Aan de bak met een nieuw schema

IMG_5245

Het was de afgelopen week weer tijd voor een nieuw schema! Geen hardlopen natuurlijk, daarvoor verschijnt er eens in de zoveel tijd een mailtje in mijn inbox. Nee, een schema voor krachttraining. Die kippenpootjes en kipfileetjes moeten ook getraind worden natuurlijk! Maar niet alleen dat, ik heb het ook over iets wat ook betrekking heeft op hardlopen! Benieuwd wat? Lees dan snel verder..
Ik heb jullie vast al eens verteld dat krachttraining ontzettend goed is voor hardlopen? Het maakt je lichaam sterker, zorgt voor een betere loophouding en voorkomt blessures. Klinkt top toch? Daarbij vind ik het ook nog eens heel erg leuk om te doen. Win-win dus.

Waarom is een nieuw schema zo goed?

Als je iedere keer, week in week uit, hetzelfde schema aanhoudt als het om krachttraining gaat, raakt je lichaam aan dit schema gewend. Natuurlijk kun je variëren in de gewichten die je gebruikt. Als het goed is word je steeds sterker en kun je dus steeds meer gewicht dragen, maar het is ook goed om je schema af en toe helemaal om te gooien. Je geeft je lichaam dan een nieuwe prikkel. Nieuwe oefeningen, andere spiergroepen die je traint, iets waar je lichaam totaal niet aan gewend is! Het moet zich heel snel gaan aanpassen om dit nieuwe schema aan te kunnen. En die aanpassing, die wil je natuurlijk hebben.
Buiten dat het dus een goede prikkel is voor je lichaam, is een beetje variatie voor jezelf ook wel leuk!

Now, what about me?

Mijn eigen nieuwe schema dus, wat houd dat precies in? Ik had eerst een split schema, waarin onderlichaam en bovenlichaam van elkaar gesplitst waren. Ik trainde 2x per week mijn benen en 1x mijn bovenlichaam.
Volgens de trainer kon dat beter! Dit was voor mij, op dit moment, niet de ideale trainingsmethode. Ik trainde er namelijk te weinig voor en daardoor trad de supercompensatie bij het bovenlichaam niet echt op.

Super-wat?

Supercompensatie, je last het goed. Tijdens een flinke training ‘sloop’ je eigenlijk je spieren, zoals meneer de trainer zo mooi zei. Je maakt allemaal kleine scheurtjes in je spieren, als je hard genoeg traint natuurlijk. Geen zorgen, deze zijn niet blijvend!
Tijdens je herstel na de training gaat je lichaam je spieren sterker maken, zodat ze de inspanning de volgende keer beter aankunnen.  Als je op het juiste moment weer begint met trainen, treed er supercompensatie op. Je lichaam is net iets sterker dan de vorige keer dat je trainde! Zo maak je dus vooruitgang.

Supercompensatie

Heb je echter een te lang herstel, of train je gewoon niet… Dan gaat je trainingsniveau dus weer naar beneden. Op zich logisch. Zo werkt het ook met hardlopen. Is je herstel lang genoeg dan ga je vooruit… Neem je te lang herstel dan ebt je conditie langzaam weg.
Goed om over na te denken dus!

In mijn geval trainde ik zeker genoeg mijn benen, maar mijn bovenlichaam had vaak een te lange break. Dat moest ik vaker trainen om meer progressie te boeken.

En wat nu?

Heb ik een fullbody training gekregen die ik twee a drie keer per week moet doen. Mijn benen worden vooral getraind op spieruithoudingsvermogen (voor de afstanden tijdens het lopen, ze hoeven niet perse enorm sterk te worden). Dit betekent veel herhalingen met wat minder gewicht. (3 sets van 20, en neem van mij aan; dat is best pittig!)
Dat bovenlichaam van mij, dat gaan we slopen! (Aldus de trainer) Daar doe ik wat minder herhalingen, maar wel een stuk zwaarder.
Het is nu nog even zoeken hoeveel gewicht ik bij iedere oefening kan pakken, maar dat is gewoon uitproberen. Ik heb de training uiteraard al een keer gedaan en jeetje. Ik was ka-pot! (Zal die nieuwe trainingsprikkel ook wel zijn he?!)

En dat vind ik echt heerlijk 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s