The journey called happiness

IMG_2056

Tien jaar geleden, als ik in de spiegel keek.. Zag ik een meisje dat absoluut niet tevreden was met zichzelf. Ze vond zichzelf niet mooi, niet leuk en ze kon zich niet goed indenken hoe anderen haar wel leuk zouden kunnen vinden. Ze had natuurlijk wel vrienden, een lieve familie en eigenlijk helemaal niets te klagen. Maar toch kon ze er niet echt van genieten. Niet echt, helemaal gelukkig zijn.
Is dat niet iets wat iedereen uiteindelijk nastreeft, gelukkig zijn? De vraag is alleen; wanneer ben je dat precies? Als je die mooie auto hebt? Een promotie? Een gezin? De laatste tijd ben ik er best wel mee bezig. De vraag: Wat maakt mij nou gelukkig?

Een lastige vraag om voor mezelf te beantwoorden, maar wel best cruciaal.. Als je het mij vraagt. Gelukkig zijn is een heel belangrijk aspect in je leven. Ik denk wel het belangrijkste. Daarom ben ik gaan nadenken of ik eigenlijk wel echt gelukkig was. En wat het precies inhoudt. (Dat is per persoon waarschijnlijk ook wel verschillend, maar ik denk dat er ook wel een paar overeenkomstige factoren zijn).

Er alleen over nadenken is echter niet genoeg. Zelf heb ik er vrij weinig verstand van. Een tijdje terug kreeg ik, bij toeval, een paar boeken aangeraden die over dit onderwerp gingen.  (Alsof het zo moest zijn he?!) Ik begon een beetje aarzelend met lezen, want ik had echt geen idee wat ik ervan kon verwachten. Maar ik was hooked!
Ik vond de theorie achter dit onderwerp zo ontzettend interessant en ik herkende zoveel dat in deze boeken beschreven werd dat ik niet kon stoppen met lezen.. Heerlijk vind ik dat, zo in een boek zitten!

Maar om bij het onderwerp te blijven… Ik begon veel over het onderwerp te lezen en het begon me steeds meer te boeien. Eigenlijk ging ik er alleen maar nog meer over nadenken. Was ik gelukkig?
Voor mezelf kan ik de vraag redelijk beantwoorden. Nee, vroeger was ik dat denk ik niet. Niet zo heel erg.  Uiteraard waren er dingen waar ik hartstikke dankbaar voor moest zijn en die een grote positieve bijdrage waren in mijn leven. Maar die zag ik gewoon niet! Ik was nooit blij met mezelf, een factor die natuurlijk heel erg meespeelt. Was onzeker, niets was ooit goed genoeg.
Er waren zoveel dingen die ik had, maar waarvan ik me helemaal niet zo bewust was. En er waren dingen die ik niet had waar ik me ontzettend druk over kon maken. Niet zozeer materiële dingen trouwens..

Neem een voorbeeld: Ik ben niet zo in shape als dat ik zou willen. En soms is dat voor mij een behoorlijk probleem.. Dan maak ik me daar zo druk om dat ik andere dingen nog weleens kan vergeten. En blijf ik teveel in het negatieve hangen..

Of

ik ben veel teveel aan het mijmeren over dingen die zijn gebeurd, die naar mijn idee niet goed genoeg gingen. Of ik pieker over dingen die ik nog moet doen en spannend vind.
Dit zijn voorbeelden, waardoor mijn hoofd nogal in beslag genomen kan worden.

Het gaat al beter hoor. Als ik erover nadenk hoe ik me nu voel, kan ik concluderen dat ik echt een heel stuk blijer en gelukkiger ben! Maar ik denk zeker dat ik er nog ik kan groeien. En dat wil ik ook dus doen! Want zoals de quote zo mooi zegt: Happiness is a journey, not a destination. Het is niet iets waar je naar streeft, de uiteindelijke eindbestemming. Het is iets wat er altijd moet zijn. Je leeft nu, dus je zou nu gelukkig moeten zijn.
En ik zag het inderdaad teveel als een eindbestemming. ‘Als ik dit of dat doe… Dan…’ Zo werkt het nou eenmaal niet, dan loop je zoveel mis!

Ik wil gaan ontdekken wie ik precies ben en wat ik wil… (Nee, geen grote carriereswitches in het vooruitzicht hoor!) En waar ik nou het gelukkigst van word! Wat ik allemaal al heb wat zo ontzettend waardevol is. Meer uit het leven halen!

Ondertussen heb ik er al heel wat over gelezen (echt.. het is zo interessant allemaal!) Nou zijn er ook wel wat algemene dingen die aan je geluk kunnen bijdragen. Tools die jou helpen dat geluksgevoel te bereiken. En het zal je verbazen, sommigen zijn best voor de hand liggend!
Zelf wil ik die stapje voor stapje gaan introduceren in mijn leven. Zodat het uiteindelijk (hopelijk) automatisme wordt. Ik wil er voor mezelf ook over gaan schrijven, kijken wat het allemaal doet… Of het überhaupt iets doet.

Herkennen jullie iets van waar ik het over heb? Of denk je; nou, waar heeft die het in godsnaam over? Ik kan me er niks bij voorstellen. Ik ben wel benieuwd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s