Compenseren, dit wil je niet leren

2c363129-b4fb-46c1-8df0-524653bae53c

Je kent ze wel, de gevreesde feestdagen. Of nouja, gevreesd? Het is natuurlijk allemaal heel gezellig, maar al dat eten! Eerst de kerstdagen, dan de oliebollen bij oudjaar. Daar wil je natuurlijk allemaal van genieten! ‘Ach, dan ren ik wel een extra rondje!’ De ijsjes op zomervakantie? ‘Ik eet wel wat minder bij het avondeten’. Ken je dat? Compensatiegedrag. Zelf denk ik dat deze gedachten in ieders hoofd rondspoken van tijd tot tijd, maar anderen hebben hier een stuk meer last van…

Deze situaties, wat heb ik daar veel last van gehad! Ik was echt een pro in compenseren en had het dus wel in heftige mate. Constant bezig zijn met wat je gegeten hebt en hoe je daarvoor moet compenseren? Dat vergt veel van je! Maar natuurlijk heeft niet iedereen er in die mate last van.

Compenseren, je zal er weleens van gehoord hebben, maar wat is het nou eigenlijk? Letterlijk betekent het: Iets goed maken, terug in balans brengen. Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren, maar in dit geval gaat het over voeding. Veel mensen zijn tegenwoordig ontzettend bang om aan te komen of te dik te worden. Vanwege gezondheidsredenen misschien, maar vaak ook vanwege het ‘niet mooi meer zijn’. Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat je hier weleens aan hebt gedacht de ochtend na die avond dat je teveel gegeten had. Hoe raak je dat overmatige voedsel zo snel mogelijk weer kwijt? Compenseren.

Het lijkt zo’n makkelijke manier. Je hebt teveel gegeten en je doet er iets aan om dat ongedaan te maken. klinkt goed toch? In onschuldige manieren valt het denk ik ook wel mee. Dan is het ook een balans dingetje. Trek je het echter tot het extreme? Dan zitten er echt wel gezondheidsrisico’s aan vast.
Je lichaam raakt bijvoorbeeld heel erg ontregeld. Het ene moment krijgt het veel voedsel binnen, het volgende heel weinig, of wordt alles er weer uitgegooid. Veel mensen compenseren na een groot eetmoment of misschien wel een eetbui. Wat ze zich niet realiseren is dat, door te compenseren, je eigenlijk kunt gaan wachten op het volgende moment dat je in een eetbui terugvalt. Je lichaam krijgt door het compenseren gewoonweg geen voedsel binnen, je krijgt honger. En neem van mij aan; Als je lijf om eten gaat schreeuwen, ga jij het daar niet van winnen.

Er zijn verschillende soorten van compenseren. Gelukkig worden ze niet allemaal evenveel gebruikt, want het een is nog slechter dan het andere. Ik geef hier wat voorbeelden.. Ben ik er zelf ook schuldig aan?

Sporten

Wat veel mensen doen als ze teveel gegeten hebben is bewegen. Een extra rondje hardlopen, wandelen of een training inplannen. Alles om maar niet aan te komen. Bij de meeste mensen gebeurt dit maar sporadisch en niet in zorgwekkende mate, maar voor anderen is dit wel degelijk een probleem. Die blijven sporten tot ze iedere calorie die ze gegeten hebben eraf getraind hebben. Net een obsessie.
En ik dan? Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit weleens heb gedaan: Toch nog even wat extra cardio omdat ik wat teveel gegeten heb. Niet zo vaak though, ik sport voornamelijk omdat het ervoor zorgt dat ik fit ben en het zo’n goed gevoel geeft! You know what I mean!

Eten

Huh, zul je denken… Eten door het eten te compenseren? Ja ongeveer. Ik bedoel dan vooral het minder eten van iets anders of in extreme gevallen misschien wel helemaal niet eten. Je hebt teveel chocolade gegeten? Oh geen probleem, dan eet ik minder bij het avondeten.
Ik heb het vaker om me heen gehoord; een vriendin die taart had gegeten op een verjaardag en ‘gewoon haar chips niet at in de avond’. Kijk, dat is natuurlijk prima, dat is ook gewoon een balans dingetje! Daar is helemaal niets mis mee.
Dit was mijn manier om te compenseren voor eetbuien die ik had. Zo min mogelijk eten de dag erna, misschien wel helemaal niet eten als dat me lukte! En dat… Is natuurlijk helemaal niet goed!

Je eten kwijtraken

Dit zijn denk ik wel de gevaarlijkste compensatie manieren: Je eten letterlijk proberen kwijt te raken. Overgeven, laxeermiddelen of plaspillen slikken. Ja, hiermee raak je het eten kwijt waarvan jij vond dat je het teveel had gegeten, maar denk eens aan al die voedingsstoffen die je lichaam niet binnenkrijgt. En dat is nog maar 1 gevolg van het lijstje. Ik wil er verder niet op ingaan, vooral niet doen. Echt, het is zo’n heftige en vooral slechte manier. Met deze manieren van compenseren maak je je lichaam gewoon kapot.
Heb ik het zelf weleens gedaan? NEE. En daar ben ik heel, heel blij om!

Ondanks dat het dus wel een gemakkelijke manier lijkt om balans te houden in je voeding, moet je er echt heel erg mee oppassen. Als je hierin doorslaat ben je echt verder van huis. Het beste is om je lichaam constant voldoende en gezonde voeding te geven en af en toe jezelf iets te gunnen. Of tenminste, zo wordt mij dat nu aangeleerd en ik merk dat het voor mij fijn werkt!
Compenseer ik nu nog? Nee, eigenlijk niet. En het is heerlijk! Mijn lichaam is zoveel rustiger geworden en het zorgt voor zoveel minder stress. Het is nog steeds weleens moeilijk natuurlijk, maar ik had dit eerder moeten leren!
Herken jij jezelf hierin? Heb je weleens gecompenseerd, op welke manier dan ook? Wat deed dat met je?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s