Ik knikte, niet wetende waar zij precies op doelde. Waarom zou het niet goed gaan? ‘Je zit gewoon brood te eten! Waar is je broccoli?!’ Ik moest er wel om lachen, want tja, die broccoli, daar stond ik wel om bekend. Altijd zeulde ik met mijn bakjes kip en broccoli. Maar not anymore. En waarom? De lijst… Het heeft alles te maken met de lijst.

Een tijdje terug schreef ik een artikel over het probleem wat mij al zo’n 14 jaar teistert (ja, 14 jaar. I kid you not!) en een groot deel van mijn leven heeft beïnvloed. Mijn eetprobleem. Zelf haat ik het nog steeds om dat te zeggen, maar waarom eigenlijk… Wel meer mensen hebben ‘een probleem’ toch? Het beestje een naam geven is alleen wat anders.

Ik ben een paar weken terug gestart met een nieuwe fase in mijn behandeling: Eetmanagement. Tijdens deze sessies moet ik leren weer een ‘normaal’ eetpatroon op te bouwen, want dit had ik helemaal niet meer. Ik was altijd maar bezig met tracken (bijhouden wat ik at). Ik at of heel obsessief gezond en weinig (of zelfs helemaal niet), of ik had last van enorme eetbuien. Daarin zit natuurlijk totaal geen balans en het is ontzettend slecht voor je lichaam! Je lichaam heeft rust en een constante stroom aan energie (voeding) nodig. Anders, vroeg of laat, zul je breken en de verleiding niet kunnen weerstaan.

Het idee is dat je door jezelf continu te blijven voeden, fysiek gezien al minder drang hebt naar een eetbui. Als jij je lichaam goed voedt, heb je namelijk ook geen honger! Het is natuurlijk niet de hele oplossing voor het probleem, dat zit dieper. Maar het is al een eerste stap in de goede richting.

Hoe ik mijzelf dat dus aan moest leren? Het eten van de door hun opgestelde lijst. En wow, wat gaf mij dat een hoop stress! Straks wilde ik helemaal niet eten wat zij me opdroegen? Of was het veel teveel?
Eigenlijk alles aan die lijst bracht al weerstand in mij naar boven. Ik werd er onrustig en opstandig van, terwijl ik de hele lijst nog nooit gezien had! Het idee alleen al: JAK.

En die lijst was niet het enige probleem in mijn ogen. Ik mocht ook mijn voeding niet meer afwegen en invoeren, want dat is ook een vorm van obsessieve controle die ik moest loslaten. Tuurlijk, ik weet dat meer mensen dat doen, maar in mijn geval werkt dat mijn eetprobleem in de hand. Maar dat loslaten, dat is eng! Ik moet toch bijhouden hoeveel ik eet? Anders kom ik toch aan…. Spanning all over natuurlijk.

Gelukkig hoef ik dit niet allemaal in een keer om te gooien, maar in kleine stapjes, die goed voelen voor jezelf! Iedere week maak je nieuwe afspraken over hoe je je voedingspatroon het beste kan optimaliseren. Maar eigenlijk ben ik al best een eind op weg. Behalve mijn ontbijt weeg ik niets meer af en de my fitness pal app heb ik de afgelopen tijd helemaal niet meer gebruikt. Dat is al een hele vooruitgang!

En die lijst? Die valt uiteindelijk ook best wel mee! Eigenlijk is het gewoon heel normaal eten. Drie hoofdmaaltijden met tussendoortjes gedurende de dag. Het doet me een klein beetje denken aan Sonja Bakker, met een variatielijst waaruit je dingen kan kiezen. Natuurlijk is er niet maar een goede manier van eten en moet je uiteindelijk de manier vinden die bij jou past. Ik kan me er best goed aan houden en ik vind het best prettig. Mijn lichaam word er rustig van en dat is een fijn gevoel.
Ik moet ook meer eten dan dat ik eerst deed, zodat ik mezelf ook echt goed voed. En dat gedeelte is helemaal eng. Meer eten staat garant voor aankomen, in mijn ogen. En dat is het laatste wat ik wil… Iedere week word ik daar gewogen, zodat zij ook kunnen zien wat ‘de lijst’ met mijn lichaam doet.

En dat getalletje; dat blijft een grote macht hebben. Zelf had ik bijvoorbeeld het idee dat het erg goed ging. Ik voelde me goed bij de manier waarop ik bezig was en ik boekte vooruitgang in het normaliseren van mijn eetpatroon! Ik was blij…
Totdat ik op de weegschaal ging staan en was aangekomen. Jawel hoor; 0,4 kilo! Vanaf dat moment ging mijn hoofd op de loop: Zie je wel, ik eet dus toch teveel. Ik moet weer gaan tracken, anders is de controle helemaal weg. Wat moet ik nu doen… Minder, minder eten.

En dat, mag ik dus ab-so-luut niet! Waarschijnlijk moet mijn lichaam wennen aan deze nieuwe manier van eten en is er helemaal niks aan de hand. Totaal geen reden om terug te vallen in mijn oude gedrag. En als ik er logisch over nadenk, begrijp ik dat ook volkomen. Maar toch grappig he, dat zo’n getalletje zo’n invloed op je minste kan hebben!

Anyway, het gaat er nu vooral om dat ik gestructureerd leer eten en de juiste dingen kies. Ik mag nog steeds mijn havermoutje als ontbijt, maar ik eet dus geen broccoli meer als lunch! Tot grote verbazing van mijn collega’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s