Een marathon, ook iets voor jou?

sportograf-137408444

Een marathon lopen, toch wel een bucketlist dingetje. Laten we eerlijk zijn; welke hardloper (of niet-hardloper) heeft er niet stiekem een keer over nagedacht? Na 42,195km, het magische getal, voel je je vast onoverwinnelijk! Na mijn avonturen in New York en Berlijn kan ik zeggen dat dat inderdaad zo is. Maar er zijn wel een aantal dingen die je in je beslissing moet meenemen, voor je aan zo’n opgave begint!

Het is namelijk niet zomaar iets, zo’n marathon. Het is natuurlijk ontzettend cool, maar vraagt wel om wat commitment! Als je het serieus wil nemen natuurlijk. En ik raad je toch wel aan het serieus op te pakken! Ik heb even een lijstje gemaakt: Waar moet je aan denken voor je je opgeeft voor een marathon?

 • Training
  Een heel belangrijk onderdeel natuurlijk! Als je niet traint, kun je gewoonweg geen marathon lopen. Ik weet het, een groot deel ervan is mentaal. Maar alsnog, zonder training red je het niet. En de trainingen voor een marathon zijn pittig. En lang. Dit brengt me bij de volgende twee items van het lijstje!
 • Tijd
  Als je aan je lange duurlopen begint zul je (afhankelijk van je tempo natuurlijk) best wel lang van huis zijn. Vaak doe je deze trainingen in het weekend, want dan heb je vaak het meeste tijd. Bedenk dus van tevoren dat je best wat weekenden daarmee bezig zal zijn!
 • Vermoeidheid
  Een dingetje wat ik zelf best wel merk: Naarmate je verder in je schema komt, raak je gewoon vermoeid. Niet zo gek ook natuurlijk. Hoe meer en hoe zwaarder je traint, hoe vermoeider je zal zijn. Zelf heb ik dan af en toe even behoefte aan een middagdutje. ‘Ja maar Dagmar, dan slaap je ‘s avonds toch niet meer?!’ Oh jawel hoor, ik ben meestal zo weg! Kortom; je hebt gewoon meer slaap en rust nodig! De avond voor je lange duurloop? Vroeg naar bed. En daarna? Neem van mij aan, dan ben je niet veel meer waard!
 • Schema is leidend
  Klinkt logisch toch? Is het ook wel. Maar wat je je misschien niet realiseert van tevoren, is dat het dan lastig wordt om andere dingen in te plannen. Denk bijvoorbeeld aan spontane loopjes, wedstrijden of zweetdates. Tenzij je het weet in te passen in je schema natuurlijk! Ik doe het vaak niet, omdat ik mijn energie wil steken in mijn eigen marathon training… De rest komt wel weer!
 • Abonnement bij de AA
  Ja juist ja, de Anonieme Alcoholisten. Iets wat je misschien niet wil horen, maar wat je vast stiekem al wist: Alcohol en marathontraining gaan niet zo goed samen. Wil je dus echt vlammen op THE day? Is de uitdrukking ‘geniet maar drink met mate’ extra erg van toepassing. Af en toe kan het wel, maar doe het echt minder als marathon day nadert. Je zal er alleen maar profijt van hebben!
 • Hangry!
  Weleens last van gehad? Chagrijnig (angry) zijn omdat je honger (hungry) hebt? Dat is de definitie van hangry. Iets wat je wel zal gaan merken tijdens je marathontraining. Je verbrandt natuurlijk behoorlijk wat calorieen tijdens je trainingen, dus het kan voorkomen dat je ook behoorlijk wat honger krijgt! Grijp dan niet naar troep, omdat je denkt dat je dat wel hebt verdient na 30km… Die fout heb ik vorig jaar gemaakt, daar heeft je lichaam geen profijt van. Kies voor gezonde voeding: Een combi van eiwitten en koolhydraten. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
 • Logistieke problematiek
  Huh, waar heb je het over? Ik bedoel je lange duurlopen. Waar en hoe ga je drinken? Wat nou als je moet plassen onderweg? Waar moet je lopen als je standard rondje niet meer voldoet? Dat dus….
 • Een woord: Gelletjes
  Need I say more?!

Wil je het nu nog? Een marathon lopen?!
Ik geef je bij deze ook nog een verdomd goede reden om het wel te doen!

 • Victory!!
  Oke nu wel genoeg waarschuwingen. Zoals ik al eerder zei; het lopen van een marathon is natuurlijk ook ontzettend tof. Je gaat stuk (meerdere keren), je gaat jezelf afvragen waar je mee bezig bent, maar het is het allemaal waard! Alles wat je ervoor moet doen en laten.
  Je zal zien hoe sterk je bent en waar je toe in staat bent als je keihard doorzet. En dat is onbetaalbaar!

Heb jij weleens een marathon gelopen? Ervaarde je dit toen ook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s