Hoe overleef ik mijn vakantie?!

IMG_1637

Hoe overleef ik mijn vakantie, dat klinkt raar. Wat is er mis met een vakantie, dat is toch hartstikke leuk? Zeker weten en je moet natuurlijk met volle teugen genieten van je dagen (of weken) weg! Soms kan het echter wel lastig zijn. Al die croissantjes bij het ontbijt, pizza’s en ijsjes… Je kan die extra kilo’s al bijna voelen! Gelukkig hoeft dat helemaal niet perse. Je kan ook genieten van je vakantie zonder dat de weegschaal van ellende uit elkaar valt als je er bij thuiskomst op gaat staan! Hoe, hoor ik je denken? Ik deel hier wat tips met je!

Morgen is het zover, dan stap ik in het vliegtuig! Ja, dat hoor je goed. Samen met vriendin Petra ga ik een paar dagen op citytrip naar Krakau. Ik heb er ontzettend veel zin in, lekker even weg! Maar voor mij is het ook spannend. Een vakantie was voor mij meestal gewoon een vreetfestijn. Ik was continu met eten bezig: Of ik at alles waar ik zin in had, of ik mocht van mezelf helemaal niets. Een vakantie was leuk, maar optimaal ervan genieten kon ik niet. Daarvoor was mijn hoofd veel teveel bezig met andere dingen. Al een aantal keer ben ik gewaarschuwd voor een terugslag in mijn eetgedrag tijdens mijn aankomende vakantie. Thuis gaat het nu goed, maar gaat het me daar in Krakau ook lukken? Gelukkig kan ik dat wel een beetje voorbereiden!

 1. Planning
  Planning is key! En dat betekent natuurlijk niet dat je je hele vakantie tot in de details moet gaan inplannen. Wat je eet, waar en wanneer. Daar gaat alle spontaniteit! Maar het is wel goed er van tevoren even over na te denken. Wat zijn de mogelijkheden? Kun je zelf koken? Op een camping of in een hostel kan dit vaak wel! Of ga je altijd uit eten? Wat voor eten hebben ze veelal in jouw vakantieland?
  Voor mij geeft dit in ieder geval een hoop rust; ik weet een beetje waar ik aan toe ben.
 2. Orienteer 
  Dit is misschien ook wel een heel leuk onderdeel en het heeft te maken met het vorige punt. Ga eens op zoek naar leuke hotspots en eettentjes op jouw plaats van bestemming. Petra en ik hebben dit ook gedaan. Type ‘healthy hotspots Krakow’ in op Google en resultaat is gegarandeerd! Het is ontzettend leuk om blogjes af te struinen voor leuke ideeën. Wij hebben onderhand al een heel lijstje met de leukste restaurantjes!
 3. Sla niets over
  De tip die ik zelf kreeg tijdens mijn behandelingen: Sla geen maaltijden of tussendoortjes over. Als je dit namelijk wel doet, krijg je sowieso honger. Klinkt misschien niet zo erg, maar het resulteert er vaak wel in dat je je tijdens het avondeten bijvoorbeeld volledig gaat over eten. Is ook niet echt de bedoeling denk ik!
 4. Neem mee!
  Wij deden het vroeger al naar de camping: Pakken met hagelslag mee de auto in, want dat hadden ze niet in Spanje!
  Nou bedoel ik natuurlijk niet dat je je koffer vol moet stouwen met pakken hagelslag, maar producten die je erg prettig vind kun je wel gewoon meenemen! Tussendoortjes bijvoorbeeld. Zodat je een voedzame snack hebt tussendoor.
 5. Balans
  Iets dat je altijd zal hebben: keuzes maken. Ga je wel voor dat toetje of sla je even over? Sommige mensen zien vakantie als een moment dat ze alles even loslaten, inclusief voeding. Alles mag wat ze normaal niet mogen. Natuurlijk is dat ook prima, als je daarvoor kiest!
  Maar het hoeft natuurlijk niet perse. Je kan af en toe bewust voor iets kiezen wat je heel graag wil en lekker vind, maar misschien minder gezond is. Je bent immers op vakantie! Maar een balans is het beste. Probeer ook regelmatig voor gezonde voeding te kiezen. Vindt je lichaam ook fijn! En believe me, balans is super lastig. Stoei ik zelf ook nog vaak mee, dus we gaan zien hoe dat aankomende week gaat!
 6. Last but not least:
  Geniet!! Je bent op vakantie… Geniet van je gezelschap, de plek, nieuwe indrukken en je vrije tijd. Inclusief het traditionele, lekkere eten. Maak er een onvergetelijke tijd van en probeer je niet te druk te maken om iets als voeding.

Ik ben benieuwd hoe dat mij afgaat de komende paar dagen. Op zich heb ik er vertrouwen in! Het wordt vast ontzettend leuk!

IMG_1644

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s