Zes weken verder

IMG_4016

’s Ochtends bij het opstaan, wat is het eerste dat je doet? Even snel naar de wc om vervolgens naar die weegschaal te rennen? Kijken wat het getalletje is dat er vandaag op staat. Of het meer of minder is dan de dag ervoor… Ik deed dat in ieder geval wel. Het getal wat op het schermpje prijkte drukte vaak ook een stempel op mijn dag. Goed of slecht? Ik besloot het nu eens anders aan te pakken en dat apparaat des onheils eens links te laten liggen. Let me tell you how…

De afgelopen twee maanden heeft mijn leven eventjes op zijn kop gestaan, bij een verhuizing komt best veel kijken! Ik had nog wel dezelfde baan, maar nieuw huis en alles wat daarbij hoort! Zo ook natuurlijk een nieuwe sportschool. Behoorlijk wat veranderingen…
Ik besloot het maar eens goed aan te pakken en bij mijn nieuwe gym een meting te laten doen, waarna ze een schema voor me op konden stellen. Het doel wat ik wilde behalen kon ik ook zelf kiezen. Klonk goed, dus ik gaf het een kans! Dat is zo onderhand alweer 6 weken geleden, dus het was tijd om te kijken hoe ik ervoor stond! Was er wat veranderd?

Een meting zegt uiteindelijk meer dan alleen het cijfertje op de weegschaal. Je vochthuishouding, spiermassa en vetpercentage hebben daar bijvoorbeeld een hoop mee te maken. Houd je vocht vast? Dan weeg je meer. Word je sterker en maak je dus meer spiermassa aan? Idem dito. Daarom vond ik het belangrijk dat eens wat up close te bekijken om te zien wat er daadwerkelijk met mijn lichaam gebeurde. Zes weken geleden heb ik dat dus laten doen!

Er werd, na de eerste meting, een schema voor me opgesteld. Mijn doel? Ja, ik wilde nog wel een paar kilo’s kwijt, maar gezien de huidige situatie rond mijn voeding was het niet handig daar teveel focus op te leggen. Ik hoopte dat dat vanzelf wel zou komen als het eten beter ging en ik lekker zou sporten.
Dus nee, afvallen was niet mijn hoofddoel! Al zo lang als ik mij kan herinneren ben ik bezig met afvallen, dus om dat nu een beetje los te laten was echt heel erg moeilijk! En ook best wel een beetje gek… Het is me ook niet helemaal gelukt, ik was er in mijn achterhoofd nog wel erg mee bezig. Maar hey, al doende leert men, right?!

Afvallen dus niet, maar wat dan wel? Het doel wat ik had was een sterkere loper worden, zeker met de marathon in het vooruitzicht! Daar heb je echt wel een sterk en fit lichaam voor nodig! Een mooi streven om te bereiken, vond ik.

Naast mijn drie looptrainingen per week kreeg ik er dan nog een krachtschema bij. Zelf wilde ik graag een split schema, waarin je verschillende spiergroepen apart traint. Zo heb je wat meer tijd om aan een spiergroep te besteden in plaats van alles gehaast tijdens een fullbody workout te doen.
Twee keer per week train ik nu benen, die zijn immers heel erg belangrijk tijdens het hardlopen. Ze moeten mij naar de finish dragen! Een keer per week train ik mijn bovenlichaam (voornamelijk rug en borst) omdat ik het belangrijk vind mijn gehele lichaam sterk te maken. Natuuuuurlijk vergeet ik mijn core niet, die train ik lekker iedere keer! Niet mijn sterkste punt namelijk…

Ondertussen heb ik ook mijn marathonschema binnen en alweer lekker op weg. Het voelt op zich allemaal prima! Ik houd mijn voeding niet meer bij, eet dus nog wel zo goed mogelijk volgens de lijst en werk mijn trainingen netjes af!
Kom ik er een keer niet aan toe een training te doen, is dat natuurlijk prima. Mijn loop trainingen probeer ik er echter wel standaard in te houden. Die zijn wel een dingetje natuurlijk!

Thuis heb ik nu geen weegschaal meer, dus was het eerst moeilijk mijn progressie bij te houden. Nu word ik wekelijks tijdens mijn behandelingen gewogen, om te zien wat het doet. Heel frustrerend, want daar zie ik dat ellendige getalletje op de weegschaal de hele tijd op en neer gaan. Annoying! Ik had dus het gevoel alsof er he-le-maal niets veranderde. En dat terwijl ik zo goed trainde en geen eetbuien meer had! Oneerlijk, leek het me en soms maakte het me wel boos. Of teleurgesteld. Maar na de meting van afgelopen week heb ik mijn mening wel ietsje bijgesteld.

Wat bleek? Er was in die zes weken zeker wel iets veranderd! Misschien niet heel veel in gewicht (net wat meer dan 2 kilo), maar wel in de samenstelling van mijn lichaam!
Ik was ruim een kilo aangekomen in spiermassa, dus die krachttraining deed zijn werk wel! Stukje bij beetje werd ik steeds sterker. En dat vetpercentage? Dat was ook gedaald met ruim 3,5%, wat best veel blijkt te zijn. Joepie, happy me! Dat soort resultaten zorgen wel even voor een moment van trots!

Het plan voor nu… Gewoon zo doorgaan! Lekker blijven lopen, sterker worden en mijn lichaam fitter maken. Klinkt als een goed plan, right?!

En zo zie je maar, dat dat getalletje op de weegschaal zeker niet alles zegt! Laat jij je vaak leiden door de weegschaal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s