Recap: Dam tot Dam fietsclassic

IMG_6243

Ik zit in de trein terug naar huis, helemaal verzopen. Tot op het bot. En zo koud als ik het nu heb, heb ik het volgens mij nog nooit gehad! Ik blijf maar trillen en kan m’n telefoon amper normaal vasthouden. Ja, dat was mijn situatie na de 40km fietsclassic van de Dam tot Dam. Toen ik me inschreef, een tijdje geleden, kon ik ook niet weten dat het zulk beroerd weer zou worden! Maar… Is mijn hele race dan in het water gevallen?

Toen ik de weersvoorspelling van afgelopen zondag hoorde, kan ik niet zeggen dat ik heel enthousiast werd. Waarom? Vorig jaar met de Damloop was het zulk lekker weer! Zelfs afgelopen week was het nog best warm. Maar nee, op zondag ging het regenen, waaien en werd het een stuk kouder. Perfect fietsweer dus! (Lees je het sarcasme hier?) Maargoed, daar laten we ons niet door uit het veld slaan!

Het was mijn eerste fiets evenement ooit, dus ik had geen idee wat me te wachten stond. Zeker aangezien ik tot dan toe (met 1 uitzondering) in stralend weer had gefietst en de kledingkeuze al een dingetje was. Ik had maar 1 setje fietskleding, allemaal kort, wat moest ik aan?!
Uiteindelijk ging ik maar voor een hardloopjasje wat nog enigszins bescherming kon bieden tegen de regen en wind. En natuurlijk mijn prachtige (niet meer zo) nieuwe schoenen! Blijft toch een beetje spannend om met klik pedalen te rijden, zeker tijdens zo’n event. Het stuurbordje zat op m’n fiets en de stempelkaart was goed opgeborgen. Vol goede moed (en een tasje met droge kleding) ging ik op pad richting Amsterdam.

IMG_6235

Eenmaal aangekomen keek ik even rond op het start terrein, gooide mijn spullen in een kluisje en maakte mezelf helemaal klaar voor het fietsen. Er hing best een goed sfeertje, maar ik vond het toch al wel koud! Wist ik veel dat dat nog veel erger zou worden!

img_6244.jpg

Het startsein ging en off we were! Het eerste stuk was nog door Amsterdam heen. Dit betekende smalle straatjes, veel en korte bochten en relatief veel mensen bij elkaar. Aan deze 40km deden ook mensen op gewone fietsen mee, die niet echt tempo erin hadden (en ik ben al niet snel, moet je nagaan) en het eerste stuk was gewoon lastig inhalen. Het schoot niet zo erg op dus!
Ik zag hardlopers; die zouden vast meedoen aan de Damloop? Toen, een eindje voor me, zag ik een bekende blonde paardenstaart heen en weer wiegen. En jahoor, toen ik voorbij fietste wist ik het zeker: ‘SUSAN!!’, riep ik nog hard achterom. Ze herkende me gelukkig, schreeuwde dat ik het zo goed gedaan had in Berlijn, en weg was ze. In de menigte. Dat ze iets later derde zou worden tijdens de loop wisten we toen nog niet. Poeh wat een topper!

Toen mochten we de IJtunnel door. Dat was wel even kicken, daar kon je lekker hard naar beneden! Die gozer die tijdens het lopen ook altijd op grote trommels staat te slaan stond er nu ook, een stukje verder stond een dj, dus aan gezelligheid ontbrak het niet.
Het stuk erna herkende ik ook nog veel stukken van de Damloop, best leuk. Nu ging je er op een andere manier doorheen. Onderweg nog even een pitstop gemaakt bij een dixi. Ik moest de hele tijd al. Gek, want dat heb ik met lopen nooit. De keuze was nu; lekker blijven doorfietsen maar me er de hele tijd aan ergeren of toch maar gaan. Het werd het laatste.

Vanaf 10km gingen waren we de bewoonde wereld zo’n beetje uit en doemden langgerekte open stukken voor ons op. Weilanden dus. Gelukkig viel het mee met de wind en hier kon je ook wat meer vaart maken! Ik bleef een tijdje hangen achter een groepje fietsers, dat was best prettig want zo heb je minder last van de wind.
Ondertussen regende het ook al. De man met de microfoon, op het start terrein, zei dat het tot zo’n 13:00 uur droog zou blijven. Mooi niet dus! Verder was het echt heerlijk fietsen hier, lekker hard tussen ie weilanden door. Ik had het prima naar m’n zin!

IMG_6236Stempelpost 20km

Halverwege, bij het 20km punt, was de eerste stempelpost. Hier kon je meteen even wat drinken en eten. Mensen stonden gezellig met elkaar te kletsen, maar daar had ik absoluut geen behoefte aan. Ik kreeg het steeds kouder, dus wilde eigenlijk gewoon weer door!  Mijn groepje bleef daar wel, dus ik ging alleen verder. Ik kon vast andere mensen vinden om achter te gaan hangen.

En inderdaad, ik fietste niet heel lang alleen. Het was wat dunner bevolkt (wat erg prettig was), mensen waren meer verspreid geraakt over de route. Er reed wel een man voor me en ik besloot hem te volgen, zodat ik ook niet per ongeluk verkeerd zou fietsen. Dat zou namelijk wel wat voor mij zijn…
We raakten aan de praat en zijn tot de finish samen doorgefietst. Best gezellig eigenlijk en ook wel een voordeel als je alleen bent! Het bleef regenen trouwens, het werd zelfs steeds erger. Ik zette mijn bril dus maar af, daardoor kon ik alleen maar minder zien. Helaas kon ik daardoor de bordjes een stuk minder goed zien. Maar hey, ik had iemand anders die daarop kon letten!

IMG_6237Op het pontje

Die laatste 10km werden steeds ietsje minder leuk. Ik was echt helemaal doorweekt en kreeg het steeds kouder. Onderweg kwamen we nog een ander meisje tegen, die zich ook bij ons aansloot. Dat was dan wel weer gezellig!
Maar die regen… Wat een crime. Mijn schoenen voelden net aan als vijvers, waar m’n voeten in konden zwemmen. Jasje plakte aan m’n lichaam en ik had geen droog plekje meer over! Ik was eigenlijk wel blij dat we er bijna waren. Maar.. We moesten het pontje nog op om het IJ over te steken. Heel vervelend, want als je stil staat koel je natuurlijk helemaal af!
Gelukkig kwamen we heelhuids bij de finish en kregen we die welverdiende medaille! Ik schoot meteen richting de kluisjes, voor mijn tas. Kon ik meteen wat droge kleding aantrekken. Helaas was ik zelf nog wel nat, dus hielp het niet echt. En zoals de intro van dit verslag al vertelde; ik had het ENORM KOUD!!! Een warme douche was nog nooit zo welkom!

IMG_6243

Ondanks de regen vond ik het wel erg leuk… Het is weer eens wat heel anders dan een loop evenement. Dit keer koos ik ervoor omdat ik de Damloop niet kon lopen, een week na Berlijn. Dan maar fietsen. Maar ik denk dat ik dit wel vaker ga doen!!

IMG_6241

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s